lo carrer del riu

lo carrer del riu

21 d’abril, 2008

Video: Lo transvasament no el faran!

Aquest és el video que es va passar a l’inici de l’assemblea de la PDE dissabte.

ERC assistirà a la manifestació contra el transvasament

La comissió permanent d'ERC ha decidit aquest dilluns que hi hagi dirigents del partit en la manifestació que la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha convocat per al 18 de maig en contra del transvasament de l'Ebre a Barcelona, i a més qüestiona que les obres es financin amb les inversions previstes a l'Estatut.

A la reunió de la comissió permanent s'ha acordat traslladar al govern català la possibilitat que plantegi davant el de l'Estat una via alternativa de finançament de la canonada de més de 60 quilòmetres que ha d'instal·lar-se per interconnectar les conques de l'Ebre i del Ter-Llobregat. En concret, segons ha explicat Marina Llansana, ERC vol que les esmentades obres es paguin amb recursos del Fons de Contingència de l'Estat, que "precisament està previst per afrontar situacions d'emergència com la que presenta Catalunya per la forta sequera" i la falta de recursos hídrics.

Per ERC, aquesta via de finançament és preferible a la d'incloure el cost de les obres d'instal·lació de la canonada, calculat en uns 180 milions d'euros, en les inversions que l'Estat ha de destinar a obres d'infraestructures a Catalunya durant els pròxims anys i que estan previstes en la disposició addicional tercera de l'Estatut.

Segons Marina Llansana, la direcció d'ERC "estarà representada" en la manifestació del 18 de maig mitjançant la presència a la mateixa de "càrrecs territorials amb responsabilitats orgàniques" en el partit, ja que "Esquerra dóna suport a la gent de les Terres de l'Ebre" i "no ha variat la seva postura contrària als transvasaments". Aquest suport, ha explicat, no suposa un impediment per "reconèixer" que Catalunya "pateix una situació d'emergència amb la sequera", la qual cosa obliga a adoptar "mesures excepcionals sobre les que ERC reclama garanties molt estrictes de temporalitat i excepcionalitat".

Saura diu que encara és "radicalment antitransvasista"

"CONTINUO SENT EL MATEIX" Saura 210408 CATr El conseller d’Interior, Joan Saura, en declaracions al programa El matí de Catalunya Ràdio, ha remarcat que el “minitransvasament” de l’Ebre és una solució “provisional” i s’ha mostrat partidari d’adoptar alguna mesura visual per demostrar-ho públicament quan ja no sigui necessari. Joan Saura ha explicat que el govern de la Generalitat “no farà polítiques transvasistes” i ha reiterat que la captació de l’Ebre es deu a una situació “d’emergència”. Per ell, el caràcter “temporal” de la mesura ha quedat fixat legalment en el reial decret llei que es va aprovar divendres, però considera que no estaria malament fer algun pas més.

“Crec que estaria bé que hi hagués alguna visualització material perquè quedés clar que això és així, que quedés clar que malgrat que en definitiva el decret llei diu això, quedés clar que no passa aigua. Podria ser un tancament de vàlvules. Potser desmuntar-ne un tram de 500 metres, no ho sé. Però insisteixo, el que és més important és que hi ha garanties jurídiques en el reial decret llei”, ha afegit. El conseller d’Interior i president d’ICV ha rebatut les crítiques de les Terres de l’Ebre assegurant que s’ha impulsat una política que “farà possible que no hi hagi talls” de subministrament tot i viure la sequera més “important des de fa 70 anys” i que, a més, “significarà un nou impuls a una nova cultura de l’aigua”. “Continuo sent radicalment antitransvasista, que vol dir que estic en contra que l’aigua quotidiana de cinc milions d’habitants es porti de l’Ebre o del Roine. Continuo sent el mateix. I no només ho sóc de paraula, quan dic això ho dic des del que penso políticament, personalment, sinó que des del govern hem fet coses perquè això sigui així”, ha argumentat.

Saura estudia demanar al Barça que pagui part del dispositiu de seguretat de la Champions

Joan Saura, ha anunciat que el seu departament estudia demanar al FC Barcelona que sufragui part del dispositiu de seguretat establert pels Mossos d'Esquadra amb motiu dels partits de la Lliga de Campions, que supera els 200.000 euros.

"Estem estudiant quina part es podria transferir als protagonistes o responsables de l'esdeveniment. Hi ha una part que no, que és la part del cost de seguretat ciutadana, com posar més Mossos a les Rambles, que ens correspon a nosaltres. Però sí que hi ha una part especialment destinada al camp del Barça i potser el Barça hi hauria de contribuir", ha assenyalat.

Un camió cisterna de 12.000 litres abasteix d'aigua potable la població d'Anglès

Un camió cisterna amb 12.000 litres de capacitat abasteix d'aigua potable des d'aquest dilluns la població d'Anglès (La Selva, Girona).

Tres dies després que un ban d'alcaldia declarés l'aigua de la xarxa "no apta per al consum humà" i recomanés que no es fes servir per beure, ni cuinar ni netejar els aliments, els ciutadans d'aquesta localitat selvatana han anat desfilant davant el camió cisterna al llarg del matí amb garrafes d'un, dos, cinc i fins a vuit litres per omplir-les d'aigua.

"És millor agafar aquesta que no pas la de l'aixeta, si diuen que ens ha de fer mal", ha comentat Mercè Parramunt, veïna del carrer Verneda, mentre fa cua i espera el seu torn.

Tanta aigua cap a la conurbació de Barcelona està fent malbé tots els aqüífers.

L'aigua en joc

El programa, gravat en diferents localitzacions de tot Catalunya, compta amb la participació d'un bon nombre d'especialistes i testimonis que aporten el seu punt de vista sobre la problemàtica de l'aigua i dels usos que se'n fa al nostre país.

Veure video

ICV reprova les paraules de Baltasar contra la direcció del partit a l'Ebre, crítics amb la seva gestió

La portaveu adjunta d'ICV-EUiA al Parlament català, Dolors Camats, ha anunciat que es convocarà "aviat" la direcció de la formació a les Terres de l'Ebre, crítica amb el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, per explicar el seu posicionament favorable al minitransvasament de l'Ebre.

En roda de premsa, Camats ha argumentat que no comparteix "cap dels punts del comunicat" que els responsables d'ICV de l'Ebre van emetre la setmana passada, en què demanaven la dimissió de Baltasar per considerar que ha "menyspreat" al territori en la seva gestió de la sequera, i apostar per la interconnexió de xarxes.

"Des d'ICV desautoritzem completament el contingut del comunicat", ha afegit la portaveu adjunta d'ICV.

Camats ha aprofitat per treure importància a les declaracions que el propi conseller va fer després de conèixer el comunicat i en què recordava als qui no estiguessin d'acord amb la seva gestió de la sequera que "tenen les portes obertes per sortir de la formació".

"El conseller (Baltasar) està aguantant molta pressió, i encara que entenem les seves paraules, potser no era ni el lloc ni el moment per fer-les", ha confessat la portaveu adjunta ecosocialista.

Més de 50 associacions de dones de les Terres de l'Ebre organitzen el primer congrés específic a Catalunya per abordar els seus problemes i reptes

Un total de 54 associacions de dones de les Terres de l'Ebre organitzen el pròxim 26 d'abril a Tortosa el I Congrés de Dones de les Terres de l'Ebre, la primera trobada específica d'aquestes característiques que té lloc a Catalunya. La coordinadora de l'Institut Català de les Dones a les Terres de l'Ebre, Lola Santacatalina, ha presentat els actes. El congrés, per al qual ja s'han inscrit més de 200 dones, pretén abordar els problemes i reptes de futur de la societat ebrenca des del punt de vista femení, com és el cas del futur del món rural o els canvis provocats per l'onada migratòria. Les conclusions d'aquesta trobada es traslladaran al Consell Nacional de Dones de Catalunya i al Govern.