lo carrer del riu

lo carrer del riu

24 de juny, 2008

Benach reivindica els Països Catalans en rebre la Flama del Canigó

El president del Parlament, Ernest Benach, va reivindicar ahir els Països Catalans, i va demanar que no es parli d'ells com un acte de resistència sinó de normalitat, després de l'arribada de la Flama del Canigó fins a la seu parlamentària catalana amb motiu de la festivitat de Sant Joan.

Representants de les entitats Tradicions i Costums i Òmnium Cultural van portar per vint-i-vuitena vegada la Flama del Canigó al Palau del Parlament procedent de la muntanya del Canigó.

Benach, que va rebre la flama en un acte al qual van assistir un centenar de persones, va demanar "coratge i determinació" perquè en el futur "quan es parli dels Països Catalans no es faci com un acte de resistència, sinó de normalitat".

Segons Benach, "sempre ens hem d'estar justificant, perquè TV3 es vegi al País Valencià, per esvair dubtes sobre la unitat de la llengua... hi ha massa elements que haurien de ser normals", i "com passa amb l'economia, el turisme o la protecció del medi ambient, tot això és el que acaba configurant la nació, i per això és bo que intentem aconseguir la normalitat".

El president del Parlament es va mostrar convençut que "la tradició de la Flama del Canigó tindrà la continuïtat garantida" i, dirigint-se a un nombrós grup de nens presents a l'acte, els va dir que espera que "algun dia el que ara són desitjos, per a ells sigui un acte de normalitat".

Per part d'Òmnium Cultural, el seu president, Jordi Porta, va recordar que "la Flama és el símbol de la llengua", per la qual cosa "el fet que circuli és un símbol de la unitat dels Països Catalans".

Després de la lectura d'un manifest, els assistents es van traslladar a la porta principal del Parlament, on Benach va encendre les torxes que servirien per encendre moltes fogueres de Sant Joan als territoris de parla catalana.

La tradició de la Flama del Canigó es remunta a 1955, quan l'excursionista Francesc Pujadé es va inspirar en la poesia de Mossèn Cinto Verdaguer que porta per títol el nom d'aquesta muntanya i va tenir la iniciativa d'encendre una foguera en la cimera durant la nit de Sant Joan.

Des d'aquest punt, la flama es va repartir per les diverses terres de parla catalana "com a símbol de la identitat comuna" i, des d'aleshores, cada any es renova amb una foguera feta amb llenya procedent de diversos llocs d'aquestes mateixes terres.

Un monòlit de granit amb una 'X' accentuada simbolitza la figura de Lluís Maria Xirinacs en el lloc on va morir a Ogassa

Un monòlit de granit amb una 'X' accentuada simbolitza la figura i la lluita de Lluís Maria Xirinacs per a la nació catalana. L'escultura és obra de l'artista Jaume Rodri, amic íntim de Xirinacs, que ha explicat que el símbol de l''X' accentuada el va treure d'un dels llibres inèdits de Xirinacs titulat 'Història d'una 'x''.

Aquest dimarts al migdia s'ha descobert l'estàtua davant d'unes 200 persones admiradores de Xirinacs, que s'han desplaçat fins al pla de Can Pegot, al municipi d'Ogassa, lloc on va morir l'homenatjat. Rodri ha dit que en aquest llibre Xirinacs explicava que els xinesos utilitzen el símbol de l''X' accentuada per simbolitzar els homes rectes i bons.

El secessionisme lingüístic crea la plataforma 'No Hablamos Catalán'

Entitats contràries a la unitat de la llengua catalana d'Aragó, el País Valencià, les Illes Balears i el Principat de Catalunya han presentat aquest dimarts a Saragossa la plataforma No Hablamos Catalán, (PNHC) que bassa la seva raó de ser en la negació del fet que més enllà del Principat es parla la llengua catalana.

La Plataforma, que compta amb el suport de les joventuts del PAR, ha convocat a una manifestació a Saragossa per al 4 de juliol dins d'una campanya contrària al projecte d'elaboració d'una llei de llengües que podria oficialitzar el català i l'aragonès en els territoris on es parla.

La nova plataforma, que en realitat és una refundació de la FACAO, entitat vinculada a l'extrema dreta que considera que el català de la franja de Ponent és una variant oriental de l'aragonès, compta igualment amb el suport d'entitats secessionistes de les Illes Balears i el País Valencià. A més, també s'han adherit a la plataforma entitats catalanes com Convivencia Civica Catalana.

INDEPENDÈNCIA JA !!!

Els pantans de Riba-roja i Mequinensa ja es troben a més del 94%

La reserva d'aigua embassada a la conca de l'Ebre és de 6.156 hectòmetres cúbics, que significa un 83,2% de la capacitat total dels pantans d'aquesta conca, segons les dades de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE). Amb aquesta quantitat d'aigua en reserva se supera en gairebé 1.000 hm³ la mitjana dels darrers cinc anys, que és de 5.226 hm³.

Fa un any els pantans de la conca de l'Ebre estaven al 76% de la seua capacitat, 6 punts per sota en comparació de l'aigua que acumulen aquesta setmana i que és de més de 6.000 hm³. Amb tot, la situació a l'Ebre fa un any ja superava la mitjana dels darrers anys. Ara, però, amb l'abundància de pluges d'aquesta primavera, les reserves hídriques de la conca de l'Ebre són d'uns 1.000 hm³ més que els darrers cinc anys. Segons la CHE, la mitjana d'aigua embassada en el període 2003-2007 és de 5.226 hm³. L'any més dolent pel que fa a reserves hídriques va ser el 2006 quan a final de juny els pantans només acumulaven 4.3171 hm³, uns 1.800 hm³ menys que actualment. Pel que fa als pantans de Mequinensa i Riba-roja, estan al 94,6% i el 95,2% de la seua capacitat, respectivament.

Aquest espectacular increment de les reserves dels embassaments de la conca de l'Ebre és conseqüència d'una de les primaveres més plujoses de la història. De fet, l'Observatori de l'Ebre, situat a Roquetes, va registrar durant el mes de maig un rècord històric de pluja, amb precipitacions acumulades de 229,3 litres per metre quadrat, el valor més alt registrat per aquesta estació meteorològica des que el 1880 va començar la sèrie històrica de precipitacions.

Saura assegura que alguns al govern espanyol no entenen l'Estatut

El conseller d'Interior i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya, Joan Saura, ha assegurat que el retard en l'aplicació de l'Estatut dos anys després de la seva aprovació demostra que alguns sectors del govern espanyol no entenen que han d'acatar la llei.

"Hi ha parts de l'administració central que no entenen encara que l'Estatut significa dues coses: més poder polític per a Catalunya, o sigui més competències, i més recursos econòmics", ha indicat el conseller català.

Saura ha dit detectar "resistència" en alguns sectors al govern espanyol per complir amb el que estableix l'Estatut i espera que el govern espanyol acceleri les seves actuacions en aquesta matèria a la reunió de transferències que se celebraran a Madrid el 10 de juliol i en la de la comissió bilateral a Barcelona el 14 de juliol. "En cas contrari, el govern català haurà de presentar una queixa contundent per incompliment".

Saura ha recordat que la Generalitat ha de fer el 9 d'agost que ve un balanç del compliment de l'Estatut en matèries com el traspàs de competències, les modificacions a lleis estatals per acomodar-les a la nova realitat autonòmica i la política de subvencions.

"L'executiu de Zapatero ha de tenir clar que quan demanem aquestes coses, no demanem res sinó que es compleixi la llei", ha reiterat. "Hi ha un Estatut que diu clarament el que s'ha de traspassar".

El mosquit tigre ja es troba a 55 municipis catalans

El mosquit tigre asiàtic, aedes albopictus, ja es troba a 55 municipis de set comarques catalanes, que són que són l'Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Garraf, el Maresme, el Tarragonès, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental, segons un estudi elaborat el 2007. Preparemos !!!

Aquest és el tercer estudi de seguiment anual de la població del mosquit tigre per conèixer la seva distribució territorial, avaluar la seva evolució i la capacitat d'expansió, i l'ha dut a terme el Departament de Medi Ambient i Habitatge, a través de la Direcció General del Medi Natural.

Els primers exemplars d'aquesta colònia a la península ibèrica es van detectar a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) l'any 2004.