lo carrer del riu

lo carrer del riu

22 de juliol, 2008

Segona resposta (directa!!!) a Montilla

Solbes acusa Catalunya de voler imposar el seu model de finançament Hores abans que se celebri el Consell de Política Fiscal i Financera a Madrid, on les comunitats autònomes debatran formalment la proposta del finançament, Pedro Solbes ha acusat el govern català "de voler imposar els seus criteris" per al conjunt del text.

Solbes demana al govern de Catalunya "reaccions concretes" i ha advertit que la bilateralitat que preveu l'Estatut en matèria de finançament, ha de ser compatible amb la "multilateralitat".

Ahir, dilluns, el conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, va convocar a la conselleria els tres socis de l'executiva i els negociadors de CiU, per fer un front comú contra la proposta del vicepresident del govern estatal. Tots van coincidir a titllar la proposta de Solbes de decebedora i insuficient.

Alfons López Tena: España, ladrona

El vocal del Poder Judicial i promotor del Cercle Sobiranista, Alfons López Tena, ha manifestat en un article d'opinió a Público titulat 'España, ladrona', que "una instància governamental espanyola ha publicat la diferència que hi va haver l'any 2005 entre el que els ciutadans catalans van pagar a Espanya en impostos i cotitzacions socials, i el que van rebre en prestacions individuals i inversió pública. Els altres anys, misteri. A cada català li va costar Espanya l'any 2005 la quantitat de 2.130 euros, un total de 14.800 milions d'euros, el 7% del PIB català d'aquest any". "Aquesta xifra té un nom, i aquest nom és el de robatori. Espanya es va quedar un euro de cada dos pagats en impostos, i va robar al País Valencià aquest any 5.645 milions d'euros, 6’4% del seu PIB, i a les Illes Balears 3.136 milions d'euros, el 13’9% del seu PIB. És el mapa dels Països Catalans, els únics que paguen l'Espanya que els domina i defineix com a part d'aquesta nació, quan en realitat els tracta com una possessió a esprémer. El resultat després de la solidaritat, nom curiós que dóna el lladre al seu robatori, és que Catalunya té un PIB a penes superior a la mitjana, i ja té menys professors, aules i ordinadors per alumne, i menys places hospitalàries i personal sanitari que la mitjana de l'Estat".

"A l'any 2000, Catalunya era la 14 en l'Índex de Desenvolupament Humà de l'ONU, Espanya la 21. L'any 2007, Catalunya va baixar a la 18 i Espanya va pujar a la 13. Quan va començar aquest règim, la renda disponible dels catalans era la primera en l'Estat, avui és la novena, ja superada per Melilla. Com li va dir Bono a Pujol, la solidaritat es practica amb els béns aliens".

Acord perquè només Educació pugui fixar els horaris de castellà

L'avantprojecte de la llei d'educació de Catalunya (LEC) que ha d'aprovar el govern incorporarà finalment un títol exclusivament dedicat al tractament del català a l'escola i, el que és més important, establirà que el Departament d'Educació és el que té les competències exclusives per establir els horaris d'assignatures com el castellà. Amb aquesta proposta d'ERC, que pretén blindar la immersió lingüística i que han acceptat tant el PSC com ICV just abans que avui mateix s'avaluï l'avantprojecte al gabinet tècnic del govern, es busca aprovar una reforma educativa que eviti haver de fer a Catalunya la tercera hora de castellà.

El PSC, ERC i ICV van tancar ahir un acord que té el vistiplau del conseller d'Educació, Ernest Maragall, segons el qual la distribució dels horaris que hauran de fer els alumnes de primària i secundària seran una competència exclusiva del Departament d'Educació, i no estaran condicionats necessàriament als decrets que aprovi el govern espanyol.

VilaWeb/ElPunt: Acord perquè Educació estableixi els horaris de castellà de les escoles

Exculpat el noi que va cremar una foto del rei a Tarragona

L’Audiència Nacional ha arxivat la causa contra Santiago Fortuny, el noi de Tarragona processat per haver cremat un dibuix del rei en un acte públic. L’escrit del jutge recull que va ser el fiscal qui va demanar l’arxiu de la causa en no apreciar indicis de delicte en l’acció de Fortuny.

Els fets es remunten a l’octubre passat. Durant una concentració a la plaça de la Font de Tarragona, Fortuny va cremar una caricatura del rei en “solidaritat” amb Jaume Roura i Enric Stern, els joves independentistes gironins que anteriorment ja havien estat citats a l’Audiència Nacional per haver cremat fotos del rei i que finalment han hagut de pagar una multa de 2.700 euros.

Quan al mes de gener va declarar als jutjats de Tarragona –declaració que va ser enviada a l’Audiència Nacional–, Fortuny, que pertany a l’Assemblea de Joves de Tarragona, va reconèixer els fets però es va mostrar convençut que no havia delinquit.

En l’acte d’arxivament, i segons van explicar fonts pròximes al jove, el jutge argumenta que no es pot comparar l’acció de Fortuny, que quedaria englobada en una campanya de suport als primers encausats per cremar fotos del rei, amb el que seria una acció individualitzada, amb un sentit diferent.

Malgrat l’expedient que la brigada d’informació de la policia va redactar després dels fets, i que va servir per denunciar Fortuny, el jutge afirma que tampoc queda cap prova de la seva acció, ja que la caricatura va ser cremada.

Isabel-Clara Simó: A mena de balanç

He llegit un nombre enorme de comentaris sobre el recent congrés del PSC, la majoria elogis. Han dit que hi ha hagut una entesa perfecta amb Zapatero, però sense servitud; i que són més catalanistes que socialistes (ai!); i hi ha hagut uns "renys" del president Montilla a Zapatero tan afectuosos que tothom somreia. Zapatero ha promès un finançament tal que lligarem gossos amb llonganisses. Sobretot en el gremi de la construcció, i a les gasolineres, a les botigues de roba i al cistell de la compra. No ens escandalitzem: en tots els congressos el partit congressual diu que és estupend i promet projectes tan esperançadors que a un li agafen unes ganes irreprimibles d'abraçar el gat, o el canari, o fins i tot el peix, segons.

El meu televisor i jo estàvem tan contents, veient tantes dones manant i un savi com Isidre Molas de president de partit, i hi trobo tres pífies. La primera la va dir el president Montilla: "Hi ha coincidències entre els valors cristians i els socialistes". Ostres! Si Don Pablo Iglesias aixequés el cap! Això, que per cert s'havia dit sempre, en veu baixa, del comunisme i el cristianisme, m'ha despertat la meva vena herètica i no he pogut evitar de blasfemar, mentalment. Home, president, que no havíem quedat que els valors de la laïcitat eren irrenunciables?

La segona és funesta tot i que ja la sabíem abans de començar el congrés: diu que no volen formar grup propi al Congrés espanyol. D'això se'n diu tirar pedres a la pròpia teulada, i més en un moment de força, amb vint-i-sis diputats catalans.

La tercera ve de València: diu que ja no es dirà Partit Socialista del País Valencià. Diu que als blaveros no els agrada. I que pensen que així tindran més vots. Ai, mare.

França reconeix el català com a "llengua regional" pels pèls

Els parlamentaris francesos, diputats i senadors, reunits en congrés a Versalles, han adoptat aquest dilluns a la tarda la reforma constitucional, que inclou el reconeixement de les llengües dites regionals com el català, amb només un vot més de les tres cinquenes parts necessàries.

En total, 539 parlamentaris s'han pronunciat a favor i 357 en contra. Sobre els 896 vots emesos, feia falta una majoria de 538.

Amb l'aprovació definitiva d'aquesta reforma de les institucions promoguda pel president, Nicolas Sarkozy, s'estableix a l'article 75 de la Constitució que ''les llengües regionals pertanyen al patrimoni de França''.

Inicialment, els diputats havien decidit que la referència figurés a l'article 1, però l'oposició dels senadors va obligar a una negociació per situar-lo a l'article 75. Aquesta referència garanteix la preservació cultural i l'ensenyament voluntari del català, però no el seu ús oficial.