lo carrer del riu

lo carrer del riu

23 de gener, 2010

Francesc Ràfols: L'alcalde d'Ascó torna a 'vendre' el municipi

Joan Carranza era l’alcalde d’Ascó (Ribera d’Ebre) quan van entaforar al municipi els dos reactors de la central nuclear. És històrica la lluita de Carranza contra el projecte fins al punt que entre les companyies elèctriques, el Govern espanyol –llavors en mans de la UCD– i la Generalitat –amb el pujolisme nou de trinca– van fer diversos tripijocs per imposar la planta i allunyar-lo de l’alcaldia. La pluja de diners va servir perquè l’Ajuntament omplís les arques a vessar –es va construir un nou edifici consistorial amb tots els luxes de nou ric– però no van servir per corrompre Carranza, que va prioritzar els interessos col·lectius de salut i mediambientals als econòmics. Finalment es va autoexiliar a Santa Coloma de Farners, on va morir el 1997 sense sospitar –o sí?– que al seu poble encara li cauria una altra amenaça atòmica.

Aquesta apel·lació a la història no és gratuïta. L’Ajuntament d’Ascó és a punt d’oferir-se per acollir el magatzem temporal centralitzat (ATC en la sigla en castellà), que és el projecte que impulsa el Ministeri d’Indústria per tenir un lloc on guardar els residus radioactius d’alta intensitat que les centrals nuclears espanyoles han generat des que la primera planta –la de Zorita, a Guadalajara– va entrar en funcionament el 1968. A canvi, el consistori tornaria a rebre una pluja de milions per acceptar una instal·lació que el Govern espanyol va boig per trobar-li un emplaçament.

Aquesta situació torna a posar sobre la taula una de les crítiques que el moviment ecologista ha expressat contra l’energia nuclear, que és la manca de solució als residus que generen les centrals, especialment els d’alta intesitat radioactiva. Pep Puig, portaveu de Tanquem les Nuclears i enginyer industrial de professió, assegura que «quan estudiava, ja em deien que aquest problema estaria resolt en uns 25-30 anys. N’han passat 40 i encara estem igual».

La polèmica sobre l’emplaçament de l’ATC –conegut popularment com a cementiri nuclear– es va activar recentment quan enmig de les passades festes de Nadal, el 29 de desembre , el BOE publicava l’anunci de l’obertura del concurs perquè els ajuntaments interessats a acollir aquesta planta, presentessin candidatura. Era la plasmació de la resolució adoptada el 23 de desembre pel Ministeri d’Indústria que obria la caixa dels trons.

Sense consens

Aquest anunci ha provocat moviments, tant entre els ajuntaments com en el sector ecologista. Els municipis intenten jugar les seves cartes de manera discreta i sense fer soroll, tot i que no se n’acaben de sortir. Al contrari que els opositors al projecte, que intenten fer-se sentir per tots els mitjans. Dues candidatures es perfilen per quedar-se l’ATC que el ministre Miguel Sebastián vol posar en algun lloc. Una és la d’Ascó i la segona a Yebra, a la província de Guadalajara, municipi situat dins l’àmbit territorial de la central de Trillo. Totes dues opcions han generat una maregassa política considerable. El País: La guerra de Ascó (14/06/1982 )

El Triangle: L'alcalde d'Ascó torna a 'vendre' el municipi

Valladolid 0 - Barça 3

Puyal 230110

El Barça de Pep Guardiola ha tornat a fer un rècord. Ha aconseguit véncer el Valladolid per golejada (0-3) i convertir-se per primer cop a la seva història en campió invicte de la primera volta de la Lliga. Xavi, Alves i Messi han fet els gols que han portat als blaugranes ha obtenir aquesta nova fita, només aconseguida fins ara per quatre equips: l'Athletic, l'Espanyol, el Reial Madrid i la Real Sociedad. Tot i uns primers moments en què els de Valladolid han deixat clara la seva presència al camp, els blaugranes de seguida han agafat les regnes del joc i de seguida s'han avançat al marcador, que s'ha obert amb el gol de Xavi, al minut 24, i Alves, pocs minuts després, ja ha deixat sentenciat el partit. El gol de Messi ha arribat més tard i ha acabat d'enfonsar els locals. FOTOGALERIA SPORT: Les millors imatges del partit

Ascó esquerda CiU i el tripartit

L'aposta dels grups municipals del PSC i CiU a Ascó perquè el municipi opti a allotjar el magatzem temporal centralitzat (ATC) de residus nuclears ha provocat esquerdes a Convergència i al tripartit. El secretari general de CDC, Felip Puig, ha anunciat aquest dissabte en declaracions a TV3, que la seva formació suspendrà de militància els seus regidors d'Ascó (Ribera d'Ebre) si finalment recolzen que el municipi presenti la seva candidatura. Des del PSC diuen que respectaran la postura dels regidors municipals, mentre que els seus socis del tripartit, ERC i ICV, s'han mostrat totalment contrari a l'existència d'un dipòsit nuclear a Catalunya.

A aquestes desavinences internes s'hi suma les protestes territorials, que aquest diumenge faran una manifestació per mostrar la seva postura en contra del magatzem nuclear. A més, els col·lectius ecologistes de les Terres de l'Ebre han amenaçat aquest dissabte en convocar una gran manifestació a Barcelona si el govern català dóna suport a la voluntat de l'equip municipal d'Ascó de presentar una candidatura per acollir el magatzem municipal.

elPeriódico: CDC suspendrà de militància els seus regidors si recolzen el magatzem nuclear d'Ascó

LaVanguardia: CDC suspenderá de militancia a sus concejales de Ascó si apoyan el almacén nuclear

VilaWeb: El ple d'Ascó votarà dimarts vinent la candidatura pel cementiri nuclear

Montilla va prometre a Zapatero que Catalunya acolliria el cementiri nuclear

Durant la seva etapa com a titular d'Indústria, l'ara president de la Generalitat José Montilla es va comprometre amb el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, a què seria un municipi català el que l'acabaria acollint. Els quatre regidors de CiU i el regidor del PSC que integren l'equip de govern d'Ascó volen que el municipi albergui la instal·lació, decisió que la direcció nacional del PSC veu amb bons ulls.

Puigcercós: "Si Montilla no es pronuncia sobre Ascó, li preguntarem al Parlament"

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha dit aquest dissabte a Tortosa que si el president de la Generalitat, José Montilla, no es pronuncia sobre la candidatura d'Ascó (Ribera d'Ebre) per acollir un magatzem de residus nuclears, el seu partit li preguntarà "a la sessió de control del Parlament de dimecres".

El líder republicà ha remarcat que les terres de l'Ebre "sempre han estat solidàries amb Catalunya" i ha afegit que ara "és necessari que la veu de tot Catalunya es faci sentir en contra del cementiri nuclear, que no pot anar ni a les terres de l'Ebre ni a Catalunya".

Puigcercós ha recordat que el Parlament va aprovar una resolució en contra de la instal·lació d'un magatzem nuclear i "aquest compromís cal complir-lo". En aquest sentit, a més d'exigir Montilla "que sigui coherent", ha demanat tant al PSC com a CiU que "es deixin de tacticismes, de barallar-se entre ells i d'ambigüitats".

El president d'ERC es troba a Tortosa, on aquest dissabte ha clausurat la conferència regional del partit a les Terres de l'Ebre, i demà té previst assistir a Ascó, juntament amb altres càrrecs del partit, a la manifestació convocada en contra de la possible instal·lació d'un magatzem nuclear a la localitat.

ICV alerta els seus socis que liderarà el rebuig del Govern al cementiri nuclear

El secretari general d'ICV i el cap de llista a les eleccions al Parlament, Joan Herrera, ha avisat aquest dissabte als seus socis al Govern que el seu partit polític 'liderarà el sentiment del territori, la resposta social i la institucional (Govern i Parlament) per fer que a Catalunya no hi hagi cap cementiri nuclear'. Així ho ha dit el dirigent ecosocialista en la conferència política del partit en una mateixa setmana on ha demanat al Govern que prengués una posició clara al respecte i on va avisar el PSC que si no rebutjava el cementiri nuclear seria un motiu de 'casus belli' en el si de l'executiu. El dirigent ecosocialista ha manifestat que vol liderar aquest rebuig perquè el cementiri nuclear 'és una opció de passat' i 'el territori no el vol i està fora de sentit comú que el territori més nuclearitzat de l'estat espanyol tingui tots els residus nuclears d'Espanya'. Ha insistit en què 'hi ha alguns que volen que Catalunya faci una opció de passat' i d'altres 'aposten per la cohesió nacional i social vinculat a la realitat de la immigració'.

Tresserras diu que d'aquí "dos o tres mesos" tornaran els darrers papers de Salamanca

Les 1.500 caixes amb documents de particulars, ajuntaments i institucions catalanes que des del final de la Guerra Civil estaven a l'Arxiu de Salamanca retornaran "d'aquí dos o tres mesos", segons el titular de Cultura, Joan Manuel Tresserras.

El conseller ha confirmat que "es digitalitzen tots els materials, sense obstacles i amb la col·laboració indispensable de tots". Ha recordat que "comptàvem que a finals de l'any passat el tema estaria gairebé resolt, però el concurs per a les empreses adjudicatàries del procés ha estat més lent del que havíem pensat". El procés de retorn va estar "aturat un temps perquè el ministeri va voler primer crear el Centre de la Memòria, però en la nova etapa no hi ha hagut cap problema i s'estan complint els compromisos".

La comissió mixta Ministeri de Cultura-Generalitat va identificar a l'Arxiu de Salamanca uns dos milions de documents confiscats a associacions i particulars a Catalunya després de la Guerra Civil espanyola. elPeriódico: El Reina Sofia i el MNAC es reparteixen 10 ‘centelles’

Primera assemblea de Barcelona Decideix

Barcelona Decideix ha convocat aquest dissabte les entitats de la ciutat a la primera assemblea per començar a organitzar la consulta sobre la independència de Catalunya a la capital del país. La complexitat organitzativa per garantir que la consulta sigui un èxit en una ciutat amb tant pes simbòlic com Barcelona plana sobre la plataforma que, a hores d'ara, només compta amb uns 3.000 voluntaris inscrits a través del web, una xifra molt allunyada de l'objectiu de 10.000 voluntaris que van marcar-se. És per això que l'objectiu principal d'avui és copsar la resposta de les associacions i sobretot les grans entitats barcelonines per saber si posaran les seves estructures al servei de la consulta.

Avui: La primera assemblea de Barcelona Decideix acull 500 persones de 200 entitats