lo carrer del riu

lo carrer del riu

10 de desembre, 2008

Tu, t'ho creus ? Jo, tampoc !

L'Estat aixeca la barrera per eliminar els peatges D'històric qualifiquen diputats d'ERC i el PSC la votació que ahir va permetre al Congrés dels Diputats admetre a tràmit per unanimitat la proposta del Parlament català per crear un fons que faci possible homogeneïtzar, rescatar i subvencionar els peatges. La proposició de llei que va acordar fa quatre anys per unanimitat el Parlament de Catalunya rebia ahir a la cambra baixa estatal el vistiplau de tots els partits. La proposta inclou que el fons es nodreixi dels diners recaptats a les concessionàries d'autopistes per l'Estat i les autonomies i determina que s'haurà de repartir entre territoris proporcionalment al que paga cadascun en peatges respecte del conjunt estatal. En dues ocasions anteriors, la proposta havia estat rebutjada o bé al Parlament català o bé al Congrés. VilaWeb/ElPunt: El Congrés accepta la proposta catalana de crear un fons per rescatar els peatges

El partit Liberal del Quebec guanya les eleccions però els independentistes treuen 18 escons més

El primer ministre del Quebec, el ‘premier’ Jean Charest, ha aconseguit fer història a l'acumular tres victòries electorals consecutives en només cinc anys. A principis de novembre, Charest va convocar per sorpresa unes eleccions anticipades només un any i mig després de l'anterior convocatòria a les urnes amb la intenció d'augmentar el nombre d'escons en l'Assemblea Nacional. Els resultats provisionals de les eleccions confirmen que Charest va encertar en la seva jugada. El Partit Liberal del Quebec ha passat de 48 diputats a 66, tres més que la majoria absoluta al parlament provincial. Tot i això, el sobiranista Partit Quebequès ha experimentat una forta recuperació al passar de 36 diputats al 2007 a 51 en les eleccions. El gran perdedor ha estat el autonomista Acció Democràtica de Québec (ADQ) que en el 2007 va donar la gran sorpresa a l'obtenir 41 diputats al concórrer a les urnes com la tercera via entre federalistes i soberanistas.

Els nous centres d'interpretació de la Batalla de l'Ebre de la Fatarella i Móra rebran 360.000 euros

El govern de la Generalitat va aprovar ahir una inversió de 360.000 euros per al Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (Comebe), que es destinaran al centre d'interpretació Les Unitats Internacionals a la Fatarella i al centre El Pas del Riu a Móra d'Ebre. En el cas de la Fatarella les obres d'adequació de l'edifici Lo Centre ja estan enllestides i els 180.000 euros del govern seran per la museïtzació de l'espai, que podria obrir les portes durant el primer trimestre del 2009.

VilaWeb/ElPunt: El govern destinarà 360.000 euros als espais de la batalla de l'Ebre

Jutgen dos 'maulets' per haver intentat tirar a terra el toro d'Osborme del Bruc

La fiscal demana una multa de 320 euros per a Miquel C. T. i la mateixa pena per Jordi a G. C., tots dos membres de Maulets a Manresa, per una falta de danys. L'acusació pública els considera responsables d'haver intentat tirar a terra la figura del toro d'Osborne situada al municipi del Bruc. El 31 de juliol, els dos nois van treure els caragols que subjectaven la figura, molt visible des de la carretera, i van doblegar la part superior de la bèstia estirant-la amb una corda.

En el judici, celebrat avui al jutjat penal número 10 de Barcelona, els processats han reconegut que la intenció era enderrocar la figura, ja que la consideren un "símbol espanyol": no van tenir temps de completar l'operació perquè van aparèixer els Mossos d'Esquadra i els van detenir.

Els dos joves han coincidit a declarar que volien tirar a terra el toro perquè és un símbol espanyol a Catalunya i a més la Generalitat no ho reconeix com a patrimoni històric o cultural, al contrari del que passa a la resta de l'Estat.

Aquest toro d'Osborne, l'únic que queda a Catalunya, ha estat subjecte de nombroses actuacions de boicot en els darrers anys, ja que l'han tirat a terra unes quatre o cinc vegades, a banda de mutilar-lo o pintar-lo en nombroses ocasions.

Els imputats han estat acompanyats durant el judici per una vintena de membres de Maulets, que han desplegat una pancarta de suport.

Restauraran una locomotora dels anys seixanta que arribarà a Móra la Nova divendres

Tretze socis de l'Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari Industrial, amb seu a Móra la Nova (Ribera d'Ebre), han comprat una locomotora diesel de maniobres a RENFE. Aquesta màquina, construïda el 1960 per la Maquinista Terrestre i Marítima de Barcelona, era anomenada 'Me-Mé' i va deixar de funcionar als tallers de RENFE de Madrid Fuencarral. Està previst que aquest dijous sigui carregada amb una grua als tallers madrilenys i arribi divendres a les instal·lacions ferroviàries del centre d'interpretació del Ferrocarril de Móra la Nova. L'objectiu de l'entitat és restaurar-la i tornar-la a posar en funcionament. Aquesta locomotora serà la sisena peça que rebrà l'entitat després de l'arribada de la locomotora diesel elèctrica el passat 14 d'octubre i que formarà part del tren turístic de l'Ebre.