Birmania 090508 CATr
El Programa Mundial d'Aliments suspèn l'enviament de material fins que no s'aclareixi l'incident
La junta militar que governa Birmània posa més entrebancs a l'arribada d'ajut humanitari per al milió i mig de damnificats pel cicló Nargis. El Programa Mundial d'Aliments de l'ONU ha denunciat que la junta s'ha apropiat de carregament d'ajut i que ha hagut d'aturar l'enviament de material fins que no s'aclareixi l'incident. La premsa estatal parla de 23.000 morts per causa del cicló, però altres fonts oficials i els Estats Units situen la xifra entre 80.000 i 100.000.
Desenes de milers de birmans no tenen menjar, ni aigua ni sostre, i les agències d'ajut internacional que hi treballen diuen que només el 10% dels damnificats han pogut rebre una part del material enviat. 'Estem molt preocupats perquè el menjar no arriba a la gent que el necessita, sis dies després de l'arribada del cicló', diu el portaveu del Programa Mundial d'Aliments, Paul Risley, en declaracions a la BBC.
Ahir, el responsable de fer arribar l'ajut humanitari a Birmània en nom de les Nacions Unides, John Holmes, es va queixar dels obstacles que la junta militar els posava. Fins ahir el govern no va permetre que aterressin els primers avions portadors d'ajut, i encara no pas tots.
Els karens i la junta militar
Molts dels morts són de la principal ètnia minoritzada, els karens, que la junta militar sempre ha reprimit amb contundència. Els karens, un poble d'origen tibetà, lluita de fa dècades (amb armes i tot) contra la junta birmana. Si bé han estat durament represaliats per l'exèrcit, encara mantenen unes quantes guerrilles actives. A més, força grups de defensa dels drets humans denuncien la situació. Tot i amb això, els intents de diàleg amb la junta no han avançat fins ara.
La Nobel birmana Suu Kyi i una metgessa del mateix país guanyen el Premi Internacional Catalunya
La Premi Nobel de la Pau de 1991, Daw Aung San Suu Kyi, i la metge Cynthia Maung, ambdues birmanes, han estat guardonades aquest divendres amb el Premi Internacional Catalunya 2008 de la Generalitat, que compleix 20 anys i es lliurarà al novembre. Suu Kyi (Rangun, Birmània, 1945) és filla del comandant Aung San, que va signar el tractat d'independència d'aquesta antiga colònia britànica. És una de les principals defensores dels drets civils en el seu país, governat per una junta militar des de 1988. Està en arrest domiciliari des de finals de 2003.
Cynthia Maung (Rangun, Birmània, 1959) treballa des de 1988 en un població tailandesa de la frontera amb Birmània, i des de llavors ha organitzat equips mèdics que es desplacen amb motxilles a la selva per guarir als desplaçats que allí s'oculten.