lo carrer del riu

lo carrer del riu

09 de maig, 2008

Els regants del Delta no volen deixar agafar l'aigua dels seus canals

Si la mesura d'estalvi d'aigua a tota la conca ja era difícil d'explicar, el vot contrari de la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre encara ha complicat més la solució que ha de permetre el transvasament a Barcelona. El seu president, Lluís Pegueroles, va confirmar ahir que han encarregat un informe jurídic per impugnar el decret que autoritza la interconnexió de xarxes, ja que consideren que vulnera la llei del minitransvasament a Tarragona. A més, Pegueroles va remarcar que l'aigua estalviada al conjunt de la conca no podrà passar pels canals del Delta, que només poden absorbir l'aigua de la concessió que tenen les dues comunitats. «Si hi ha algun estalvi, arribarà fins al mar, però la captació es farà als nostres canals, de les concessions dels regants», va afegir-hi.

VilaWeb/ElPunt: L'aigua estalviada per fer la interconnexió «no podrà passar» pels canals del Delta

La Veu de l'Ebre: Actes i 'manis' a Sant Jaume, Amposta i Barcelona contra els minitransvasaments

El CSN es compromet a enviar de forma directa i immediata a la Generalitat els avisos sobre incidents nuclears

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) informarà de manera «directa i immediata» al Centre d'Emergències de Catalunya (CECAT) dels successos que es produeixin a les centrals d'Ascó i Vandellòs. Així ho van acordar ahir la presidenta del CSN, Carmen Martínez Ten, i el conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, en la reunió que van tenir a Barcelona. Ambdós van coincidir a donar a l'opinió pública un missatge de tranquil·litat i seguretat després de la fuita d'Ascó.

Carmen Martínez Ten i Joan Saura comparteixen «la necessitat d'avançar en la investigació de l'incident radiològic i d'aplicar amb el màxim rigor les responsabilitats que se'n dedueixen.» En aquest sentit, «també han coincidit en la necessitat d'aplicar mesures correctores per evitar nous incidents en el futur», explicaven ahir en un comunicat.

En la reunió, el CSN i el govern van acordar «ampliar el protocol» d'informació vigent des de fa més de vint anys i actualitzar-lo «per incloure l'enviament directe i immediat al CECAT» de tots els successos que les centrals catalanes notifiquin al CSN. «Amb el nou protocol –afirmen– es pretén reduir el temps de comunicació directa al CECAT.»

L'altre resultat de la reunió va ser l'acord de convocar «en els pròxims dies» la comissió mixta paritària creada pel conveni que el CSN i la Generalitat van signar al gener «amb l'objectiu de crear un grup específic de treball que elabori els plans de resposta davant d'emergències radiològiques» en hospitals, indústries i centres d'investigació que utilitzen radiacions ionitzants.

Concentració contra els residus

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) es va concentrar ahir davant la subdelegació del govern a Tarragona i avui lliurarà al màxim representant de l'Estat a la demarcació una carta perquè aquest l'enviï al al president espanyol i als ministeris d'Indústria, Medi Ambient i Sanitat. La CANC demana l'aturada d'Ascó I, la repetició i ampliació de les proves radiològiques, un estudi epidemiològic, la destitució dels consellers del CSN, que es reformuli la darrera revisió del CSN, que no es prorrogui la llicència a les centrals catalanes, que es retiri el procediment per instal·lar un magatzem de residus a Ascó i un debat sobre la gestió d'aquests residus.

L'alcalde d'Horta de Sant Joan 'confia' que no es demani la declaració d'utilitat pública per tirar endavant el projecte de parc eòlic al municipi

Davant les crítiques manifestades des de la Plataforma per la Defensa de la Terra Alta (PDTA) en referència a 'l'ofensiva' que estan duent a terme les empreses eòliques 'amb el suport dels departaments d'Economia i Finances i de Medi Ambient i Habitatge', per tal de posar en marxa quatre parcs eòlics a la comarca, l'alcalde d'Horta de Sant Joan, Àngel Ferràs, ha explicat a l'ACN que des del consistori es 'confia' que la Generalitat no declari com a utilitat pública els terrenys on es preveu instal·lar el parc. Ferràs ha explicat que, després que es modifiquessin les normes subsidiàries 'blindant' l'entrada a qualsevol parc eòlic, 'en teoria no el poden instal·lar'.

La junta militar birmana incauta ajut humanitari de l'ONU

Birmania 090508 CATr El Programa Mundial d'Aliments suspèn l'enviament de material fins que no s'aclareixi l'incident

La junta militar que governa Birmània posa més entrebancs a l'arribada d'ajut humanitari per al milió i mig de damnificats pel cicló Nargis. El Programa Mundial d'Aliments de l'ONU ha denunciat que la junta s'ha apropiat de carregament d'ajut i que ha hagut d'aturar l'enviament de material fins que no s'aclareixi l'incident. La premsa estatal parla de 23.000 morts per causa del cicló, però altres fonts oficials i els Estats Units situen la xifra entre 80.000 i 100.000.

Desenes de milers de birmans no tenen menjar, ni aigua ni sostre, i les agències d'ajut internacional que hi treballen diuen que només el 10% dels damnificats han pogut rebre una part del material enviat. 'Estem molt preocupats perquè el menjar no arriba a la gent que el necessita, sis dies després de l'arribada del cicló', diu el portaveu del Programa Mundial d'Aliments, Paul Risley, en declaracions a la BBC.

Ahir, el responsable de fer arribar l'ajut humanitari a Birmània en nom de les Nacions Unides, John Holmes, es va queixar dels obstacles que la junta militar els posava. Fins ahir el govern no va permetre que aterressin els primers avions portadors d'ajut, i encara no pas tots.

Els karens i la junta militar

Molts dels morts són de la principal ètnia minoritzada, els karens, que la junta militar sempre ha reprimit amb contundència. Els karens, un poble d'origen tibetà, lluita de fa dècades (amb armes i tot) contra la junta birmana. Si bé han estat durament represaliats per l'exèrcit, encara mantenen unes quantes guerrilles actives. A més, força grups de defensa dels drets humans denuncien la situació. Tot i amb això, els intents de diàleg amb la junta no han avançat fins ara.

La Nobel birmana Suu Kyi i una metgessa del mateix país guanyen el Premi Internacional Catalunya

La Premi Nobel de la Pau de 1991, Daw Aung San Suu Kyi, i la metge Cynthia Maung, ambdues birmanes, han estat guardonades aquest divendres amb el Premi Internacional Catalunya 2008 de la Generalitat, que compleix 20 anys i es lliurarà al novembre. Suu Kyi (Rangun, Birmània, 1945) és filla del comandant Aung San, que va signar el tractat d'independència d'aquesta antiga colònia britànica. És una de les principals defensores dels drets civils en el seu país, governat per una junta militar des de 1988. Està en arrest domiciliari des de finals de 2003.

Cynthia Maung (Rangun, Birmània, 1959) treballa des de 1988 en un població tailandesa de la frontera amb Birmània, i des de llavors ha organitzat equips mèdics que es desplacen amb motxilles a la selva per guarir als desplaçats que allí s'oculten.

De la Vega diu que no hi haurà reforma del finançament mentre no hi hagi "consens bàsic" entre els territoris

De la Vega 090508 CATr La vicepresidenta del govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega, ha advertit aquest divendres que el nou sistema de finançament per a les comunitats autònomes només es durà a terme si hi ha un ''consens bàsic inicial" entre territoris sobre els elements del model, tot i que s'ha mostrat convençuda que aquest consens serà possible i que la reforma serà beneficiosa per a tothom.

El govern espanyol, ha dit, ''intentarà l'acord'' perquè es compleixi l'horitzó d'assolir un pacte d'ara fins l'agost i començar a treballar en la reforma de la LOFCA a partir del setembre per aplicar el sistema el 2009, però ''mentre no existeixi aquest consens, seguirem treballant''.

De la Vega ha aprofitat la roda de premsa posterior al Consell de Ministres per llançar un doble missatge als territoris que, des d'un i altre cantó de la taula, han propulsat el debat sobre el finançament en aquests mesos previs a la data límit del 9 d'agost que fixa l'Estatut per assolir un acord bilateral. Ho fa després que el vicepresident econòmic, Pedro Solbes, reiterés aquesta setmana la voluntat inequívoca de l'executiu de complir els terminis, reformar la LOFCA aquest mateix any i aplicar el sistema al 2009.

Per aquest motiu, en resposta a les preguntes dels periodistes sobre les declaracions públiques dels barons del PSOE, ha demanat que ''no s'anticipin debats'', i ha garantit que no hi haurà sistema sense consens, en un missatge adreçat tan al president del PSOE i de la Junta d'Andalusia, Manuel Chaves -que reclama que s'endarrereixi el debat sobre el model de finançament mentre no millori la conjuntura econòmica- com a les comunitats com Catalunya i el País Valencià que expressen la voluntat d'assolir un acord que es posi en marxa el 2009.

''És evident que cal seure i parlar, ha dit, per equilibrar interessos que a vegades no són sempre coincidents'', perquè ''el govern té tota la intenció de reformar el finançament de les Comunitats Autònomes i per descomptat des del major grau de consens possible''. No obstant, ha advertit que només es posarà en marxa ''si hi ha un consens bàsic inicial''. El que és evident, ha conclòs De la Vega, és que el sistema ''serà per a tots'' i que la reforma ''s'ha de fer amb respecte, consens, i tenint en compte en tot cas el principi d'igualtat i de solidaritat entre tots els espanyols''.

En aquesta línia, fonts de l'executiu espanyol assenyalen que des d'ara fins al mes d'agost ''s'intentarà'' l'acord, però es recorden també que aquest acord ''l'hem de construir entre tots'' i que, mentre no existeixi, tan sols queda ''seguir treballant'' per fer-lo possible. En tot cas, l'equip de Zapatero vol evitar la dimensió mediàtica de les negociacions. Si el debat és públic, apunten aquestes fonts, s'allargarà com va passar amb l'Estatut.

eldebat.cat: Ibarretxe proposa a Zapatero un acord que reconegui la identitat nacional basca i respecti el seu dret a decidir

El govern valencià reforça les seves reivindicaccions gràcies al transvasament

El govern del País valencià inclourà la conducció d'aigua a Barcelona com a "prova fonamental" al recurs d'inconstitucionalitat interposat per la Generalitat fa tres anys contra la derogació del transvasament de l'Ebre al País valencià, Múrcia i Almeria.

Vicente Rambla, portaveu del Consell, ha anunciat que aquesta iniciativa es formalitzarà la propera setmana. A més, ha afegit que no es tracta d'un recurs contra el decret del govern espanyol ni contra l'aportació d'aigua a Barcelona i a la seva àrea metropolitana, sinó que es pretén usar aquest transvasament com a prova per defensar el derogat al Pla Hidrològic Nacional.

El portaveu del Consell ha destacat que els arguments usats pel govern espanyol per derogar el transvasament de l'Ebre al País valencià, Múrcia i Almeria són contradictoris amb els esgrimits ara per autoritzar la transferència de recursos hídrics a l'àrea metropolitana de Barcelona.

"Varem dir que demanaríem que el TC es pronunciés sobre la decisió del govern espanyol de transvasar aigua de la conca de l'Ebre a Barcelona i això és el que estem fent", ha anunciat Rambla. A més, ha afegit que la iniciativa dels consell farà que el Tribunal es pronunciï "sobre el fons i la forma" d'ambdós transvasaments.

El govern valencià ha acordat sumar-se i donar suport al manifest de la "Plataforma d'alcaldes per l'aigua", en el qual s'exigeix els transvasament dels sobrants de l'Ebre recollits al Pla Hidrològic Nacional.

VilaWeb/ElPunt: Camps inclourà el transvasament a Barcelona en el recurs contra la derogació del Pla Hidrològic

Tresserras reclama a RTVE un canal en català per als Països Catalans

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras ha reclamat a RTVE que aprofita el passi a la Televisió Digital Terrestre (TDT) per crear un canal en català que emeti a Catalunya, País Valencià i Illes Balears, iniciativa que seria, segons Tresserras, "una gran oportunitat de negoci".

En declaracions posteriors a la clausura de la jornada La democràcia televisiva, el conseller ha recordat que l'àmbit lingüístic català "és el més gran d'Europa i un dels més grans del món que no té cap mitjà de comunicació audiovisual que s'hi dirigeixi específicament en la seva pròpia llengua", i que hauria de ser RTVE la cadena que hauria de desenvolupar aquest projecte ja que és la "única televisió amb capacitat legal per cobrir aquest àmbit".

Tresserras ha insistit en que el projecte "compliria una funció de respecte a la diversitat que marca la Constitució" al temps que "unificaria el territori" de parla catalana. Així mateix, ha considerat que una altra possibilitat seria que un dels vuit canals digitals de RTVE emetés en català o, en tot cas, "en llengües diferents al castellà".

ICV demana la supressió del delicte d'ultratge a la bandera que considera "obsolet"

El portaveu d'ICV al Congrés dels Diputats, Joan Herrera, ha demanat aquest divendres la supressió del delicte d'ultratge a la bandera del Codi Penal per considerar-lo "una qüestió obsoleta" en aquesta legislació.

Herrera ha comparat aquest delicte, tipificat en el Codi Penal, amb el d'injúries a la corona del qual ICV ja en va demanar la supressió també al Congrés amb una iniciativa parlamentària. El diputat entrarà la setmana vinent aquesta proposta de modificació del Codi Penal a registres. "Es un anacronisme el fet que es mantingui aquest delicte en un estat laic com diu Zapatero. Aquí no hi pot haver símbols que estiguin per sobre dels drets de les persones", ha afegit Herrera.