lo carrer del riu

lo carrer del riu

19 d’octubre, 2009

Puigcercós diu que el dret a decidir no passa necessàriament per fer un referèndum

Joan Puigcercós ERC 191009 CATr

El president d'ERC i candidat a les eleccions del 2010, Joan Puigcercós, ha assegurat aquest dilluns que el dret a decidir no passa necessàriament per fer un referèndum. El líder d'Esquerra ha situat com a eix del programa polític del partit per a la pròxima legislatura el dret de decidir sobre la independència de Catalunya.

En declaracions a Catalunya Ràdio, però, Puigcercós ha defensat el dret del poble a poder-se explicar i a decidir el seu futur, tot i que no ha especificat com fer-ho si no és a través d'un referèndum. El líder d'ERC ha assegurat que a partir d'ara vol "parlar amb totes les persones i recórrer el país" per poder escoltar la gent, que considera que "s'ha de poder explicar" siguin o no independentistes.

Sobre els possibles pactes postelectorals, Puigcercós ha remarcat que ERC "no anirà amb qui vulgui fer passos enrere". Amb tot, ha esquivat respondre a la pregunta sobre si tornaria a pactar amb el PSC o si el seu discurs de proclamació com a candidat a la presidència de la Generalitat d'aquest cap de setmana vol ser una picada d'ullet a CiU.

directe.cat: Ridao matisa ara que el dret a decidir no és condició d'ERC per pactar

Carod-Rovira garanteix que 'no es farà cap pas enrere' en el desplegament de l'Estatut

Durant la cloenda de la trobada de comunitats catalanes de l'Amèrica del Nord, que s'ha celebrat fins aquest diumenge a Nova York, el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira ha garantit el desplegament total i en 'la seva integritat' de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. Ha assegurat que la Generalitat 'no farà cap pas enrere' malgrat el recurs pendent del Tribunal Constitucional (TC). Segons Carod-Rovira, aquest fet no aturarà 'l'ambició nacional i política de Catalunya'. El vicepresident català també ha aprofitat la visita a la ciutat per garantir als casals catalans el suport econòmic de la Generalitat, malgrat la crisi econòmica.

El vicepresident és aquests dies a Nova York, on presentarà davant les Nacions Unides l’estratègia catalana de cooperació multilateral al desenvolupament, un document que fixa els criteris i prioritats en relació a la cooperació al desenvolupament amb organismes de caràcter multilateral.

Avui: Carod diu que continuarà treballant com "un català d'esquerres" per un Estat propi

La CUP escull nou secretariat amb la voluntat que impulsi la formació

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) ha escollit aquest diumenge el seu nou Secretariat Nacional, amb l'objectiu de donar un nou impuls a l'organització i amb l'objectiu marcat de les eleccions municipals del 2011, després de la dimissió en bloc de l'anterior Secretariat el passat mes de juliol. L’antiga Audiència romana de Tarragona ha acollit l’Assemblea Nacional Extraordinària on la CUP ha escollit el nou Secretariat Nacional, que té com a repte fonamental millorar els resultats electorals aconseguits a les darreres eleccions municipals. La tria del nou Secretariat ha estat motivada per la dimissió en bloc de l'anterior executiva, després del rebuig de la militància a l'informe de gestió i al pressupost pel 2010 en l'assemblea celebrada a Girona.

Els nous membres del Secretariat Nacional han estat escollits per votacions secretes i són: Lluís Sales de Girona, Aïna Barahona de Celrà, Pau Juvillà de Lleida, Oscar Mendoza de Vilanova, en Jordi Salvia de Vilafranca, en Marc Sallas de Badalona, en Joan Teran de Barcelona, Albert Botran de Molins de Rei, Xavier Angelergues de Reus, Adam Majó de Manresa i Francesc Andreu de Sabadell. Un secretariat totalment renovat a excepció de Pau Juvillà, Marc Sallas i Adam Majó que repeteixen càrrec en l’òrgan nacional. En els propers dies les diferents secretaries faran el seu relleu als nous responsables nacionals.

L’Assemblea Nacional ha tingut també altres punts de l’ordre del dia de caràcter informatiu com és el tema de les consultes per la independència on la CUP hi participa.

Avui: La CUP renova el secretariat i posa el seu principal objectiu en les municipals del 2011

Llibertat sense fiança per a Millet i Montull

L'expresident del Palau de la Música, Fèlix Millet, i la seva mà dreta, Jordi Montull, han quedat en llibertat provisional sense fiança després d'haver declarat davant el jutge, acusats d'haver malversat en benefici propi més de deu milions d'euros del Palau de la Música Catalana. El magistrat titular del jutjat d'instrucció numero 30 de Barcelona, Juli Solaz, els imputa un delicte d'apropiació indeguda i un altre de falsedat documental, a més a més que els ha prohibit sortir de l'estat espanyol per evitar que fugin, motiu pel qual avui mateix li hauran de lliurar els seus passaports.

Avui: Millet i Montull queden en llibertat provisional després de declarar al jutjat pel desfalc del Palau

VilaWeb: Millet i Montull, en llibertat sense fiança

El ministre de Justícia evita donar suport a l'anul·lació del judici contra Lluís Companys

El ministre de Justícia, Francisco Caamaño, ha evitat aquest dilluns donar suport a la petició de la Generalitat perquè el Tribunal Suprem (TS) revisi i anul·li el judici de l'expresident de la Generalitat Lluís Companys. Caamaño, que va lliurar la setmana passada un certificat de reparació moral a la família de Companys a Mèxic, ha afirmat que l'element "realment reparador", és aquesta declaració del govern espanyol.

"En principi jo crec que l'element fort, l'element realment reparador, és aquesta declaració d'il·legitimat que la democràcia espanyola rendeix a tots aquells que van perdre la seva vida, la seva llibertat, o els seus béns o patrimoni", ha sentenciat el ministre. Caamaño ha recordat que des que es va aprovar la llei de la memòria històrica el govern espanyol ja ha lliurat 500 certificats.

El president de la Generalitat, José Montilla, va recordar que la ciutadania encara espera un "darrer gest" per honorar el president màrtir. El govern, va advertir, no "desistirà" fins que s'aconsegueixi l'anul·lació del judici.

Alex Salmond: 'Ni tan sols els partits unionistes neguen el dret dels escocesos a votar per la seva independència'

El primer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, defensa que 'no hi ha cap polític britànic seriós, ni tan sols en els partits unionistes, que negui el drets dels escocesos a votar per la seva independència si així ho volen'. 'No puc parlar per Catalunya i Espanya, però si Escòcia vota la independència Anglaterra la respectarà', celebra el líder de l'Scottish National Party, que pretén convocar un referèndum d'autodeterminació l'any que ve. Salmond assegura que amb la independència la relació entre Londres i Edimburg millorarà i serà 'extremadament amistosa' i adverteix que és un 'disbarat' pensar que el Regne Unit o Espanya puguin vetar Escòcia a la Unió Europea.

Avui: "No puc parlar per Catalunya i Espanya, però si Escòcia vota la independència, Anglaterra la respectarà"

Àlex Salmond: 'Si Escòcia vota la independència, Anglaterra la respectarà'(VilaWeb)

L'aniversari de la por

Un incendi a Vandellòs I va desencadenar a la nit del 19 d'octubre de 1989 l'accident nuclear més greu a l'Estat, però 10 anys després del tancament prematur de la central, una sentència de l'Audiència Provincial absolia tres dirigents d'Hifrensa i un membre del CSN Una nit com la propera, farà tot just 20 anys que Vandellòs, sense que en aleshores la gent del carrer ensumés realment l'abast, va situar-se a tocar d'una catàstrofe: una escletxa en una turbina de la central nuclear Vandellòs I va provocar la fuita d'hidrogen de refrigeració de l'alternador de la mateixa unitat; va desencadenar un incendi que es va escampar per les instal·lacions; va provocar diverses explosions; i, quan alguns sistemes de seguretat es van inundar amb aigua del circuit terciari, va amenaçar de causar una fuita radioactiva que hauria estat fatal. Era i és l'accident més greu de la història del sector nuclear a l'Estat espanyol i un dels tres accidents més greus a Europa, sempre per darrere del de Txernòbil. L'accident va ser catalogat per l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA) en el nivell 3 d'una escala de set valors, el màxim per als casos en què no s'arriba a enregistrar cap fuita radioactiva.

ElPunt: «La gent no va tenir memòria»

ElPunt: Vandellòs, l'hora de recordar, però també d'obrir el debat

Avui: Els ecologistes reclamen el tancament de les nuclears en el 20è aniversari de l'incendi a Vandellòs