08 de maig, 2009
Oriol Junqueras: 'El rebuig de l'Eurocambra a ampliar el permís de maternitat demostra que el 7 de juny no podem fallar'
PSOE i PP reobren la guerra per la 3a hora de castellà
A l'executiu espanyol li ha caigut força malament que una llei que en alguns aspectes percep com a "interessant" i "innovadora" acabi perpetuant un conflicte per les hores lectives en castellà que arrenca del temps de Felipe González i Jordi Pujol. El llavors president català ja es va fer l'orni per no haver d'aplicar la tercera hora. Però la pugna va ressorgir amb força quan la fins fa poc ministra d'Educació, Mercedes Cabrera, va recuperar l'exigència dels anys 90 per intentar forçar l'executiu de Montilla a admetre novament un decret de tercera hora que topava amb els interessos dels seus socis d'ERC.
De fet, fonts socialistes lamentaven ahir que el PSC s'hagi deixat "arrossegar" en aquesta qüestió emparant-se en el nou marc competencial de l'Estatut per blindar la immersió lingüística enfront de la tercera hora. Per tot plegat suggerien que si es confirmen les intencions del govern català ja hi haurà temps per reaccionar amb contundència i, si convé, presentar batalla davant el Tribunal Constitucional.
Per part de la Moncloa, la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, es va limitar a demanar assossec als que ja carreguen contra la llei, si bé avisava que quan arribi el moment "dialogaran" per aclarir la retallada de la tercera hora.
Urkullu veu "innecessari" i "contradictori" que López renunciés a la tradició en la seva presa de possessió
El president del PNB, Iñigo Urkullu, ha titllat d'"absolutament innecessari" i de "contradictori" que Patxi López se saltés dijous la tradició en prometre el càrrec de lehendakari a la Casa de Juntes de Gernika.
En una entrevista a Catalunya Ràdio, el dirigent del PNB ha subratllat que aquesta pràctica "xoca frontalment amb els juraments que fan els ministres del govern espanyol, també els socialistes, quan juren amb un crucifix al davant. Em sembla que és una contradicció en si mateixa", ha afirmat.
Ha recordat que el nou president nord-americà, Barack Obama, "va fer un acte simbòlic jurant sobre la Bíblia" i no per això es va criticar el seu gest.
Joan Carles I creu que és "l'hora d'uns Jocs Olímpics en clau hispana"
"Si Barcelona va ser l'expressió festiva de la nostra Espanya moderna i democràtica, Madrid vol simbolitzar l'enorme capacitat d'enriquiment de l'ésser humà", ha anunciat.
L'acte s'ha completat amb un dinar per a 90 convidats ofert pels reis: a més dels 13 membres de la comissió d'avaluació del COI, hi han participar esportistes com ara Rafael Nadal, Gervasio Deferr, esportistes retirats com Miguel Indurain i Joan Llaneras, Joan Antoni Samaranch, i els presidents dels Reial Madrid i de l'Atlètic de Madrid, Vicente Boluda i Enrique Cerezo, a més de l'alcalde de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón i altres alcaldes, com la de València, Rita Barberà.
S'eliminarà el català dels centres valencians que implantaran la línia en anglès
Segons ha informat El Levante Escola Valenciana denuncia que 'el Govern de Camps sacrifica un programa lingüístic que està donant excel·lents resultats amb l'únic objectiu de continuar amb la propaganda política sense rigor del seu programa experimental plurilingüe'. Recorden que a Alacant només ofereixen ensenyament en català 10 de 57 centres públics i només una de les 33 escoles concertades.
Des de CCOO consideren que el programa no és en absolut plurilingüe ja que 'es tracta en realitat, d'un ensenyament monolingüe -en anglès- amb dues assignatures optatives obligades: valencià i castellà'.
Raimon, de bell nou a València
Raimon torna a València, ciutat en què feia nou anys que no actuava. I hi torna gràcies a la Universitat Politècnica de València (UPV), que, arran del cinquantè aniversari de 'Al vent', li ha volgut retre un homenatge. El saló d'actes de l'edifici Nexus s'omplirà de gom a gom per escoltar i gaudir, de bell nou, les cançons de sempre i les noves, car el cantant de Xàtiva ha anunciat que n'estrenarà de noves. D'entrades, ja no n'hi ha.
L'última vegada que Raimon va actuar a València fou l'any 2000 al Teatre Principal (i, a Canal 9, l'any 1994). D'aquest silenci de què ha estat objecte, se'n lamenta profundament: 'Allò que més em dol és que m'han impedit de ser més conegut de la gent del meu país, i molts es deuen pensar que vaig fer 'Al vent' i vaig desaparèixer.' Sobre les raons de l'administració valenciana per a impedir-li que actuï tant a València com a la resta del País Valencià, diu: 'Mire de ser lliure, tenir criteri propi, i això m'ha portat molts malentesos amb alguna gent'. I afegeix: 'Em solen dir que no sóc en cap llista negra, simplement que això que faig no atrau la gent.'
Però ara torna a València, enmig d'una gran expectació. El públic valencià va afanyar-se a comprar l'entrada del concert, esperadíssim, que farà avui. Sobre què significava per a ell tornar a cantar a València després de tants anys, Raimon no va dubtar a expressar el 'goig' que sentia. I va fer una petita broma i tot: que estava ben content de poder cantar 'a prop de València' (el campus de la UPV és als afores de la ciutat, a l'horta de Vera). Viquipèdia: Raimon