lo carrer del riu

lo carrer del riu

18 d’octubre, 2008

ERC exigeix els diners que va confiscar el franquisme

Esquerra Republicana vol que el ple del Congrés condemni la confiscació de diners legals republicans "pels feixistes revoltats" després de l'alçament de 1936, que aquestes quantitats siguin restituïdes als seus amos o els seus familiars i que s'habilitin vies perquè qui encara avui té en el seu poder diners de la República puguin canviar-lo per euros per un valor actualitzat. Amb aquest objectiu, el diputat d'ERC, Joan Tardà, ha registrat una proposició no de llei, que és similar a la que el grup parlamentari de CiU va registrar el passat 18 de juliol i que la comissió constitucional té encara pendent de debat. ERC també demana que el Congrés insti el Govern espanyol a obrir una investigació per saber quants diners van recaptar per aquest mètode els afins a Francisco Franco i quantes persones es van veure perjudicades per aquesta mesura. Tardà planteja que aquestes mesures s'incloguin en una reforma de la llei de memòria històrica. La Vanguardia: ERC quiere que se restituya el dinero republicano incautado en el franquismo

Eso...eso...eso es todo amigos !!!

José Montilla dóna per bons els pressupostos de l'Estat Montilla 181008 CATr El president de la Generalitat i líder del PSC, José Montilla, ha aprofitat el congrés dels socialistes catalans al Camp de Tarragona per defensar l'actitud del PSC davant els pressupostos del govern espanyol. Els socialistes no veuen amb bons ulls les esmenes presentades pels partits catalans i defensen que els comptes del govern de Zapatero són uns pressupostos positius, perquè inclouen les inversions promeses a Catalunya.

A parer de José Montilla, "no es poden deixar perdre les inversions previstes per a Catalunya en un context de crisi econòmica". Tot i això, el PSC no renuncia a negociar fins al final. El líder del PSC ha explicat que la seva principal missió és vetllar perquè l'Estat compleixi el nou sistema de finançament previst a l'Estatut, i s'ha compromès a "vigilar que l'Estat compleixi els seus compromisos" i arribin els 4.625 milions d'inversió previstos pel govern espanyol a Catalunya.

El president de l'executiu ha demanat responsabilitat als seus socis de govern i a CiU, ja que al seu parer, votar en contra dels pressupostos presentats pel PSOE no millorarà el nou model de finançament per a Catalunya.

ERC marca la línia vermella per votar els pressupostos de la Generalitat

Puigcercós 181008 CATr El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha marcat les quatre prioritats del seu grup polític per donar suport als Pressupostos de la Generalitat per al 2009, durant un acte de l'Assemblea Nacional de Dones d'ERC celebrada a Reus.

La primera condició són "les polítiques socials" sobre les quals Puigcercós ha advertit que "si no es prioritzen, no donarem suport als Pressupostos".

El president de la formació republicana ha assegurat que les negociacions entre els socis del tripartit per recolzar els pressupostos "estaven començant ara" i fonts d'ERC han manifestat que tant el to com el context de les declaracions del president del partit independentista mostraven que es preveu que el conseller d'Economia, Antoni Castells segueixi aquestes pautes. Per tant, apunten aquestes fonts, el previsible seria donar suport als Pressupostos. Puigcercós ha manifestat que el seu partit està enfocant aquesta negociació "treballant per combinar el que és urgent amb el que és necessari". "L'urgent és posar les solucions per a les crisis econòmiques reforçant el model econòmic productiu, i el que és necessari és un nou model de finançament autonòmic", ha detallat Puigcercós en la seva intervenció.

Bronze de Catalunya en el campionat del món de pitch-and-putt

La selecció catalana de pitch-and-putt ha aconseguit la tercera plaça a la Copa del Món davant el conjunt de Gran Bretanya per 3,5 a 1,5. Catalunya, que va guanyar per tres punts a dos el combinat australià però va perdre davant Holanda per 4,5 a 0,5, no podrà aconseguir el seu tercer títol mundial consecutiu, però l'equip es mostra satisfet amb el bronze. La final de la competició, que es disputa a la localitat holandesa de Papendal, serà entre el conjunt amfitrió i Irlanda. Daniel Giménez, del Pitch-and-Putt Platja d'Aro (Baix Empordà); Salvador Garangou, del Franciac de Caldes de Malavella (La Selva); i Fernando Cano, del Gualta (Baix Empordà) són els integrants de l'equip català en aquest campionat.

El futur "incert" de l'aragonès

Aragó és trilingüe. A més del català parlat a la franja oriental –de Ponent, vist des de Catalunya– i el castellà, utilitzat a tot el territori, en bona part de la província d'Osca i en un reduït nombre de municipis de Saragossa s'hi parla l'aragonès. Aquesta llengua, parlada com a màxim per unes 24.000 persones, sobreviu en diverses valls pirinenques sense cap reconeixement oficial. La situació però, podria canviar amb la futura Llei de llengües que les Corts d'Aragó han d'elaborar en virtut del que mandata el vigent Estatut d'Autonomia d'Aragó –en l'article 7.2 del Títol Preliminar– que demana un text que "estableixi les zones d'ús predominant de les llengües i modalitats pròpies d'Aragó", i que en reguli "el règim jurídic, els drets d'utilització dels habitants d'aquests territoris" i en promogui "la protecció, recuperació, ensenyament, promoció i difusió del patrimoni lingüístic d'Aragó". Els partits polítics amb representació a les Corts d'Aragó mantenen posicions ben diverses sobre l'estatus legal que han de tenir en el futur immediat l'aragonès i el català. D'una banda, el PSOE, CHA i IU són, a grans trets, favorables a dotar l'aragonès i el català d'un cert reconeixement que passaria des de la consideració d'aquestes llengües com a "pròpies i històriques" d'Aragó fins a acceptar la cooficialitat a les zones on s'utilitzen. De l'altra, PAR i PP són contraris a admetre cap tipus de cooficialitat i només es mostren favorables a un tímid reconeixement sempre i quan aquest eviti admetre la catalanitat de la llengua de la Franja. A aquesta situació cal afegir que el govern d'Aragó està format actualment per PSOE i PAR, que mantenen en aquest debat lingüístic el seu principal punt d'enfrontament. Però mentre els polítics defensen les seves posicions a Saragossa, els parlants de l'aragonès defensen sense fissures la necessitat de reconèixer la seva llengua. El filòleg Francho Nagore, un dels principals normativitzadors de l'aragonès i membre del Consello d'a Fabla Aragonesa, considera que la futura llei "ha de donar un tractament de cooficialitat a l'aragonès i al català" que permeti "incloure l'ensenyament obligatori de i en aragonès". De la mateixa opinió és Manuel Castán, president de l'Academia de l'Aragonés: "És desitjable que el català i l'aragonès siguin cooficials als territoris corresponents, tot i que en el cas de l'aragonès ens conformaríem amb que es reconegués la llengua i que es legislés sobre el seu ensenyament".

Internet, pel seu baix cost i la seva capacitat d'arribar allà on no arriben els mitjans de comunicació tradicionals és una eina que juga a favor de la supervivència de l'aragonès. A tall d'exemple, Biquipèdia, la Viquipèdia en aragonès, inclou vora 11.000 articles escrits en aquest idioma i són nombrosos els recursos de tot tipus disponibles a la web que utilitzen aquesta llengua.

El Parc Natural del Delta de l'Ebre celebra 25 anys

Baltasar 181008 CATr El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha participat aquest dissabte als actes de commemoració del 25è aniversari del Parc Natural del Delta de l'Ebre. Durant el matí i acompanyat del delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, i de la directora general de Medi Natural, Núria Buenaventura, el conseller ha visitat l'Ecomuseu del parc. Baltasar també ha assistit als actes centrals de la celebració, que s'han fet a l'auditori de la Lira Ampostina. Cada any, 550.000 persones visiten el parc que, amb 320 km², és la zona humida més gran de Catalunya. La importància del parc és reconeguda a nivell internacional pels màxims organismes especialitzats. VilaWeb/ElPunt: Medi Ambient inicia els passos perquè el delta de l'Ebre sigui reserva de la biosfera de la Unesco

L'Ajuntament d'Alcanar reclama la nul·litat del projecte Castor

Els grups municipals de l'Ajuntament d'Alcanar (Montsià) han aprovat per unanimitat de demanar la nul·litat de ple dret de l'autorització de la planta i magatzem de gas subterrani Castor. Segons el plec d'al·legacions, que l'ajuntament presentarà els propers dies als governs espanyol i valencià, el projecte Castor no incorpora l'estudi d'ubicacions alternatives amb la corresponent valoració ambiental. El consistori, a més, destaca la seva legitimitat per presentar al·legacions.

Ho justifica dient que la planta és projectada a un quilòmetre i mig del terme municipal d'Alcanar, que és l'únic nucli urbà en un radi de cinc quilòmetres i concentra el 80% dels propietaris afectats.