lo carrer del riu

lo carrer del riu

22 de juliol, 2009

Euskadi, a anys llum !!!

El peculiar sistema de què disposen bascos i navarresos es remunta al segle XIX, es va mantenir durant el franquisme i el 1978 va ser ratificat per la Constitució. Una de les grans fites que se suposa que ha aconseguit la negociació del nou finançament és que Catalunya no segueixi despenjant-se en el rànquing de recursos per càpita per sota de la mitjana de l'Estat. Fins ara, la capacitat en recursos dels catalans partia d'un índex superior a 120 sobre una mitjana de 100, però un cop repartits els diners per a la solidaritat queia fins al 94, sis punts per sota la mitjana del conjunt de comunitats. Amb el nou model, Catalunya ha d'aconseguir, l'any 2012, quedar-se en un índex 105,6, segons les estimacions de la conselleria d'Economia, és a dir, 5,6 punts per damunt de la famosa mitjana. Aquests maldecaps tenen ben poc a veure amb la còmoda situació que proporciona el règim de concert de què gaudeixen Euskadi i Navarra. Segons les dades de la conselleria d'Economia, mentre els catalans es despengen de 123 fins a 94 per fer una aportació a l'anomenat anivellament, els bascos s'ho miren impassibles des d'un índex 176. I és que el concert econòmic exclou aquests territoris de cap aportació a la solidaritat. Amb el nou model la distància sideral que separa Euskadi, i en menor mesura Navarra, de la resta de comunitats experimentarà un canvi mínim, condicionat exclusivament pels diners addicionals que injectarà l'Estat al sistema de règim comú. És a dir, el que pujarà serà el llistó de la mitjana de finançament d'aquests territoris, però el sistema de concert no s'haurà mogut ni una polzada. Segons un estudi de l'Institut d'Estudis Fiscals del ministeri d'Economia sobre la Liquidación del sistema de financiación autonómico en el ejercicio 2006, Euskadi disposava fa tres anys d'un finançament per habitant de 5.255 euros, més del doble del que tenien les comunitats de règim comú -2.226 euros-. En aquell exercici, Catalunya disposava de 2.143 euros per habitant, un cop aplicades les variables de la població ajustada. I tot plegat per finançar unes competències pràcticament idèntiques. Com diria Orwell: tots som iguals, però uns són més iguals que els altres!

Òmnium qüestiona que l'acord de finançament compleixi l'estatut

Òmnium Cultural s'ha pronunciat avui sobre l'acord de finançament entre la Generalitat i el govern espanyol, i ha dit que hi havia 'un conjunt d'ambigüitats' que no permetien de saber si realment es compliria l'Estatut. L'entitat també s'ha queixat de la manca d'unitat durant la negociació: 'Independentment del resultat de l'acord, lamenten que no s'hagi mantingut una estratègia unitària del catalanisme en la negociació amb Espanya.' Pel que fa al 'conjunt d'ambigüitats', diu que alguns dels aspectes que no queden clars són el grau de participació catalana sobre els recursos, l'ordinalitat, el finançament dels serveis específics de la Generalitat, la capacitat fiscal, la reducció efectiva de l'espoli fiscal 'que sempre s'expressa equivocadament com a solidaritat', les necessitats específiques de la immigració en l'índex de població. 'D'altra banda', prossegueix, 'la asimetria i la bilateralitat continuen essent un eufemisme.' Òmnium reconeix 'la tenacitat del govern', però conclou que aquest es trobava 'massa pressionat pel retard i per la mala situació de les finances de la Generalitat.' Finalment, també ha constatat que el Principat ha hagut d'assumir el 'desgast d'empènyer el finançament autonòmic general davant de la incomprensió espanyola habitual.'

Avui: Òmnium critica l’ambigüitat del nou finançament i el Cercle d’Economia analitza l’acord

L'incendi de la Terra Alta es torna a escapar

L'incendi d'Horta de Sant Joan no es deixa atrapar. Segons ha explicat el cap operatiu dels bombers a la zona, Fèlix González, els efectius havien avançat progressivament durant tot el dia i estaven a prop d'encerclar el foc, però cap a dos quarts de sis de la tarda d'aquest dimecres s'ha produït una altra revifada. La represa s'ha produït en una zona ja cremada "però encara amb combustible", segons González, i ha obligat a reubicar molts dels efectius perquè no quedessin atrapats en una zona insegura, amb l'objectiu d'evitar que es tornin a produir ferits i víctimes mortals, com ahir. El mateix González ha anunciat que la revifada està generant "focus secundaris cap endavant", en una zona de bosc molt espessa, on costa molt atacar les flames per terra. "S’està intentant atacar la zona amb els mitjans aeris, però el fum va en la mateixa direcció en què treballen els helicòpters i dificulta la feina", ha puntualitzat. Fins ara, el perímetre no havia crescut: continuaven sent 800 les hectàrees afectades, però els focus secundaris oberts aquesta tarda poden modificar aquest recompte. Unes 400 hectàrees de les afectades pertanyen al parc natural dels Ports de Beseit.

L'Audiència de Girona reobre la causa penal contra l'exconseller Joan Carretero per prevaricació

La "passa" valenciana puja cap aquí dalt!!! La Secció Quarta de l'Audiència de Girona ha resolt que cal continuar la investigació penal contra l'exalcalde de Puigcerdà i exconseller de la Generalitat, Joan Carretero, per prevaricació en la concessió arbitrària de llicències a empreses mentre era alcalde. El jutjat d'Instrucció de Puigcerdà va decidir arxivar la querella però l'Audiència, en canvi, creu que la investigació ha de continuar per veure si hi ha motius per portar Carretero davant la justícia. L'apel·lació resol que durant el procés urbanístic es van 'ometre tràmits essencials' i que es van fer interpretacions de la llei per 'vestir de legalitat el que va ser una decisió, a primer vista, capriciosa'. Avui: L'Audiència de Girona ressuscita la querella contra Carretero

VilaWeb: Carretero considera que la reobertura de la querella forma part d'un 'procés polític'

La central nuclear d'Ascó torna a connectar-se a la xarxa

Ho tornem a provar? La central nuclear d'Ascó I s'ha tornat a connectar a la xarxa quan passaven vuit minuts de les vuit d'aquest vespre després d'efectuar una aturada no programada a causa d'un error del procediment de calibratge d'un dels quatre canals de mesura de potència del reactor (4CMPR). L'aturada es va produir al voltant de dos quarts d'onze de la nit de dilluns. Aquests canals s'utilitzen per mesurar la potència dels reactor i en el moment de l'aturada estava funcionant al 45% de potència. Segons el Consell de Seguretat Nuclear espanyol (CSNe?, este és nou!), els sistemes de seguretat van funcionar correctament i la incidència no va suposar cap risc per a la població ni per al medi ambient. Què ha de dir el CSNe si viuen d'això? Contents?

Unió de Pagesos vendrà avui productes a preu just a Barcelona

Volen denunciar els abusos de la gran distribució El sindicat Unió de Pagesos vendrà aquest dimecres productes a preu just a la Porta de l'Àngel de Barcelona. Es tracta d'un mercat transparent on es vendran productes a un preu just amb l'objectiu de denunciar els abusos que el sindicat considera que pateixen els pagesos que es veuen sotmesos a les decisions de les grans distribuïdores. Hi haurà productes d'horta, cítrics, llet, oli, fruita dolça i seca, vi i raïm, tot amb una etiqueta que inclourà el preu real que rep el productor i el preu just que li correspondria, per fer saber al consumidor el que li correspon al productor.

VilaWeb: Unió de Pagesos denuncia abusos en la distribució dels aliments