06 de desembre, 2008
Barça 4 - València 0
Reivindicació d'una nova Constitució catalana, 80 anys després de l'Havana
Roser Gaitano, en representació de Sobirania i Progrés, ha assegurat que "no és la primera vegada que la societat civil es planta per dir prou davant l'evident esgotament de la via estatutària i autonomista". "Com a part necessària de l'Estat, avui reivindiquem una nova Constitució catalana, tot commemorant el 80è aniversari de la Constitució de l'Havana i fent volar la senyera amb l'estel blanc sobre el fons blau que aquella Constitució prenia com a oficial de la República Catalana".
El president executiu de Catalunya Acció, Santiago Espot, ha llegit la declaració Per una nova Constitució catalana. "Vam ser pioners a Europa i al món a establir un contracte entre el rei i el poble" ha destacat.
La declaració fa constar que la Constitució de l'Havana estava inspirada i redactada pels anomenats "separatistes catalans de Cuba", i s'ha reivindicat aquest esperit. "Esperonem tots els catalans a fer seva la mateixa moral de victòria i gran visió política que van demostrar els reunits a l'Havana" ha dit Espot.
Jardí ressuscita !!!
L'obstacle és a Madrid, no a Brussel·les
Si el gaèlic, amb només 60.000 parlants, és oficial i el català no, tot i tenir-ne deu milions, és perquè el govern de Dublín ho vol i l'espanyol no. Irlanda ho va demanar el juny del 2005, 32 anys després d'haver-se adherit a la UE, i la resta de socis ho van haver d'acceptar, mentre que l'únic que ha aconseguit Miguel Ángel Moratinos és confondre els veïns de dalt parlant-los de "la llengua que es denomina català a Catalunya i les Illes Balears i valencià a la Comunitat Valenciana".
La web de l'oficina de l'Eurocambra a Barcelona no és el portal oficial, però sí que obre una petita escletxa més per a l'ús del català a les institucions europees, molt limitat. Els consellers de la Generalitat poden parlar-lo en els consells de ministres amb comptagotes: el cafè per a tothom els obliga a esperar que la resta de comunitats desfilin per Brussel·les per poder tornar-hi a anar. I podem escriure a la Comissió, el Consell i el Parlament i rebre resposta en la nostra llengua. Però al ple d'Estrasburg, que fins fa no gaire tenia un president i un vicepresident catalans, el socialista Borrell i el popular Vidal-Quadras, seguirà estant prohibit, al·legant uns problemes tècnics i de recursos que són inexistents: el 60% dels intèrprets de castellà són catalanoparlants i podrien traduir des de la mateixa cabina. eldebat.cat: Obiols veu “imbècil” que a Europa “només s'oficialitzin les llengües amb Estat”
directe.cat: Obiols veu 'imbècil' que a Europa 'només s'oficialitzin les llengües amb Estat'
Isabel-Clara Simó: No, senyor, no
El Govern preveu aprovar l'avantprojecte de llei de les vegueries a finals de març
El conseller ha deixat clar que el Govern ja té un esborrany de l'avantprojecte de llei que ha de permetre la creació de vegueries, i que s'està consensuant “política i territorialment”. En aquest sentit, Ausàs ha assegurat que l'avantprojecte s'aprovarà a finals de març perquè en el transcurs del 2009 es debati en el Parlament. “El 2009 és l'any en què del Parlament ha de sortir la llei que ha de permetre la creació de les vegueries”, ha manifestat.
Ausàs ha concretat també que la vegueria estarà constituïda “amb tots els ets i uts” després de les pròximes eleccions municipals, tot i que l'aprovació del marc legal estarà llesta “molt abans”. El conseller també ha reiterat que els consells de vegueria substituiran les diputacions provincials, tal com diu l'Estatut; i que la primera vegueria que es constituirà serà la de l'Ebre. “Per moltes raons però, sobretot, perquè ens emparem en el consell intercomarcal de les Terres de l'Ebre, aprovat pel president Tarradelles”, ha explicat.