lo carrer del riu

lo carrer del riu

24 de maig, 2009

Oriol Junqueras reclamarà a Europa fixar un 'màxim' d'esforç fiscal dels Països Catalans per evitar 'l'espoli'

El candidat d'ERC a les eleccions europees, Oriol Junqueras, ha anunciat aquest diumenge que demanarà a la Unió Europea (UE) que fixi 'un màxim' sobre 'quin ha de ser l'espoli fiscal que pateixen els territoris que formen part de la UE'. L'objectiu de la proposta és limitar, amb uns 'criteris comuns', el dèficit fiscal de territoris com Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears respecte l'Estat espanyol. En un moment en què la negociació del sistema de finançament segueix sense solució, Junqueras ha assegurat que ERC plantejarà en la propera legislatura europea que la UE fixi uns 'criteris comuns sobre quin ha de ser l'esforç fiscal que ha de fer cada territori respecte els seus estats'. 'Hi ha d'haver un màxim en l'espoli fiscal que els estats imposen als territoris que en formen part', ha dit, perquè 'és del tot inconcebible' que el land més ric de l'Alemanya, Hessen, 'contribueixi al conjunt de la república federal amb el 4,5% del seu PIB', mentre 'el País Valencià ho fa amb el 8%, Catalunya entre el 10 i l'11% i les Illes Balears, batent tots els records, amb el 14% del seu PIB'. Davant això, creu que 'serà fàcil trobar a Europa sensibilitats compartides', tot denunciant que 'l'Estat espanyol asfixia la nostra nació i els nostres ciutadans, les nostres empreses, els nostres treballadors, els nostres consumidors, els nostres estudiants universitaris o els nostres malalts que necessiten suport als hospitals o prestacions socials'. 'No hi podem fer front perquè l'Estat espanyol ens ho impedeix'. El candidat d'ERC ha dit esperar tenir un 'èxit similar' amb aquesta proposta amb el que va tenir amb la iniciativa ciutadana europea per a l'oficialitat del català. 'S'hi ha afegit la candidata del PSC, el de CiU i el d'ICV', ha remarcat.

Avui: Junqueras crida dirigents i crítics a la unitat interna d'ERC

La Guàrdia Civil deté, de matinada, el coordinador de l'Obra Cultural Balear a l'Acampallengua

Tomeu Marti 230509 CATinfo

La Guàrdia Civil espanyola ha detingut a les tres d'aquesta matinada el coordinador de l'Obra Cultural Balear (OCB), Tomeu Martí. Tot plegat ha succeït quan tres agents han anat a l'Acampallengua, que es fa aquest cap de setmana a sa Pobla, tot i que l'OCB havia pactat amb el cos policíac que no intervindria a la festa. Quan Tomeu Martí, que era el responsable del servei d'ordre de l'acampada, els ho ha recordat, l'han detingut i han identificat tres persones més. M. del Mar Bonet - Què volen aquesta gent?

Segons ha explicat Tomeu Martí, els agents havien vingut amb una 'actitud xulesca i provocadora' i cercaven conflicte ja amb qui els ha atès a l'entrada de l'Acampallengua. Quan els ha recordat que havien acordat que no vindrien, s'ho han pres com un desafiament i l'han detingut amb el pretext de que no es volia identificar. Martí però, assegura que quan l'han detingut tenia el carnet d'identitat a la mà i que hi ha fotografies que ho demostren. Segons Tomeu Martí, la detenció ha estat una provocació, 'un acte inexplicable que ha posat en perill la tranquil·litat de la trobada' i 'només el sentit comú de la gent de la organització ha pogut evitar que hi hagués un conflicte molt més greu'. Martí diu que ara repassaran els fets i que, tot i que no voldria que enterbolissin l'Acampallengua, no els deixaran passar i d'aquí a uns dies actuaran perquè s'assumeixin les responsabilitats que pertoquin i res semblant no torni a passar.

Cayo Lara torna a dir que va ser un error estratègic que ICV assumís Interior

Cayo Lara 230509 CATinfo

El coordinador general d'Izquierda Unida (IU) ha tornat a dir avui que va ser 'un error estratègic' que ICV-EUiA assumís la conselleria d'Interior. No creu que fos una bona idea dirigir aquesta conselleria sense ser la part majoritària del govern, perquè les actuacions que ha d'emprendre depenen de la política general del govern. A més, ha criticat l'actuació dels Mossos d'Esquadra a les manifestacions d'estudiants contra Bolonya, en referència a les càrregues del 18 de març. Lara també ha dit que el procés de Bolonya s'hauria d'aturar perquè l'han decidit les elits i no hi ha participat els estudiants. Ha afegit que, als estudiants, 'se'ls ha maltractat històricament per intentar portar-los al procés de Bolonya sense haver fet cap consulta ni cap explicació de quin serà el seu futur' i que 'necessiten menys pals, més explicacions, més diàleg i més comunicació'. Lara ha dit, en una entrevista amb l'ACN, que no aconsellaria que ICV-EUiA deixés interior per no fer cap ingerència en les decisions de l'organització a Catalunya. En aquest sentit, el coordinador d'EUiA, Jordi Miralles, ha respost les declaracions de Cayo Lara demanant que no s'interfereixi en les decisions que es prenen a Catalunya i que estan preparats per a assumir qualsevol responsabilitat de govern.

locarrerdelriu 020409: Cayo Lara diu que un partit minoritari no hauria de gestionar Interior

Avui: Cayo Lara creu que va ser un error estratègic que ICV-EUiA assumís Interior

Les víctimes de la repressió franquista de Tarragona busquen el suport popular per dignificar la fossa comuna

La fossa comuna del cementiri de Tarragona roman tancada amb pany i forrellat, aliena a la resta del conjunt funerari i pràcticament abandonada. Es tracta d'un terreny de més de 900 metres quadrats descuidat i sense cap làpida que identifiqui les restes que hi descansen. L'Associació de víctimes de la repressió franquista a Tarragona inicia una campanya de recollida de signatures per trobar el suport de la població a la iniciativa de dignificar la fossa comuna que hi ha al cementiri de la capital. L'Associació vol, així, fer arribar a la gent la inquietud per recuperar un espai de memòria no només per als familiars de les víctimes que hi ha allà enterrades, 771 persones, sinó també per fer evident un episodi de la història de la ciutat i de tota la demarcació que no es pot oblidar. Així mateix també donaran a conèixer l'escultura que pretenen col·locar a la fossa un cop s'obri al públic, una escultura que no compta amb el vist-i-plau dels responsables municipals.

Tanca el museu militar de Montjuïc

Avui tanca el museu militar de Montjuic, tal i com estava previst pel pla de rehabilitació i nous usos del Castell de Montjuïc. Aquest pas ultima l'adequació de part de la fortalesa per al futur Centre Internacional de la Pau. El procés de rehabilitació i adequació del castell durarà més de sis anys i costarà uns seixanta milions d'euros.

Aquest tancament respon al nou projecte de reconversió del Castell, gestionat per l'Ajuntament de Barcelona, des que van quedar-se l'espai per ordre ministerial fa dos anys. L'espai de la fortalesa es dividirà en tres grans equipaments: El Centre Internacional per la Pau, l'Espai de la Memòria i el Centre d'Interpretació de la Muntanya de Montjuïc.

elmundo: Hierro al hierro en la atalaya de Montjuïc