lo carrer del riu

lo carrer del riu

27 de juliol, 2009

Puigcercós torna a l'equidistància situant el dret a decidir com a condició per a futurs pactes

El president d'Esquerra Republicana, Joan Puigcercós, ha reivindicat l''equidistància' del seu partit respecte PSC i CiU amb vista a la pròxima legislatura. Un cop assolit el nou model de finançament i amb la vista posada en les eleccions del 2010, Puigcercós ha deixat la porta oberta a possibles futurs pactes amb CiU, i també amb els actuals socis del tripartit. La condició, ha dit, passa per posar sobre la taula el dret a decidir. 'Ens trobarem amb qui vulgui fer aquest camí amb nosaltres', ha assegurat.

Puigcercós, ha marcat també una altra condició a socialistes i convergents, una 'unitat d'acció clara entre el que es decideix a Catalunya i a Madrid'. 'No sé què passarà la pròxima legislatura', ha dit, 'però sí tinc clar el programa d'Esquerra'. Un programa que passa per posar damunt la taula la reivindicació del dret a decidir, 'sobre els impostos, sobre l'aeroport de Barcelona, i sobre Rodalies', a través de la Llei de consultes populars que prepara el Parlament de Catalunya. Aquesta és una de les condicions que posarà Esquerra per tal d'arribar a possibles pactes postelectorals amb vista al 2010.

Imatge de força i unitat del Govern en la presentació en societat del nou finançament

El president de la Generalitat, José Montilla; el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod Rovira; el conseller d'Economia, Antoni Castells, i el conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, s'han conjurat aquest dilluns per exhibir l'acord de finançament com a mostra de la unitat del Govern. En la presentació davant la societat civil de l'acord de finançament, Montilla ha agraït el 'suport exigent' de la societat civil en tot el procés de negociació i ha volgut demanar especialment a tots els membres del seu Govern un 'esforç de contenció i concentració de les seves energies' en prioritzar la lluita contra la crisi al costat de les classes més perjudicades. Avui: Autohomenatge del tripartit

Montilla diu que no preveu fer 'cap canvi' a l'executiu

José Montilla 270709 RAC1

El president de la Generalitat, José Montilla, ha deixat clar avui a RAC1 que no preveia de fer cap canvi al govern. Ha volgut tancat així el debat obert ahir pel president d'Esquerra, Joan Puigcercós, que veia "lògic" que el president remodelés l'executiu per donar un nou impuls al final de la legislatura. Però aquest migdia el secretari general d'Esquerra, Joan Ridao, ha reiterat la conveniència de la remodelació, tot i que ha admès que l'última paraula la té Montilla. 'Hem defensat que trobem oportú de remodelar el govern en aquest moment, aprofitant el final de la negociació del finançament i que som a la recta final de la legislatura, però és el president de la Generalitat qui té potestat per a fer-ho. Si ell ho vol, es farà; i si no, no. Tema tancat', ha sentenciat Ridao.

També Montilla ha recordat que la decisió era competència exclusiva seva, i tot i que no hi renuncia, ha assegurat que no ho contemplava ara per ara. Montilla també ha parlat de la renúncia de Joan Saura de no presentar-se com a candidat a les properes eleccions catalanes. Montilla ha dit que respecta la decisió de Saura i que 'diu molt del compromís amb el seu partit'.

Herrera anunciarà a la tardor si opta a ser el relleu de Saura com a candidat d'ICV

Pensa-t'ho. Millor el Romeva! Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) obrirà el procés de primàries per triar el relleu de Saura a la candidatura a la presidència de la Generalitat al primer Consell Nacional que el partit celebri un cop passat l'estiu, a finals de setembre o principis d'octubre. Així ho ha anunciat el secretari general del partit, Joan Herrera, que no ha volgut aclarir si pensa presentar candidatura i s'ha remès al procés intern que començarà a la tardor, tot i que és un dels dirigents ecosocialistes més ben situats. A més, en cas que fos candidat, ha donat a entendre que mantindria el seu escó al Congrés dels Diputats fins que li fos 'incompatible'.

L'Ajuntament d'Horta de Sant Joan demana una comissió parlamentària per tractar la reparació dels danys ocasionats per l'incendi

El ple extraordinari de l'Ajuntament d'Horta de Sant Joan (Terra Alta) ha acordat per unanimitat de demanar al parlament una comissió específica que tracti la reparació dels danys materials ocasionats per l'incendi dels Ports. El consistori considera que 'la gravetat dels fets és prou important perquè se n'ocupi el parlament' i demana que la comissió se centri en la recuperació i manteniment dels espais afectats pel foc i en els ajuts econòmics als propietaris. El municipi retrà un homenatge als cinc bombers morts per l'incendi amb un monòlit que s'ubicarà al lloc on van quedar atrapats per les flames. També col·locaran un altre monòlit dins el poble perquè tothom que vulgui el pugui visitar; un monument que també vol ser un homenatge a tot el cos de bombers i un agraïment al seu treball en l'extinció de l'incendi. L'Ajuntament ha decidit d'agrair la participació dels cossos de seguretat, serveis sanitaris, agents rurals i tots els grups que van treballar durant la setmana passada a la zona.

Fraga reprova emparar "injúries al rei" en la llibertat d'expressió i creu "bona" la censura "en algun cas"

El president fundador del PPdeG i extitular de la Xunta, Manuel Fraga, ha reprovat que la "llibertat d'expressió" pugui emparar "una injúria al rei d'Espanya" i s'ha mostrat convençut que la censura "pot ser bona en algun cas".

Així ha opinat sobre l'arxiu de la causa obert contra els organitzadors de la sonora xiulada al monarca durant la final de Copa del Rei entre el Barça i l'Athletic de Bilbao a València el mes de maig passat.

A més, se n'ha recordat dels "atacs" soferts per l'il·lustrat pare Benito Jerónimo Feijóo i ha subratllat que, en aquest cas, va resultar positiva la seva "prohibició", per real ordre de Fernando VI. "Encara ho tinc present. Jo hi era", ha dit.

Fèlix Millet dimiteix com a president d'Orfeó Català i el substitueix la vicepresidenta

Félix Millet ha dimitit aquest dilluns a la tarda com a president de l'Orfeó Català i de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana arran de la investigació oberta per la fiscalia i un jutjat de Barcelona pel suposat desviament de més de dos milions d'euros de les entitats que gestionen el Palau.

Tot i mantenir que "no hi ha res de res" –paraules del mateix Millet aquest cap de setmana en referència a la seva innocència–, el descendent dels fundadors de l'Orfeó, entitat propietària del Palau, ha anunciat davant la junta que plega per evitar que el cas perjudiqui l'associació. En una carta oberta, ha assegurat que sempre s'ha mantingut fidel a l'esperit de l'Orfeó i ha afegit que si ha comès algun "error" demana disculpes.

La vicepresidenta, Mariona Carulla, assumirà la presidència provisionalment.