lo carrer del riu

lo carrer del riu

20 de desembre, 2008

Reunió sense acord entre Montilla i Zapatero pel nou finançament

José Luis Rodríguez Zapatero i José Montilla, acompanyats dels seus equips econòmics encapçalats pel ministre d'Economia i vicepresident segon del govern espanyol, Pedro Solbes i el conseller d'Economia, Antoni Castells, s'han reunit aquest dissabte al migdia a la Moncloa per ultimar l'acord de finançament. Després de sis hores no s'ha tancat cap acord ni s'han tractat les xifres que han d'acabar definint un pacte sobre el model de finançament, en compliment de l'estatut.

Fonts del Departament d'Economia expliquen que la reunió ha servit per acostar posicions, tot i que adverteixen que encara hi ha molta distància en alguns temes i apunten que ara mateix l'acord no és possible. Segons aquestes fonts, la reunió ha servit per treballar a fons sobre el nou model de finançament i els criteris que han de regir el sistema, però no s'hi han abordat les xifres que el sistema destinarà a Catalunya.

La negociació entre les dues parts s'ha reprès pocs dies abans que s'acabi el nou termini fixat per José Luis Rodríguez Zapatero (el 31 de desembre) per a acordar un nou finançament per a Catalunya.

El dia revolt - Josep Carner

El dia revolt-Josep Carner

Salut a la vida, del fons de la força infinita,
jamai destriada pel savi ni dita en cançó;
i a la visió, en signes volubles escrita,
sospirant al lluny en dispersió.

¿Serà que l'acuit, que els aires transmuda,
cridi la Victòria, a so de trompetes, de cants i renills?
Salut a la Pàtria, en saba de segles crescuda;
salut a la Pàtria, no encara nascuda
com l'hem somiada sos fills. (Josep Carner)

Viquipèdia: Josep Carner

Isabel-Clara Simó: Quin és el paper de la premsa?

Vaig seguir amb atenció l'entrevista que Iñaki Gabilondo feia, a Cuatro, al president del govern espanyol, senyor Zapatero. Gabilondo és un periodista que ha recollit, amb justícia, una pila de guardons, entre els quals un de l'Associació de la Premsa de Barcelona, i té un merescut prestigi. Ara bé, les coses han canviat tant i el concepte de democràcia s'ha deteriorat tant que l'entrevista va esdevenir el que no ha de ser una entrevista al poder: una plataforma de complaença. Ni un tema conflictiu, cap aportació, res que sortís ni un mil·límetre del guió pactat. Zapatero ens va dir durant una hora que és fort i determinatiu, que està resolent la crisi tan bé que les potències internacionals cauen de cul impressionades i que el poder econòmic d'Espanya és immens. Que bé. La bombolla immobiliària va sortir de trascantó i sense cap èmfasi, la crisi productiva ni es va esmentar i els aturats es recuperaran gràcies a la inversió pública -cosa que és maquillatge comptable, car els diners són pagats en impostos i allà on anaven destinats hi haurà forat-. El més escandalós va ser l'absència total del finançament de Catalunya i l'incompliment de l'Estatut. Aquest tema no existia, i vull cridar l'atenció sobre això perquè ens dóna la mesura d'allò que volia evitar el president: la seva immensa feblesa. Com tampoc l'acrític Gabilondo va fer esment a les vint-i-cinc genuflexions dels diputats catalans socialistes, que ens donen la mesura del que farà el govern català. La pregunta és: quin és avui el paper de la premsa? Per a què serveix un periodista si ha deixat de ser la veu de la societat? Quan es va començar a acceptar el paper de marc daurat on pugui brillar la cara del poder?

Torres inaugura celler al Priorat

Torres, la primera empresa de vins tranquils catalana, ha consolidat la seva presència a la DOQ Priorat, on ahir va inaugurar un celler. La penedesenca va començar a elaborar vi en aquesta denominació fa tres anys, en unes instal·lacions provisionals. La nova inversió, de 3 milions, continua l'estratègia de Torres d'especialitzar-se a ampliar la gamma de vins a partir de produir en diferents denominacions d'origen. Al Lloar, elabora dos vins, amb una producció d'unes 75.000 ampolles anuals.

VilaWeb/ElPunt: Torres diversifica producte amb un nou celler a la DOQ Priorat

La Plataforma per la Llengua reivindica la joguina en català

Com cada any quan s'acosten les festes nadalenques, la Plataforma per la Llengua ha celebrat la Festa per al joc i la joguina en català, una jornada en què reivindica que els productors de joguines incloguin el català a tots els suports lingüístics. A la festa, al passeig de Sant Joan de Barcelona, hi ha hagut exhibicions de joguines tradicionals i actes d'animació infantil, entre els quals l'actuació d'SP3, el grup del Club Super3.

A més de Barcelona, la Plataforma celebrarà actes en algunes poblacions més amb la mateixa reivindicació.

Un joc a internet permet llançar una sabata al cap de George Bush

El llançament d'una sabata a George Bush per part d'un periodista iraquià, ara fa pocs dies, ha provocat força emoció. La mala premsa de l'encara president ha causat que l'episodi fos la riota de molts internautes, que s'han afanyat a crear grups a xarxes socials com Facebook en què demanen poder fer el mateix. A més, també ha sorgit un joc d'internet que permet a l'internauta llançar una sabata al cap de Bush. Com més encerts, més punts.

Els internautes que es registrin per jugar passaran a formar part d'un rànquing de jugadors, segons la seva nacionalitat. Per ara, el grup amb més llançadors és el dels nord-americans, seguits dels francesos i dels australians.

Avui: Les sabates (Santi Nolla)