lo carrer del riu

lo carrer del riu

20 d’agost, 2009

Ridao reclama a Montilla una cimera urgent per decidir la resposta al TC

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha demanat al president de la Generalitat, José Montilla que convoqui amb 'urgència' una cimera de líders polítics per decidir l'estratègia política davant una eventual retallada de l'Estatut per part del Tribunal Constitucional. Segons Ridao, cal posar ordre a la 'desorientació del catalanisme polític' i ha lamentat que els polítics vagin 'a remolc' de la societat civil.

Ridao ha insistit que Montilla hauria de convocar aquesta cimera perquè els partits valorin la resposta que ha de donar Catalunya a la sentència del TC. El dirigent d'ERC ha avançat que traslladarà a Montilla en aquesta reunió que aquest assumpte s'ha de traslladar al Parlament perquè l'Estatut té el seu origen en la cambra catalana. 'No és una qüestió que afecti exclusivament al Govern', ha indicat. Ha manifestat que aquesta trobada 'té urgència' perquè 'no pot ser que en aquests moments sigui la societat civil en exclusiva qui lideri la resposta al TC'.

Carod defensarà la manifestació preventiva davant Montilla i Saura

En una entrevista a TV3, Josep-Lluís Carod-Rovira, no ha volgut polemitzar més sobre la manifestació preventiva que ell mateix va proposar, però sí que l'ha defensat de manera implícita quan ha assegurat: 'Ho segueixo pensant. Si té una casa que corre perill que s'ensorri o l'enderroquin quan ho farà saber abans o quan l'hagin enderrocat? És de sentit comú i és una mesura per dir que tots estem d'acord que allò que va votar el poble de Catalunya és intocable'. Finalment, Carod ha restat importància a la data de la manifestació dient que el dia 'no és tan important', i ha assegurat que es parlarà del tema dilluns vinent en la reunió amb el president de la Generalitat, José Montilla, i el conseller d'Interior, Joan Saura.

Deumil.cat renuncia a manifestar-se per l'Estatut i aposta per marxar per la independència

La plataforma Deu Mil en Xarxa per l'Autodeterminació ha avisat que la manifestació d'Òmnium Cultural 'caigui en un parany, en un cul-de-sac' i en 'un no res'. 'Des del nostre punt de vista independentista, no ens servirà de res la convocatòria a la ciutadania si es fa seguint les regles del joc, demanant l''acompliment de l'Estatut i posant el procés que s'ha seguit en contradicció', ha dit en una nota Deumil.cat. De fet, ha destacat que la seva tesi 'és que aquest és ja un tema mort i no cal defensar-lo'. En aquest context, ha apostat per una manifestació a favor de la independència.

Alfons Molons: Por de preguntar, o potser por de la resposta?

Portem més de 30 anys de democràcia, i malgrat tot es continua sense confiar en la ciutadania, que pot votar en unes eleccions cada quatre anys i prou. Però una altra cosa és quan ens disposem a preguntar directament. Poques vegades s’han fet consultes que encara són una rara excepció i que gairebé sempre s’han fet per imperatiu legal.

La llei de consultes catalana tampoc resoldrà el problema, ja que seguirà necessitant l’autorització de l’Estat espanyol. Caldria separar clarament els referèndums de les consultes, així com trobar un sistema senzill i àgil per les consultes sobre temes municipals.

I la tan aclamada societat civil què hi pot fer? A Arenys de Munt, una entitat, el MAPA, ha trobat un camí: organitzar una consulta pel seu compte. Es preguntarà si es vol que Catalunya sigui independent. El tret de sortida va ser una moció presentada per la CUP, amb un ampli suport del ple municipal. La comissió és oberta a tothom i està fent una feina molt ben feta i amb molta implicació. Un primer èxit: Engrescar a molta gent en un projecte comú. Els pobles avancen així. Amb gent engrescada i compromesa amb el seu poble, amb el seu país.... El procés hauria de tenir el suport de tothom. Com em pregunto a l’encapçalament: es te por de preguntar o de la resposta? Com pot ser que algú s’oposi al procés i fins i tot llanci amenaces?

Arenys de Munt te experiència en consultes. Se n’han fet dues sobre els projectes de la Riera: el de canalització i el d’urbanització superficial. I recentment s’ha fet un procés de consulta sobre si s'havia de desenvolupar o no una millora de la urbanització d’un carrer.

Per acabar, dos temes importants: un agraïment a tothom que està treballant per la consulta i una crida a tots els arenyencs i arenyenques a participar a la consulta i demostrar que no s’ha de tenir por de preguntar.

Prohibeixen una altra manifestació a Bilbao

Continua l'ofensiva de manifestacions prohibides al País Basc. El departament d'Interior del govern de Patxi López ha anunciat aquest dijous que tampoc permetrà la segona marxa convocada a Bilbao, amb el lema Per la llibertat d'expressió-Democràcia, perquè la considera una versió de la protesta prohibida anteriorment, amb l'eslògan En el camí de la independència, canvi política i social.

La prohibició governativa d'aquesta primera protesta ha estat avalada aquest dijous pel Tribunal Superior de Justícia del País Basc, que comparteix la idea de la conselleria que els convocants reals eren Arantza Urkaregi, Dabi Alonso i Marta Pérez, exregidors del partit il·legalitzat Euskal Herritarrok. Segons els seus arguments, el convocat oficial, el particular Francisco Gezuraga, no era res més que un home de palla dels exregidors.

Exhaurits els productes del mercat a un preu just de Lleida

Unió de Pagesos ha instal·lat a Lleida un mercat en què es venen productes agrícoles de tota mena a un preu just. La intenció és de denunciar els abusos de les grans distribuïdores. Alhora es vol criticar la inacció de l'administració, com també la deficient política agrària que s'impulsa des d'Europa. En poca estona ha rebut moltes visites i les parades han esgotat tots els seus productes. En aquest mercat s'hi podia trobar productes de l'hort, cítrics, fruita fresca i seca, oli i vi amb una etiqueta en la que s'especificava el preu real que rep el pagès i el preu que li hauria de correspondre tenint en compte els costos de producció. D'aquesta manera es vol demostrar que el preu que paguen els consumidors, sovint molt elevat, no té res a veure amb el que perceben els pagesos. El sindicat assegura que un dels factors que afavoreix aquestes diferències de preu és la concentració de la distribució en mans de les grans superfícies. Aquesta qüestió també la denuncia l'Anuari de la distribució comercial del sector quotidià en règim d'autoservei a Catalunya 2009 del departament d'Innovació Universitats i Empresa en què diu que quatre empreses concentren més de la meitat de les vendes.