lo carrer del riu

lo carrer del riu

20 d’agost, 2009

Alfons Molons: Por de preguntar, o potser por de la resposta?

Portem més de 30 anys de democràcia, i malgrat tot es continua sense confiar en la ciutadania, que pot votar en unes eleccions cada quatre anys i prou. Però una altra cosa és quan ens disposem a preguntar directament. Poques vegades s’han fet consultes que encara són una rara excepció i que gairebé sempre s’han fet per imperatiu legal.

La llei de consultes catalana tampoc resoldrà el problema, ja que seguirà necessitant l’autorització de l’Estat espanyol. Caldria separar clarament els referèndums de les consultes, així com trobar un sistema senzill i àgil per les consultes sobre temes municipals.

I la tan aclamada societat civil què hi pot fer? A Arenys de Munt, una entitat, el MAPA, ha trobat un camí: organitzar una consulta pel seu compte. Es preguntarà si es vol que Catalunya sigui independent. El tret de sortida va ser una moció presentada per la CUP, amb un ampli suport del ple municipal. La comissió és oberta a tothom i està fent una feina molt ben feta i amb molta implicació. Un primer èxit: Engrescar a molta gent en un projecte comú. Els pobles avancen així. Amb gent engrescada i compromesa amb el seu poble, amb el seu país.... El procés hauria de tenir el suport de tothom. Com em pregunto a l’encapçalament: es te por de preguntar o de la resposta? Com pot ser que algú s’oposi al procés i fins i tot llanci amenaces?

Arenys de Munt te experiència en consultes. Se n’han fet dues sobre els projectes de la Riera: el de canalització i el d’urbanització superficial. I recentment s’ha fet un procés de consulta sobre si s'havia de desenvolupar o no una millora de la urbanització d’un carrer.

Per acabar, dos temes importants: un agraïment a tothom que està treballant per la consulta i una crida a tots els arenyencs i arenyenques a participar a la consulta i demostrar que no s’ha de tenir por de preguntar.