lo carrer del riu

lo carrer del riu

23 de juny, 2010

La «recta final» per decidir la seu del cementiri es podria allargar sis mesos, i la CANC amenaça amb mobilitzacions

El procés per designar la seu del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears ha entrat en la recta final. Però encara ningú pot assegurar si el consell de ministres proclamarà la candidatura guanyadora aquest divendres o si ho farà «abans de final d'any». Les filtracions sobre les intencions del govern de l'Estat, que ja hauria rebut l'informe de la comissió interministerial, només han servit per desconcertar –però per motius oposats– l'Ajuntament d'Ascó i la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC). Els contraris van reclamar ahir la publicació de l'informe i van amenaçar amb més protestes. Podria ser aquest divendres, tot aprofitant que serà pont a molts llocs amb motiu de la festa de Sant Joan. Però també es parla del Consell de Ministres de la setmana que ve, i fins i tot d'un termini d'uns sis mesos. La premsa de Madrid afirma que Ascó, Yebra (Guadalajara) i Zarra (Vall de Cofrents) són les candidatures millor situades per rebre l'MTC, tot i que només l'última té el suport implícit del seu govern autonòmic. Per això la CANC va exigir ahir al govern de l'Estat que faci públic l'informe final de les candidatures, ja que seria «inadmissible» que Ascó figurés encara en aquest document, tenint en compte «la posició contrària de Catalunya». «Si Ascó està entre els candidats finals, Catalunya i les Terres de l'Ebre no tolerarem aquesta nova agressió i cridarem a la revolta activa tots els ciutadans», va afegir-hi. Així, la CANC farà una crida a la mobilització «el dia següent de confirmar-se» que Ascó és a la llista final d'aspirants a l'MTC, i es demanarà l'empara del govern de la Generalitat.

Tena: 'Només un recurs d'inconstitucionalitat del govern espanyol pot aturar la IP'

Que el govern espanyol porti al Tribunal Constitucional espanyol (TC) la Llei de Consultes és l'única manera d'aturar el procés de la Iniciativa Popular per a la convocatòria d'un referèndum sobre la independència de Catalunya. Si l'executiu espanyol presenta un recurs es decretaria automàticament la suspensió de la Llei. Així ho explica el jurista i promotor de la IP, Alfons López Tena, que afirma que aquests 'recels' expressats pel govern Zapatero a la Generalitat estan motivats clarament per l'admissió a tràmit de la IP, ja que ni en l'elaboració de la llei -al llarg de dos anys- ni en la seva aprovació s'ha encès cap alarma. 'Mentrestant, seguirem exercint els drets que ens dóna una llei vigent', conclou.

Òmnium Cultural s'adhereix a la IP per convocar un referèndum oficial d'independència

La junta nacional d'Òmnium Cultural, reunida ahir al vespre, va acordar d'adherir-se a la iniciativa popular (IP) que promouen Alfons López Tena (CDC) i Uriel Bertran (ERC) per a convocar un referèndum oficial d'independència. Entre els diversos punts de l'ordre del dia de la junta, hi havia el de valorar quin posicionament prenia l'entitat respecte a aquesta iniciativa que molts veuen com la continuació lògica de les consultes independentistes. Després de tot un seguit de valoracions i de sospesar els pros i contres, l'entitat presidida per Muriel Casals va acordar de sumar-s'hi activament, fet que suposa un important suport per a la IP i que li dóna encara més garanties d'èxit.

Maragall s'ofereix per encapçalar una comitiva a la FIFA per reclamar l'oficialitat de la selecció catalana de futbol

L'expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, és el protagonista d'aquest mes a la revista Selecciona't, de la Plataforma ProSeleccions. Maragall s'ha fotografiat amb la samarreta de la campanya 'Catalunya al Mundial 2014' i fent un paral·lelisme entre el carreró sense sortida de l'Estatut i les seleccions aposta per sortir al carrer massivament o bé fer un tancament de caixes.

'Si no ens donen, no paguem', rebla. L'expresident critica que Juan Antonio Samaranch canviés la carta olímpica per tal que no hi poguessin participar les nacions sense estat i s'ofereix a 'formar part d'una comitiva' que vagi a la FIFA a demanar l'oficialitat de la selecció catalana de futbol.

'Espanya ha d'admetre tant si vol com si no, que és un estat amb nacionalitats diferents', raona i fa seva la màxima de 'una nació, una selecció'.

La justícia espanyola arxiva la causa contra l'independentista acusat de cremar una pantalla gegant que retransmetia 'la roja'

El jutjat d'Instrucció número 1 de Terrassa ha decidit arxivar la causa contra el militant d'Endavant Jaume Soler a qui els Mossos van acusar d'haver calat foc a una pantalla gegant de Tele5 que retransmetia un partit de la selecció espanyola de futbol el 20 de juny de l'any passat. L’Ajuntament de Terrassa, que havia finançat la pantalla amb 8.000 euros i que s'havia personat com a acusació particular, ahir va fer-se enrere i es va sumar a la petició d’arxivament presentada per la fiscalia el passat 28 de maig perquè no ha quedat acreditat que Soler fos l'autor de la crema.

La Flama del Canigó abranda avui tot el país

Sisa - La Nit de Sant Joan

La Flama del Canigó davalla avui de la muntanya per seguir, des del Coll d'Ares, una vintena de rutes diferents que la faran arribar a unes quatre-centes viles de tot el país. Un any més, el foc, símbol de purificació, il·luminarà tots els racons de la nit més curta de l'any. Ja sigui amb correfocs o fogueres, ja sigui amb baixades de falles o rodes de foc, la gent s'aplegarà al voltant del foc per donar la benvinguda al solstici d'estiu, que es va escaure dilluns.

El foc és un dels elements més importants i gairebé imprescindible de les festes del nostre país. A més, la Flama del Canigó i el seu recorregut de nord a sud i d'est a oest suposen un símbol d'unificació. No és d'estranyar, doncs, que molta gent consideri el dia de Sant Joan com la diada nacional, i és per això que Òmnium Cultural ha impulsat mocions al respecte perquè els ajuntaments del país declarin el 24 de juny festa nacional dels Països Catalans. De moment, ja hi ha un bon grapat que ho han fet.