A les vuit del vespre, Lluís Companys apareix al balcó de la Generalitat acompanyat dels consellers i proclama l’Estat Català dins de la República Federal Espanyola.
06 d’octubre, 2008
Fets del sis d'octubre
Els 'totxos tòxics', veritable perill per a les entitats financeres catalanes
I què passa amb les nostres caixes d'estalvi? Estan tan blindades com asseguren els dirigents polítics espanyols i catalans? El catedràtic d'Economia de la UB Joan Tugores adverteix que en el cas de les entitats petites i mitjanes, “ningú no sap exactament quin és el seu grau d'exposició a actius tòxics”, i a més, “hi ha l'element específic espanyol que genera un gran risc, i és que bona part d'aquestes entitats van apostar massivament per rendiments elevats en el sector immobiliari, i ara hi tenen invertits diners que potser no podran recuperar”.
Bono: "qui té més, paga més"
Tampoc ha tingut cap inconvenient a defensar el concepte de solidaritat respecte al sistema de finançament, en relació a les reivindicacions catalanes i al dèficit fiscal de Catalunya. "Qui més té paga més. Vostè s'imagina que un treballador hagués de pagar més que un potentat milionari? Qui més té, paga més. Ara bé, els serveis que dóna l'Estat han de ser iguals per a tothom." Bono creu que la Constitució és el que marca aquest criteri i, tot i admetre que la llei marc espanyola "no és eterna", ha advertit que ell no estarà "mai" a favor de modificar-ne l'aspecte que estableix la "solidaritat".
En les seves respostes durant l'entrevista ha aprofitat per proclamar-se contrari als nacionalismes. "Jo no sóc nacionalista. Imagino que el nacionalisme espanyol també deu existir, perquè hi ha gent que tot ho basa en la nació. Però els que som internacionalistes ho veiem diferent", ha afirmat. Però ha fet una puntualització: "Jo no sóc apàtrida. Sóc espanyol, tinc pàtria, que és Espanya, i crec que el món estaria incomplet sense Espanya, sense 400 milions de persones parlant castellà, sense Miró, sense el Quixot", ha conclòs.
directe.cat: Bono afirma que Catalunya vol fer un 'corralet a banda' per viure millor
El documental sobre la repressió franquista a València, enllestit
A la presentació, hi intervindran Vicente Muñiz i Pepita Chofre, que explicaran els fets viscuts quan eren infants; també el director del documental, Daniel López, el productor, Enric Calpena, i la presidenta del Fòrum per la Memòria del País Valencià, Empar Salvador.
'El genocidi franquista a València' narra en 45 minuts l'horror viscut a València i en algunes poblacions més del País Valencià (per exemple, Paterna) durant la repressió franquista, que va ser especialment cruel en aquesta part del nostre país. Hi apareixen testimonis de familiars desapareguts, testimonis presencials dels afusellaments i tortures que van viure molts valencians del 1939 a mitjan dècada dels quaranta. Presentat a València el juny proppassat, encara inacabat, el documental es projecta avui a Barcelona en versió definitiva.
El punt de partença de la història són les fosses comunes que l'any 2006 es van descobrir al cementiri de València, on ja s'han identificat uns 26.000 cadàvers d'assassinats per la dictadura franquista, que constaven com a desapareguts.
El Fòrum del País Valencià ha presentat una denúncia a l'Audiència Nacional espanyola pels crims contra la humanitat perpetrats per les autoritats franquistes a València entre l'1 d'abril de 1939 i el 31 de desembre de 1945. Ara caldrà veure si el jutge Baltasar Garzón accepta la denúncia i obre un procés judicial.
Els Mossos commemoren els 25 anys de la seva recuperació
Catalunya, campiona mundial de futbol sala femení
La selecció de la Federació Catalana de Futbol Sala va passar a quarts de final en quedar segona de grup per darrera de la selecció colombiana, després va derrotar Austràlia a quarts, una de les seleccions favorites i Rússia a la semifinal. La selecció de Galícia també va quedar segona en el seu grup darrera Rússia i posteriorment va derrotar les seleccions d'Argentina i Colòmbia.