lo carrer del riu

lo carrer del riu

28 d’abril, 2008

La Plataforma en Defensa de l'Ebre comptarà amb un estand propi a la fira Expoebre

L'Ajuntament de Tortosa ha cedit a la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) un estand a la seixanta-quatrena edició de la fira multisectorial Expoebre, amb l'objectiu que pugui difondre les seves activitats i, en especial, la manifestació prevista per al dia 18 de maig contra el transvasament de l'Ebre a Barcelona, aprofitant el flux de visitants que atreu el certamen firal més important de les Terres de l'Ebre. El tinent d'alcalde de Promoció Econòmica del consistori tortosí, Ricard Forés, ha expressat el suport de l'Ajuntament a la PDE en la lluita contra la interconnexió de xarxes. La fira Expoebre obrirà portes el pròxim dijous, 1 de maig.

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya creu que el cementiri que s'està tramitant a Ascó acollirà residus d'altres centrals

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) creu que el cementiri de residus radioactius que s'està tramitant a Ascó acabarà acollint residus d'altres centrals nuclears. És per això que demana que s'obri un debat ciutadà sobre qui ha d'assumir la gestió d'aquests residus i presenta el sistema japonès, on els residus radioactius nuclears seran gestionats pels territoris que més electricitat consumeixen, com a possible solució. A més a més, CANC creu que la construcció d'aquest cementiri permetrà allargar com a mínim deu anys el funcionament de les centrals d'Ascó, la inseguretat de les quals diuen que ha quedat constatada després de l'última fuita a Ascó I.

S'anul·la un partit de futbol de categoria infantil a Ascó per 'por' als efectes de la fuita de la central nuclear

debat Nuclear 280408 CATr Els equips de futbol de categoria infantil dels municipis d'Ascó i Jesús (Baix Ebre) havien de disputar un partit el cap de setmana passat al camp de futbol de l'equip riberenc. Tot i així, el partit no es va poder disputar a causa de les nombroses baixes que hi va haver en l'equip del Baix Ebre, ja que molts dels pares dels nens no van permetre que els seus fills viatgessin a Ascó per por als possibles efectes de la fuita de la central nuclear. Tot i que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha reiterat en els darrers dies la inexistència de risc radiològic tant per a les persones com per al medi ambient, el partit es va haver d'anul·lar. Ara potser quedaran en "stand-by" els Jocs Esportius Escolars de la Ribera d'Ebre que se celebren tradicionalment al poliesportiu proper a la nuclear i on hi participen alumnes de tota la comarca.

La interacció de la gent del Priorat amb el paisatge rural, principal argument perquè la comarca sigui reconeguda per la UNESCO

Una associació de persones, entitats i administracions del Priorat s'han proposat portar els valors de la comarca davant la UNESCO perquè la organització la declari Patrimoni Mundial. L'associació es diu Prior(it)at i al·lega que la comarca és un cas únic de relació entre els seus habitants i el paisatge rural i agrícola. L'associació es basa també en la futura Carta del Paisatge del Priorat per donar valor als seus arguments. El projecte perquè el paisatge cultural de la comarca sigui declarat Patrimoni Mundial s'està redactant i es presentarà a la Generalitat a finals d'any. Posteriorment es derivarà a la direcció de Patrimoni de l'Estat per a poder ser seleccionat per la UNESCO.

ERC s'abstindrà en la votació al Congrés sobre el decret que ordena el transvasament de l'Ebre

aigua de franc per BCN 280408 CATr El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, ha assegurat avui que ERC s'abstindrà demà en la votació per a convalidar el decret del govern espanyol sobre la sequera, i ha dit que resulta "comprensible" que càrrecs d'ERC en les terres de l'Ebre es vulguin manifestar contra el "transvasament".

En roda de premsa després de l'executiva d'ERC, Ridao ha avançat també que aquesta tarda ERC demanarà a la mesa nacional de la sequera que s'"estudiï" la seva idea d'ampliar el traçat de conducció d'aigua de l'Ebre fins a l'àrea de Barcelona per unir-la amb la dessalinitzadora de Cunit i que sigui bidireccional, proposta aprovada dissabte pel consell nacional del partit.

ERC espera que aquesta proposta "acceptable" rebi "suficient suport" en la mesa, ja que ha estat comentada "amb diferents representants del govern, amb els nostres socis i hi ha bones vibracions".

No obstant això, Ridao ha matisat que el plantejament que fa ERC no és un "traçat alternatiu" al previst per la Generalitat, sinó "complementari", i ha aclarit que la Generalitat hauria de sufragar aquesta proposta, que queda "al marge" del decret del govern espanyol.

Sobre aquest decret llei, que preveu la prolongació del minitransvasament de l'Ebre per proveir d'aigua l'àrea metropolitana de Barcelona, Ridao ha justificat l'abstenció d'ERC, que ha estat acordada per "unanimitat" en l'executiva, per tres motius.

En primer lloc, ERC considera que l'Estat, i no la Generalitat, hauria de sufragar "íntegrament" aquesta obra que pot costar entre 170 i 180 milions d'euros.

I és que, segons ERC, no pot ser que la disposició addicional tercera de l'Estatut, "que va néixer per corregir el dèficit històric de Catalunya en matèria d'inversions", serveixi per cobrir mesures d'emergència que hauria de contemplar "el fons de contingència".

En segon lloc, ERC creu que el decret llei obre la porta a aplicar "una política transvasista a altres territoris de l'Estat" i finalment la formació republicana critica el paper de "comparsa" que es dóna al govern català en l'execució de la prolongació del minitransvasament.

"Hem d'admetre que no és una simple interconnexió de xarxes. De fet estem parlant en propietat d'un transvasament", ha apuntat Ridao, si bé ha matisat que la solució pactada pel govern català i l'espanyol és "l'extensió d'un transvasament actual de l'Ebre a Tarragona" i que no comportarà extreure "ni una gota més del riu".

En aquest context, Ridao ha dit que aquesta solució d'emergència per proveir a l'àrea metropolitana de Barcelona té "data de caducitat" i és un "mal menor".

No obstant això, el dirigent d'ERC ha comentat que resulta "comprensible" que "càrrecs orgànics i institucionals" d'ERC en les terres de l'Ebre "tinguin dubtes i desconfiïn" sobre que la prolongació del minitransvasament "sigui excepcional" i per això es manifestin.

Ha assegurat que ERC "no pot militaritzar als seus càrrecs i no desautoritzarà l'actitud d'alguns dels seus dirigents en el territori", i ha precisat que aquests càrrecs no aniran a la marxa "a títol personal", sinó com a "gent d'ERC", ja que "van a defensar el que han defensat tota la vida".

E.Maragall fa marxa enrera

El Departament d'Educació ha presentat avui l'avantprojecte de la Llei d'Educació de Catalunya que, com a principal novetat, suprimeix l'article que autoritzava la gestió privada dels centres públics, i que va motivar en gran part la vaga de mestres del febrer. A més, segons el text, la Generalitat fixarà un percentatge màxim d'immigrants per centre. També serà la Generalitat qui establirà tot el currículum del centre, a diferència del que passa actualment: el govern espanyol marca la meitat dels horaris dels centres. L'avantprojecte també proposa diverses iniciatives per fomentar l'autonomia de les escoles: Educació establirà les competències bàsiques que han d'adquirir els alumnes, i deixarà en mans de cada centre la manera com les adquireixen; a més, els equip directius també podran escollir part del professorat. Això sí, per controlar la feina dels centres es crearà una agència per avaluar-la.

El conseller eMaragall també ha subratllat que el document permet que la Generalitat creï un model propi d'oposicions a mestre i, per tant, un cos docent propi. Així l'avantprojecte diu, per primer cop, que a partir dels tres anys serà obligatori anar a l'escola. Avui: La Generalitat limita el nombre d'immigrants als centres per evitar els guetos

lo carrer del riu: 14-F. La Vaga

eldebat.cat: L'avantprojecte de Llei d'Educació de Catalunya preveu crear unes oposicions pròpies per als docents