lo carrer del riu

lo carrer del riu

06 de desembre, 2009

Ximenis: 'Estem davant el moviment sobiranista més important que hi ha hagut mai a la nostra nació'

Els promotors de les consultes populars del 13-D continuen la tasca de promoció i campanya per tal d'incentivar el vot i aconseguir uns resultats històrics. En un acte aquest dissabte a Torroella de Montgrí, Josep Manel Ximenis, promotor de la consulta originària a Arenys de Munt, va assegurar que les consultes són el 'moviment sobiranista més important que ha existit mai'. I va afegir que 'ara podem fer caure un altre mur a Europa'. Una de les coses que va destacar Ximenis és el fet que molta gent que va participar en la preparació de la consulta d'Arenys ara els demana seguir treballant per a la independència, al seu municipi, o a fora.

Els responsables de la Coordinadora també van fer una crida a la participació, a la mobilització amb convicció i a la unitat d'acció dels ciutadans de Catalunya diumenge vinent, 13 de desembre, on més de 15.000 voluntaris treballaran per la independència.

Avui: Els promotors del 13D diuen que el sobiranime més potent que ha existit mai ha iniciat el procés cap a la independència

Els vots del 13-D s'avancen

D'avui en vuit, prop de cent seixanta municipis celebraran la consulta sobre la independència, així que aquesta setmana es preveu farcida d'actes per a animar al vot, com ja se n'han fet durant la setmana que deixem enrere. Però, a més, per tal que pugui votar el màxim de gent possible, molts dels municipis que faran la consulta sobre la independència diumenge vinent ja s'han organitzat per recollir vots avançats.

És el cas de Cassà de la Selva, Vilafranca del Penedès, Sant Cugat del Vallès (podeu veure el vídeo del primer dia de vot avançat a Sant Cugat), Torroella de Montgrí, Berga, el Masnou, Taradell, Tàrrega, les Borges Blanques, Juneda, Arbeca, Fulleda i Torrebesses, Linyola, la Vall de Boí, la Jonquera, etc.

A més, avui també es pot votar a Zurich, on fa uns dies va presentar-se la plataforma Suïssa Decideix, que portarà les urnes a Baden-Wettingen, Basilea, Berna, Ginebra i Lausanne. La data escollida per a fer la consulta sobre la independència entre els catalans residents a la Confederació Helvètica serà el 25 d'abril que ve.

A Sant Jaume, abans de la democràcia, ja havíem posat la bandera catalana a la plaça

Sant Jaume de Frontanyà, el poble més petit de Catalunya, serà el primer municipi en celebrar la consulta sobre la independència després d'Arenys de Munt, ja que ho farà el 12 de desembre, un dia abans que els altres 160 municipis. A Sant Jaume només són 24 habitants, 21 dels quals podran votar. No necessiten pancartes ni massa organització. Aquell dia, però, per a ells serà una festa.

Viquipèdia: Sant Jaume de Frontanyà

Escocesos, dependents i escanyats

Salmond alerta que el fet de no controlar les finances ofega Escòcia El rescat amb ajuts directes de dos dels grans bancs britànics, amb seu central a Escòcia, que han estat i encara són al centre de la tempesta financera desfermada l’any passat, el Royal Bank of Scotland (RBS) i el Halifax Bank of Scotland (HBOS), aquest darrer ja part de Lloyds Banking Group, ha costat a cada llar del Regne Unit 2.197 euros. Si Escòcia fos independent, el cost per llar s’ha calculat en 14.287 euros. ¿Escòcia hauria pogut fer front a una factura tan elevada?

És la pregunta que molts detractors del projecte sobiranista del Partit Nacionalista Escocès (SNP) han fet en veu alta des de la tardor del 2008 per tirar terra damunt les expectatives dels independentistes.

És la pregunta que, de nou, com una mena de tsunami polític, s’ha formulat durant bona part de la setmana arran de dos fets: el primer, la publicació dilluns passat del Llibre blanc sobre la independència que el primer ministre escocès, Alex Salmond, va presentar en la diada nacional del país; el segon, arran de la difusió divendres de la dada de l’Oficina Nacional d’Auditories, que el Tresor britànic ha aportat als bancs, entre ajudes directes i garanties d’inversions i crèdits, 937.000 milions d’euros.

Mike Russell, conseller de l’SNP a Edimburg per a Temes Constitucionals, Afers Exteriors i Cultura, el conseller que ha de trencar el Regne Unit, com se’l coneix a Westminster, considera que la fórmula utilitzada per salvar l’RBS i l’HBOS hauria pogut ser una altra si Escòcia fos independent. “Potser s’hauria fet d’una altra manera, en col·laboració amb altres països”.

John Mason, diputat de l’SNP per Glasgow Est, proposa un escenari de política-ficció: “És possible que si haguéssim estat independents, ni l’HBOS ni l’RBS s’haurien trobat en aquesta situació, no haurien estat tan grans i ara no tindrien tants problemes”.

El Punt: L'astúcia de Salmond

El PNB lamenta la presència del lehendakari López a l'aniversari de la Constitució

La presència de Patxi López als actes de commemoració del 31è aniversari de la Constitució espanyola no han agradat a la societat basca. Segons el PNB, el viatge del lehendakari a Madrid per celebrar la constitució -per primer cop a la història de la democràcia- és un 'disgust' per la societat basca. El president dels nacionalistes bascos, Iñigo Urkullu, ha assegurat que enlloc d'assistir a actes a Madrid, caldria aprofitar l'aniversari per 'reconèixer que Euskadi té pendent la seva pròpia transició'. Urkullu també s'ha mostrat preocupat davant la 'inactivitat' del Govern basc, al qui acusa de 'desaccelerar l'autogovern' i de voler 'diluir la identitat basca'.

El president del PNB també ha volgut aprofitar l'aniversari de la Constitució espanyola per demanar a l'Estat que iniciï una 'segona transició'.

Avui: Urkullu assegura que els bascos veuen amb "disgust" la presència del lehendakari a Madrid

Messi ja té la seva primera Pilota d'Or

Leo Messi ha rebut aquest diumenge al matí la Pilota d'Or, que l'acredita com a millor jugador del món. El davanter blaugrana l'ha rebut de mans de Denis Chaumier, director de France Football, en un programa emès en directe per la cadena francesa TF1.

Messi ha dedicat la Pilota d'Or als seus companys. "Comparteixo aquest trofeu amb ells. I estic molt content de ser el primer argentí i també el primer jugador format al planter que el rep". El blaugrana no ha estat sol. Al seu costat ha tingut els seus germans Matías, Rodrigo i Marisol i el president del Barça Jan Laporta.

El davanter ha guanyat amb la màxima diferència de punts que hi ha hagut mai respecte el segon classificat, amb el 98,5 % dels vots.

Un 'judici' islamista va condemnar una dona a morir per adulteri a Valls

Un grup d'islamistes va condemnar a Valls una dona a morir per haver comès un suposat adulteri, segons han informat els Mossos d'Esquadra. Ho van fer en el marc d'un 'judici' que van celebrar en una masia per tal d'aplicar la seva visió extremista de la xaria, la llei islàmica que regula el conjunt d'activitats públiques i privades de tot fidel musulmà. La dona, però, va poder escapar i va denunciar el que havia passat a la policia. Arran d'aquests fets els Mossos van detenir els nou homes que havien segrestat la noia. El jutge ha ordenat presó provisional sense fiança per a set d'ells. L'ACN va avançar aquestes detencions el passat 14 de novembre. Fins ara el cas es trobava sota secret de sumari.

Avui: Detinguts pel judici islamista a una dona

Exposició de la Pepa Vives: Per NO oblidar

Una exposició fotogràfica sobre els camps d'extermini nazis, acompanyada de textos de Roc Llop i Convalia El diumenge, 13 de desembre, i a les 12h, i també a l'Església Vella, l'escriptor i periodista, Toni Orensanz de Falset, pronunciarà la conferència "1936: incontrolats a l'Ebre". Toni Orensanz és autor de "L'òmnibus de la mort: parada Falset".