lo carrer del riu

lo carrer del riu

15 de juliol, 2010

Esquerra vol forçar una votació sobre la independència al Parlament que reculli el sentiment del 10J

Aquest divendres el Parlament acollirà el ple monogràfic sobre la retallada de l'Estatut, on els partits intentaran consensuar resolucions de resposta al TC i al Govern espanyol, que ja ha avançat que pensa 'acatar i fer complir' la sentència. Tot i això, la majoria de propostes de resolució aniran encarades a refer els pactes amb l'Estat, ignorant el clam independentista de dissabte, on un milió i mig de catalans van posar el punt i final a la via autonomista, exigint que es treballi per la independència. Per tal de recollir aquest sentiment, expressat de manera clara i massiva el 10J, des d'Esquerra es presentarà una resolució al ple que forçarà tots els partits a la Cambra a posicionar-se sobre la independència. La resolució d'Esquerra obligarà els partits a comprometre's a 'iniciar la transcisió cap a un procés d'independència', fet que forçarà el PSC, ICV i principalment CiU a posicionar-se. Ens agradaria veure-ho per un forat!!! Nació Digital: CiU rebutjarà la resolució d'ERC a favor de la independència

Els líders no es posen d'acord per respondre al TC

El tripartit ha donat per acabada la reunió al Palau de la Generalitat entre els líders polítics catalans pocs minuts després que el president de CiU, Artur Mas, hagi decidit abandonar-la amb l'objectiu de forçar que el tripartit es posi d'acord en una resolució unitària a aprovar al Ple extraordinari d'aquest divendres.

Els socis de govern no han volgut entrar al joc de Mas i han lamentat que hi hagi “tacticisme” per part de CiU. Els tres socis només contemplen una proposta a quatre bandes i per tant rebutgen la pressió de Mas, tot recordant que ha de ser una proposta dels grups parlamentaris, i que no ha de ser el govern qui faci la resolució.

Així doncs, molt pessimisme entre el tripartit després d'una reunió que no ha donat els fruits que esperaven. Prova d'aquest desencís és que cap dels membres que han assistit a la trobada han volgut fer declaracions públiques i només han explicat el contingut de la reunió en converses informals amb els periodistes.

i de lluny estant... ...la Chacón recorda qui mana: "No es pot deixar de banda el PSOE en una resolució conjunta sobre l'Estatut"

Josep-Maria Terricabras 180710 CATr Nació Digital: Tot intentant matar Tarradellas

Ridao proclama a Madrid 'l'inici de transició cap a la independència'

El secretari general d'ERC i portaveu republicà al Congrés, Joan Ridao, va proclamar davant de Zapatero 'l'inici d'una autèntica transició tranquil·la i democràtica cap a la independència', en la seva intervenció al debat de política general que se celebra al Congrés. Minuts abans, el portaveu de CiU a Espanya, Josep Antoni Duran i Lleida, havia introduït la sentència del TC en el debat afirmant que toca refer el pacte de l'esperit de la Transició espanyola.

Ridao va advertir al president del govern espanyol que la manifestació de dissabte 'marca una fita' perquè, va considerar, 'forja una nova majoria'. 'El catalanisme, en general, està desconnectant d'Espanya', va rematar. El polític republicà, a més, va dir a Zapatero que no pot acatar el que considera 'una decisió injusta'. 'Es l'inici d'una autèntica transició tranquil·la i democràtica cap a la independència', va considerat Ridao, que va afegir que 'comença una nova etapa postautonomista en la qual Catalunya serà, com ha dit el president Montilla, el que la gent vulgui'.

Joan Rigol: «Com més independentistes hi hagi més preservarem la dignitat»

L'expresident del Parlament, Joan Rigol, assegura, només uns dies després de la massiva manifestació contra la sentència del Tribunal Constitucional, que retalla l'Estatut que ha constatat un creixement de l'independentisme a Catalunya. Rigol veu positiu l'augment de la sensibilitat sobiranista i considera que "com més independentistes hi hagi, més preservarem la dignitat de Catalunya". Amb tot, reclama unitat política per "evitar" que aquesta via "es converteixi en insatisfacció". Tot i això, reconeix que la Constitució Espanyola encara "deixa un marge', però només és aplicable "si no està monopolitzada per una colla d'energúmens", en referència als membres del TC.

Tura: «Zapatero m'ha decebut»

Montserrat Tura PSC 140710 CATr

Els "consellers" hi diuen la seva. Amb l'habitual estil de franctiradors del sector més catalanista del PSC, la consellera de Justícia i diputada del PSC, Montserrat Tura, ha disparat. Tura ha admès aquest dijous al matí que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, els ha "decebut en alguns moments" i ha mostrat el seu desig que fos "conscient de la realitat del país que governa".

La consellera, ha matisat però, que és normal perquè el president espanyol és algú "de qui ho esperen tot". Tura ha afirmat que a vegades no coincideix amb les opinions de Zapatero, i ha explicat que "a vegades" els costa més convèncer el PSOE "més del que ens agradaria". També, ha demanat que no es posi els dos partits majoritaris espanyols, PSOE i PP, "al mateix sac".

Montserrat Tura: “La sentència del TC no és fidel a la Constitució” (Avui)

Experts internacionals defensen que sí és possible dir adéu a Espanya

Diversos experts internacionals com els catedràtics de ciència política Carles Boix i Montserrat Gibernau, l'assagista eslovena Simona Škrabec i el macroeconomista gal·lès Edward Hugh, han defensat aquest dijous que sí és possible dir adéu a Espanya sempre i quan hi hagi una majoria de catalans que ho vulguin. En el marc de la sessió de debat entorn al documental 'Adéu, Espanya', de la periodista Dolors Genovès, algunes de les raons que s'han expressat per dir sí a la independència han estat la 'identitat nacional, més democràcia i més benestar' per a Catalunya. Respecte a la manifestació del 10-J, tots han coincidit en què 'és un primer pas'. 'Vivim un moment d'il·lusió, d'empenta', ha dit Gibernau.

La retallada de l'Estatut s'internacionalitza fins el parlament britànic

Un diputat del parlament del Regne Unit ha presentat a la Cambra dels Comuns de Westminster una moció de suport a Catalunya en la defensa dels drets nacionals i de l'Estatut aprovat en referèndum el 2006. La moció assegura que 'Catalunya és una nació', i expressa la 'preocupació' dels diputats perquè 'la voluntat democràtica de Catalunya' ha estat 'sobrepassada' per un tribunal de Madrid. 'La moció expressa el nostre suport i solidaritat amb la gent de Catalunya', ha explicat el parlamentari Hywel Williams, del Plaid Cymru gal·lès. El text reclama que es desenvolupi l'Estatut original i demana respecte pel 'dret dels catalans a decidir democràticament el seu futur'.

Zapatero: “la Constitució només reconeix la nació espanyola”

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, afirma que pel grup socialista el concepte de nació “és el mateix que diu el Tribunal Constitucional, el mateix que va dir Artur Mas”, segons el qual la nació “jurídico-constitucional que reconeix la Constitució és la nació espanyola”. Ui! Per Zapatero, "en algunes comunitats” hi ha ciutadans que consideren que formen part d'una altra nació "però no els podem tancar la boca, perquè en democràcia, això no es pot fer”. En aquest mateix sentit, ha afegit que "es pot ignorar o no el que pensa una part del nostre país”, però que l'important, i la preocupació del govern, ha de ser “ordenar” bé això per afavorir la convivència. Firmes, ar!!!

Patxi López obliga a Euskal Telebista a emetre programes de braus

No us perdeu el documental ! Continua l'espanyolització d'Euskadi, i si a Catalunya el Parlament votarà a finals de mes la il·legalització de les corrides de braus, a Euskadi el Govern PSE-PP ha tornat a posar els toros a la graella dels mitjans públics. Així, el lehendakari socialista Patxi López ha forçat la televisió basca (ETB) a emetre programes de braus. Feia 25 anys que ETB no cobria la realització de cap esdeveniment taurí, però el passat 24 de juny, en compliment de les reformes impulsades per l'executiu, es va trencar aquesta tradició. El segon canal d'Euskal Telebista va emetre un documental sobre la festa taurina a la localitat d'Eibar. López ha defensat les emissions dient que 'els braus formen part de la cultura basca des de fa mil anys'.

Diables del nord de Catalunya demanen a l'Eurocambra que intercedeixi per salvar els correfocs

Diables del nord de Catalunya van anar ahir a Brussel·les per reclamar que el govern francès drecés una llista d'excepcions a la directiva europea del foc, de manera que es pugui preservar la tradició dels correfocs, ara fora de la llei. La iniciativa va rebre el suport d'eurodiputats catalans, que s'han compromès a fer pressió política perquè la transposició de la directiva a l'estat francès no condemni a mort les tradicions lligades a la cultura del foc.

L'aplicació a l'estat espanyol de la norma, en canvi, no impedeix la celebració de correfocs. 'El que pot acceptar una monarquia segur que ho podrà acceptar una república', va afirmar el representant dels diables Hervé Pi a l'Eurocambra.

Flix exigeix un transport segur dels residus

El ple de l'Ajuntament de Flix va aprovar dimarts al vespre una moció sobre la necessitat de millorar les condicions de seguretat en el transport dels residus de l'embassament. En concret, el consistori reclama que es construeixin una passera de vianants al pont –que ja havia assumit la societat estatal Acuamed– i dues rotondes per regular l'accés al polígon electroquímic. La primera de les rotondes, a la zona coneguda com la Boca de la Mina, i la segona, a la cruïlla amb l'eix de l'Ebre. Les obres de neteja de l'embassament de Flix, amb l'extracció dels fangs tòxics acumulats al pantà, provocaran un increment del trànsit de camions al poble, arran del transport dels llots fins a l'abocador especial del Racó de la Pubilla. De fet, un cop desestimada la construcció de la cinta transportadora, es calcula que hi circularà un camió cada sis minuts.