lo carrer del riu

lo carrer del riu

15 de maig, 2010

El nou grup intercomarcal 'Veïns d'Ascó' contra l'MTC es manifestarà el pròxim diumenge tallant la C-12

El nou grup intercomarcal 'Veïns d'Ascó' en contra del cementiri nuclear s'ha presentat públicament aquest dissabte a la sala d'actes de la Caixa Tarragona de Flix i han anunciat la primera mobilització per fer sentir les seves raons contra la instal·lació de l'MTC a les Terres de l'Ebre, i en concret a Ascó. El grup ha anunciat que el proper diumenge, 23 de maig, a les 19:00 hores, tallaran la carretera C-12, coneguda com Eix de l'Ebre, a l'altura d'Ascó, i repartiran informació sobre 'els motius que defensen'. 'Veïns d'Ascó' també fa una crida perquè s'uneixin al moviment tots els ciutadans que estiguin en contra del cementiri per fer més visible la falta de consens del territori.

El meu pont de mar blava: Presentació del grup :VEÏNS D’ASCÓ

El Punt: Veïns d'Ascó tallarà diumenge que ve la C-12 en contra de l'MTC

La CANC aplaudeix que tres de les quatre cambres del territori rebutgin el cementiri nuclear d'Ascó

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) ha celebrat aquest divendres que tres de les quatre cambres de comerç de la demarcació -Tortosa, Tarragona i Valls- no s'hagin posicionat a favor de la instal·lació del magatzem nuclear a Ascó. La Cambra de Reus, en canvi, si ha mostrat el seu suport a la instal·lació del cementiri nuclear, tot i que, segons la CANC, 'no ha invertit mai un euro per fer funcionar l'actual polígon industrial d'Ascó'. La plataforma ha afirmat que la cambra, amb el seu posicionament, 'es queda aïllada, igual que l'alcalde d'Ascó ho està a nivell institucional i polític'.

D'acord amb la CANC, amb el 'posicionament en contra', les tres cambres se sumen als '140 ajuntaments, 12 consells comarcals, les Diputacions de Tarragona i Lleida, i el Parlament'.La CANC també s'ha felicitat per la creació del grup veïnal Intercomarcal 'Veïns d'Ascó' formats per ciutadans del propi municipi d'Ascó així com per d'altres municipis veïns, i que defensa un territori 'amb futur però sense hipoteques com la del cementiri nuclear'. Segons afirma en un comunicat, la creació d'aquest grup respon al malestar amb l'alcalde d'Ascó, Rafel Vidal, i el gerent de l'Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC), Marià Vila d'Abadal, per 'no respectar els posicionaments contraris al cementiri presos per la majoria d'institucions democràtiques del territori'. COMUNICAT DE PREMSA: La CANC celebra que tres de les quatre cambres de comerç de la demarcació rebutgin el cementiri nuclear

ERC organitza a Móra d'Ebre l'acte 'Tothom contra el cementiri nuclear'

El teatre La Llanterna de Móra d'Ebre va ser anit l'escenari d'un acte organitzat per Esquerra, amb el títol Tothom contra el cementiri nuclear. Aquesta setmana, el secretari nacional de Política Territorial i Medi Ambient d’ERC, Lluís Salvadó, va tornar a demanar a l’alcalde d’Ascó que retire la seua candidatura per acollir el magatzem temporal centralitzat (MTC) en el seu municipi. "Encara és a temps de fer-ho", va assenyalar. "La gent i les institucions de les Terres de l’Ebre no el volen, per tant cal que deixi de fer propaganda i d’intentar confondre la gent trasgiversant declaracions. Cal que es posi al costat del territori i no d’uns interessos molt concrets que només intenten beneficiar uns quants", va dir el també delegat de la Generalitat a l'Ebre. Salvadó va advertir que la candidatura d'Ascó té "nul·les possibilitats de ser l'emplaçament triat per l'Estat", com a conseqüència del rebuig del Parlament, del govern català, de la Diputació de Tarragona, dels consells comarcals de les Terres de l'Ebre i dels seus ajuntaments. L'acte organitzat per ERC, més enllà d’expressar el rebuig al cementiri, va informar i debatre sobre els impactes al voltant de la seva possible ubicació a la comarca, així com veure quines perspectives i oportunitats de futur tindrà la Ribera d’Ebre sense cementiri nuclear. Esquerra va convidar científics i estudiosos com Marcel Coderch i Sergi Saladié. També van formar part de la taula rodona Bernat Pellisa i el mateix Lluís Salvadó per part d'esquerra. LO MAIG RIBERENC:RESPOSTA ANTICEMENTERI NUCLEAR (Alego)

Bernat Pellisa: Quin futur volem per a la Ribera d'Ebre

La setmana passada el president de la Cambra de Comerç de Tortosa feia una reflexió del tot interessant. Es preguntava per què el cementeri nuclear no l'han demanat al Tecnoparc de Reus. I la pregunta ens la fem tots. Si suposadament tan bo és i tants de llocs de treball ha de generar, per què no ho han demanat per al 22@ de Barcelona, o per a algun polígon de Tarragona o de Girona o de Madrid?

Alhora, hi ha un error que la classe política ha de superar. I és l'àmbit cameral. Si per a les eleccions municipals del 2011 recuperem la vegueria de l'Ebre, l'àmbit cameral de la Ribera d'Ebre i de la Terra Alta ha de ser coincident amb el de la vegueria, perquè aquesta és l'autèntica oportunitat: que un territori com el nostre treballi unit per desenvolupar-se. Amb una administració pròpia, la vegueria de l'Ebre, i amb la unitat cameral, pertanyents tots a una mateixa cambra de comerç. És llàstima que davant el clam majoritari dels ajuntaments i les institucions del nostre territori i del nostre país, en contra del cementeri nuclear, posem al mateix sac necessitats per al nostre territori com ara tenir una única cambra a les Terres de l'Ebre, o defensar la reserva de la biosfera. I que pel simple fet de fer soroll hi hagi qui vulgui negar les oportunitats que suposen per a tots els ciutadans de la Ribera d'Ebre aquestos dos elements: la unitat cameral i la reserva de la biosfera. De fet, n'hi ha que defensem que aquestes són les oportunitats que mereix el nostre territori, perquè ens permetrà construir un nou model econòmic, diversificat, plural, sostenible i equilibrat.

I és llàstima també que el mateix soroll que fan alguns per demanar el magatzem temporal centralitzat no el facin per demanar una planta de tractament de residus, perquè no vagi tot a l'ample a l'abocador. O que no facin el mateix soroll per donar suport a petites i mitjanes empreses locals. O per demanar rebaixes al preu de la llum, de l'aigua o de la brossa. És una autèntica llàstima.

Puigcercós demana a Zapatero que redueixi despesa militar en lloc de retallar sous i drets socials

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha demanat aquest dissabte al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que redueixi despesa militar en lloc de retallar sous i drets socials. En declaracions després de votar en la consulta de la Diagonal, Puigcercós, ha demanat a Zapatero que assumeixi públicament que aquesta no serà la darrera retallada que haurà de fer, perquè Europa li exigirà més mesures.

Puigcercós, que ja va criticar dijous que es puguin retallar els sous de funcionaris que cobren 1.000 euros, ha considerat que Zapatero hauria de prendre altres decisions abans de reduir sous i drets socials, com els que es deriven de l'aplicació de la Llei de dependència. Segons el republicà, el govern espanyol podria eliminar fins a cinc ministeris i reduir significativament la despesa del de Defensa, que fa missions especials i compra armament que podria estalviar-se, amb elements també de política exterior "absolutament sobrers". "Abans que els salaris dels treballadors que cobren 1.000 euros i la Llei de dependència hi ha molt de tros a Defensa. Segurament, la ministra Chacón haurà de viatjar menys". I és que segons Puigcercós, el que ha de fer Zapatero és "dir la veritat i ser valent", però ha augurat que "no està ni per una cosa ni per l'altra".

Uriel Bertran i López Tena presentaran la seva proposta, que ja té el suport de més de 4.000 persones, el dillluns 24 de maig

Tot i la sorpresa en veure que tres persones ja han registrat una Iniciativa Popular per convocar un referèndum d'independència, la proposta presentada el passat divendres per Alfons López Tena i Uriel Bertran seguirà endavant amb la seva proposta que registrarà al Parlament el proper dilluns, 24 de maig. Només cinc dies després de l'obertura de la recollida d'adhesions a la comissió promotora -un cop presentat l'informe jurídic que avala la viabilitat de la proposta- ja hi ha més de 4.000 persones disposades a recollir les 220.000 signatures necessàries perquè la IP prosperi. Durant la setmana vinent, sobretot el cap de setmana, s'habilitaran punts de recollida de signatures arreu del Principat.

Tresserras reclama els darrers papers de Salamanca

El conseller afirma que la paciència s'acaba El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, Joan Manuel Tresserras, ha demanat que es tornin els últims lligalls catalans dipositats a l'Arxiu de Salamanca perquè "en aquests moments la paciència està arribant al límit".

Tresserras reclama que s'acabin de validar "ja" aquests documents que ja s'havien determinat com a retornables a Catalunya perquè s'està "fora de terminis". Segons fonts del Ministeri de Cultura, els papers havien d'arribar a Catalunya "a finals d'abril". Es tracta d'una partida de 900 arxius amb més de mig milió de pàgines, que després de la seva digitalització sortiran de l'Arxiu de Salamanca amb destinació a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

"És un procés extremadament lent; caldria més diligència", estima el conseller, que ha reblat que l'empresa que digitalitza els documents tenia contracte fins a finals de març i se li ha hagut d'allargar perquè encara hi ha documents per arribar. Del primer paquet que va tornar se n'ha digitalitzat el 85 per cent. El desembre de 2008 va arribar a Catalunya el primer centenar dels documents pertanyents a particulars requisats durant el Franquisme, majoritàriament pertanyents al polític, periodista i escriptor Antoni Rovira i Virgili i a col·lectius com la CNT Barcelona, entre d'altres.

El TC es reunirà dimecres per debatre la sentència més restrictiva redactada fins ara

L'alarma del Tribunal Constitucional s'ha tornat a encendre. Quan es compleix tot just un mes de l'últim ple, en el qual va ser incapaç de dictar sentència contra l'Estatut, l'alt tribunal ha convocat una nova sessió per dimecres en què debatrà un altre esborrany, obra del ponent conservador Guillermo Jiménez, que no està clar que s'arribi a votar. Es tracta d'un text molt més dur que els de la progressista Elisa Pérez Vera i que, segons algunes fonts, declararia inconstitucionals una vintena de preceptes, entre els quals hi ha la definició de nació, els símbols nacionals i l'organització territorial en vegueries. A sis mesos per les eleccions i enmig d'una ofensiva catalana per renovar i reformar el TC, govern i partits ja han demanat que no hi hagi sentència.

Avui: El TC es mou i torna a posar en estat d’alerta els partits

Raimon torna a Xàtiva després de vuit anys

Raimon-He mirat aquesta terra

Feia vuit anys que Raimon no actuava a la seva vila natal, Xàtiva. Avui ho fa per partida doble, en dos recitals antològics al Gran Teatre: el primer, a dos quarts de vuit del vespre, i el segon, a les onze de la nit. I a més a més, demà oferirà un tercer concert que serà enregistrat per TV3.

Quan els responsables de programació de TV3 van expressar la seva intenció d'enregistrar algun dels dos concerts d'avui, es van trobar que ja no hi havia espais, i és per aquest motiu que Raimon va accedir a fer un tercer concert. Serà a dos quarts de vuit del vespre, també al Gran Teatre de Xàtiva. El recital antològic de Raimon inclou cançons seves i també poemes musicals d'Ausiàs March, Jaume Roig, Salvador Espriu i Pere Quart, entre altres. A més, és probable que avanci algunes cançons del seu proper disc, 'Punxa de temps', que sortirà a la llum d'ací a poc temps.

Raimon va començar a cantar en públic l'any 1961. Dos anys abans havia compost 'Al vent', que es publicaria en disc el 1963 i que esdevindria l'himne de tota una generació i el símbol de la Nova Cançó. Des d'aleshores, ha dedicat tota la seva vida a fer i cantar unes cançons que ha portat per mig món.