lo carrer del riu

lo carrer del riu

28 de juny, 2008

El Correllengua comença a Sant Miquel de Cuixà coincidint amb la commemoració del mil·lenari de l'Abat Oliba

La dotzena edició del Correllengua, organitzat per la Coordinadora d'Associacions per la Llengua (CAL), ha sortit aquest dissabte al migdia del Monestir de Sant Miquel de Cuixà, al poble de Codalet, al Conflent, cap a Rià, poble on va néixer Guifré el Pelós, el fundador de la dinastia catalana.

Aquesta serà la primera etapa del Correllengua que passarà per tots els territoris de parla catalana. Aquest any, la CAL ha volgut fer coincidir l'arrencada del Correllengua amb la inauguració del Memorial per la Pau dedicat a l'Abat Oliba, impulsor de la Pau i Treva de Déu.

VilaWeb/ElPunt: El Correllengua comença a Sant Miquel de Cuixà per commemorar el mil·lenari de l'abat Oliba

Isabel-Clara Simó: Manifest del Correllengua 2008

El Code farà un altre tractament per reduir la plaga de la mosca negra al tram final de l'Ebre

Les últimes setmanes les picades de la mosca negra han tornat a proliferar als municipis del tram final del riu Ebre, sobretot a la part baixa, entre Tivenys i Amposta. Per això, el Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i Montsià, el Code, ja ha anunciat que farà un altre tractament amb BTI dilluns vinent, serà el quart que es fa durant el 2008.

El passat 17 de juny els tècnics del Code van fer prospeccions per controlar les larves de la mosca negra en els macròfits (plantes aquàtiques del riu) que és on cria aquest insecte i se'n van trobar poblacions importants, sobretot a la part de Bítem i Tortosa, on van comptabilitzar entre 40 i 50 larves per quilo de macròfit. «Sempre ens trobàvem poblacions més importants per la zona de Miravet i Ginestar, però aquesta vegada vam detectar més larves a la part baixa», va afirmar ahir Raül Escosa, del Code, tot assenyalant que en desconeixen les raons. «L'ideal hauria estat fer el tractament aquella mateixa setmana, però la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) no ens va garantir el cabal necessari.»

En aquell moment, el riu portava un cabal superior als 500 metres cúbics per segon i perquè el tractament siga efectiu ha d'estar entre els 100 i els 150. «El mal ja està fet perquè el tractament només ataca les larves, però almenys evitarem que apareguen nous adults», va precisar Escosa. El responsable del Code també va assegurar que la riuada que durant pràcticament tot un mes ha baixat pel riu Ebre ha estat molt beneficiosa per evitar la proliferació de macròfits, que és on diposita les larves la mosca negra. «No els ha eliminat del tot però els ha deixat ben tocats». De fet, les primeres prospeccions de mosca negra donaven xifres superiors a les 200 larves per quilo de macròfit.

El tractament de dilluns es farà en helicòpter als sis punts habituals del riu, entre Ascó i Bítem. Això ha obligat a ajornar un dia el tractament que el Code preveia fer als arrossars del Delta per controlar la població de mosquits.

Raül Escosa, director del Code: «No hem pogut fer el tractament abans perquè la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre no ens podia garantir el cabal d'aigua necessari. El tractament és efectiu amb un cabal d'uns 150 metres cúbics»

Nova manifestació contra la planta d'emmagatzematge de gas a Vinaròs

La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia es manifesta a Vinaròs (Baix Maestrat) per refusar el projecte Castor, que preveu d'instal·lar un dipòsit de gas submarí i una planta de tractament a una vintena de quilòmetres de Vinaròs. A les cinc de la tarda sortirà un bus des d'Alcanar (Montsià) que portarà els manifestants fins a la capital del Baix Maestrat. A les set del vespre es concentraran al poliesportiu i després aniran fins a la plaça de l'ajuntament, on es llegirà un manifest.

Des que es va conèixer la intenció del Ministeri d'Indústria espanyol, es va crear un moviment social d'oposició al projecte Castor, encapçalat per la plataforma. Els contraris a la planta d'emmagatzematge asseguren que aquesta malmetrà l'entorn natural i suposarà un perjudici per a les activitats de la zona, com el turisme o la pesca. A més a més, la plataforma es queixa de la manca d'informació per part de l'ajuntament.

L'empresa va haver de rectificar la ubicació que s'havia escollit en un primer moment, arran de les crítiques que va despertar entre el veïnat. El nou emplaçament es troba entre els termes municipals de Sant Jordi, Sant Rafel del Riu, Vinaròs (tots ells al Baix Maestrat), Ulldecona i Alcanar (ambdós al Montsià), a prop de la AP-7 i la xarxa ferroviària, però la plataforma continua refusant la infrastructura.

A mitjan maig, el consell de ministres espanyol va aprovar la concessió de l'explotació d'emmagatzematge subterrani de gas natural a l'empresa Escal UGS SL per un període de trenta anys.

Un cop l'empresa obtingui l'informe d'idoneïtat urbanística, la declaració d'impacte ambiental favorable per part del Ministeri de Medi Ambient espanyol i una autorització ambiental integrada per part de la Conselleria de Medi Ambient del País Valencià, l'Ajuntament de Vinaròs atorgarà la llicència municipal i ja podran començar les obres. Es calcula que la planta començarà a funcionar el 2010 i serà el magatzem de gas més gran del país.

Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia: Manifestació a Vinaròs

Gais, lesbianes, transsexuals i bisexuals surten al carrer per reivindicar els seus drets

Judy Garland-Somewhere Over The Rainbow Avui es celebra el dia internacional per l'alliberament de gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals. La Comissió Unitària 28 de juny ha convocat una manifestació, a les 18.30 a la plaça Universitat de Barcelona sota el lema 'Acabem amb l'heteropatriarcat'. Es tracta d'una manifestació festiva on hi haurà música, diables i colles castelleres. Una hora més tard, a les 19.30, també hi ha convocada una manifestació a la plaça del Parterre de València.

A la manifestació de València hi haurà diversos blocs. Endavant, Maulets i la Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista (CAJEI) han animat a sortir als carrers de València sota el mateix lema que a Barcelona, 'Alliberem les nostres sexualitats, destruïm l'heteropatriarcat'. D'una altra banda, una colla d'entitats encapçalades pel col·lectiu Lambda i les sectorials d'ERPV, Iniciativa del Poble Valencià, Bloc Nacionalista Valencià, EUPV i PSPV-PSOE reivindicaran l'orgull gai tot reclamant la 'Visibilitat lèsbica'. Aquest darrer lema és el que encapçala el cartell de l'Associació de gais, lesbianes, transexuals i bisexuals Ben Amics de les Illes Balears, que ha organitzat a Palma un grapat d'actuacions musicals.

Tant a Barcelona com a València, hi ha previstos concerts després de la manifestació. A més a més, es faran actes a molts altres punts del territori, com els previstos al programa de la Comissió Unitària.

El dia per l'alliberament gai, lèsbic, transsexual i bisexual va néixer el 28 de juny de 1969 arran dels anomenats fets de Stonewall. A la nit la policia de Nova York va fer una "redada" a Stonewall, un local freqüentat per homosexuals, que es van amotinar. Des d'aleshores cada 28 de juny es reivindiquen els drets dels homosexuals.

Stonewall(1995). Nigel Finch

Isabel-Clara Simó: La mala salut de ferro del català

Eureka! Després de setmanes de rebre notícies depriments sobre la llengua, ara arriben les bones. Ja ho deia ben dit aquell que parlava de l’equilibri universal. Hem llegit el desinterès dels joves cap al català, hem comprovat el retrocés de la llengua en molts àmbits, i, quan estàvem compungits i capcots, ta-txam, ens arriben notícies ben estimulants. Per un costat, i a continuació de portar floretes al pare fundador de la pàtria valenciana, sant Joan Fuster, va i uns senyors molt seriosos diuen que ells rebutgen els Països Catalans i que no els volen perquè ells no parlen català (tampoc no parlen anglès, i no han dit res d’Estats Units).

Vergesantíssima, però que no s’havien mort, els Països Catalans? Que no eren una utopia fusteriana? Que no els han tret fins i tot de determinats nomenclàtors? La gràcia de la cosa és que aquests senyors, greus, solemnes i encorbatats diuen que parlen en nom d’Aragó, de les Illes i del País Valencià. ¡Toma, castaña! Les eleccions que els han encimbellat a tan alta representativitat les deu haver organitzat en Mugabe.

Però és que, a més, tenim un altre Manifiesto (quants en portem?), sempre presidit per Fernando Savater (que no hi ha joves, home?, que no cal un relleu generacional?), en el qual, en nom de la llibertat, se’ns diu que els nostres drets lingüístics no valen un ral, i que el drets lingüístics només són en espanyol, fins a l’extrem que aquests incansables abanderats volen canviar la Constitució que els ha donat de menjar fins ara; diuen que és massa generosa amb la nostra llengua! Jesúsjosepimaria! Per això estic feliç: es veu que tenim una mala salut de ferro i tardem massa a morir-nos. Gràcies per l’estímul, generosos.

Telecinco s'adhereix al 'Manifiesto por la lengua común'

La cadena de televisió Telecinco s'ha adherit al Manifiesto por la lengua común, que el passat 23 de juny va presentar un grup d'intel·lectuals a Madrid.

La cadena comparteix les exigències d'aquest grup d'intel·lectuals, entre els quals hi ha Mario Vargas Llosa, Fernando Savater o Álvaro Pombo, que demanen que el parlament espanyol elabori una normativa per fixar que el castellà sigui la llengua oficial de tot el territori i l'única "que pot ser-li suposada" als seus ciutadans.

A més, Telecinco ha dit, a l'informatiu del migdia, que "posa a disposició del col·lectiu que porta aquesta iniciativa el seu canal de televisió per donar suport a aquest projecte".

D'aquesta manera, Telecinco és la primera televisió que s'adhereix a aquest manifest.

-Quin nivell !!! Els intelectuals i els mamachichos, Dios los cria y ellos se juntan !!!