lo carrer del riu

lo carrer del riu

07 de maig, 2009

El PSC veu complert un "somni" i retreu a CiU la seva "tristesa" pel traspàs de Rodalies

Sempre promeses a mesos vista. Ja ho veurem a l'hora de la veritat. Abans, almenys, amb els tractes es deixava una paga i senyal. Ara, paraules. I les paraules se les emporta el vent. El portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha destacat avui amb to eufòric que, amb l'anunci del traspàs de Rodalies a la Generalitat, es veu complert un "somni" i ha retret a CiU la seva "tristesa" per la notícia.

Després que el ministre de Foment, José Blanco, anunciés avui que la Generalitat gestionarà el servei de Rodalies a partir de l'1 de gener del 2010, Iceta ha expressat la seva "alegria" per aquesta "bona notícia".

Amb el "traspàs de la gestió del servei de Rodalies", que segons que ha remarcat Iceta no van aconseguir al seu moment els governs de Jordi Pujol, es compleix "un element central de l'Estatut de Catalunya". VilaWeb: Escepticisme dels partits catalans per l'anunci del traspàs de rodalies

Patxi López promet el càrrec de lehendakari

Patxi López ha promès aquest dijous el càrrec de lehendakari sota l'arbre de Gernika en euskera i castellà, sobre un exemplar de l'Estatut de Gernika i assegurant que desenvoluparà el seu càrrec "des de la llei".

López ha utilitzat una fórmula totalment diferent a la que va estrenar el lehendakari José Antonio Agirre el 1936, en què encapçalava la presa de possessió amb la frase: "Davant Déu humiliat, dempeus sobre la terra basca en record dels avantpassats, sota l'arbre de Gernika, davant vosaltres, representants del poble, juro desenvolupar fidelment el meu càrrec". Aquesta frase la van utilitzar tots els lehendakaris posteriors a Agirre: Carlos Garaikoetxea, José Antonio Ardanza i Juan José Ibarretxe.

L'ara ja president del govern basc, el primer lehendakari socialista, ha trencat una tradició de fa 70 anys, substituint el "juro" pel "prometo" i renunciant a fer-ho sobre la primera Bíblia traduïda a l'euskera. La frase que ha utilitzat és: "Dempeus sobre la terra basca, sota l'arbre de Gernika, davant de vosaltres, representants de la ciutadania basca, en record dels avantpassats, prometo des del respecte a la llei desenvolupar fidelment el meu càrrec de lehendakari".

Després de la promesa del càrrec dins de la Casa de Juntes, on López ha promès complir amb les seves obligacions amb "lleialtat a la Corona, a l'Estatut de Gernika i a les altres lleis", l'exlehendakari Juan José Ibarretxe li ha donat la makila a Patxi López, una acció simbòlica per evidenciar el traspàs de poders.

La comissió d'educació del parlament aprova la LEC

La comissió d'educació del parlament ha aprovat avui la La Llei d'Educació de Catalunya (LEC), amb els vots de CIU, PSC i ERC, que han destacat que aquesta era una 'llei de país' i que s'havia aconseguit un 'alt nivell de coincidència i un ampli acord'. Com ja van avisar, l'altre soci de govern, Iniciativa, i també PP i Ciutadans hi han votat en contra, per motius diferents. Segons ICV, aquesta 'és la llei més ideològica que s'ha fet al parlament'. La parlamentària de CiU Irene Rigau ha destacat que 'el fet que sigui una llei del parlament que deriva d'una norma del govern, l'ha convertit en una llei de país'. Per la seva banda, el parlamentari del PSC Daniel Font ha destacat que s'havien resolt 664 esmenes, cosa que implica 'la constatació d'un alt nivell de coincidència i d'un ampli acord, que representa un 78%'. Durant la seva intervenció, el parlamentari d'ERC Josep Maria Freixanet ha dit que els tres grups que donen suport a la LEC 'ho han fet per amb la voluntat de veure el país sencer' i que amb aquesta norma, es feia història. Dolors Camats 070509 CATr

Per contra, la portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha tornat criticar la llei. 'És la llei més ideològica que s'ha fet mai al parlament i a la qual s'ha abocat més ideologia i més defensa d'interessos; tots legítims, però concrets i sectorials', ha dit Camats. El parlamentari del PP Rafael López ha declarat que el gran pacte d'avui al parlament no es corresponia 'amb el pacte social'.

Un cop passat aquest tràmit, la votació definitiva de la LEC es farà al juny al ple del parlament.

La plataforma Prou recull més de 180.000 signatures contra les curses de braus

Aquest dijous s'acabava el termini fixat perquè la Plataforma Prou recollís signatures per promoure una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per abolir les curses de braus a Catalunya. Finalment han estat fins a 180.169 persones que han signat per demanar que s'acabi amb aquest espectacle, una xifra que triplica el mínim necessari perquè la ILP prosperés que en requereix 50.000. A partir d'ara caldrà que el Parlament recompti les signatures i es faci l'entrega oficial. Posteriorment s'iniciarà el procés de votació de la llei. Durant la campanya també s'ha aconseguit que 65 municipis es declarin abolicionistes i amics dels animals.