lo carrer del riu

lo carrer del riu

01 de novembre, 2009

30 anys de l'Estatut de Sau

L'Estatut català ha arribat als 30 anys des que va ser votat en referèndum enmig del silenci. Diversos components de la Comissió dels Vint, que va elaborar l'Estatut de Sau, constaten que ha estat un instrument incòmode per als principals partits i que mai no ha tingut prou reconeixement institucional. L'aniversari arriba quan l'Estatut que va abolir el text de 1979 continua pendent de l'amenaça del Tribunal Constitucional. Ismael Carbó: Abolit i oblidat (Avui)

Alpicat recorda les víctimes de la Guerra Civil

El municipi d'Alpicat ha homenatjat les víctimes de la Guerra Civil enterrades a la població, moltes d'elles de Lleida ciutat. L'Ajuntament ha instal·lat a l'antic cementiri de la població un faristol on es narren els fets ocorreguts mentre al cementiri actual, s'ha inaugurat un monòlit en record de les víctimes del conflicte.

L'encarregada d'inaugurar els elements commemoratius ha estat la directora general de Memòria Democràtica, Maria Jesús Bono, acompanyada per l'alcalde Pau Cabré. L'acte també ha comptat amb la presència de veïns i familiars de les víctimes.

Durant la inauguració dels elements de memòria, Bono ha destacat que ambdós, tant el plafó instal·lat al cementiri vell com el monòlit, al nou, pretenen dignificar i posar en valor espais públics on hi havia o hi estan enterrades víctimes de la Guerra Civil. L'historiador local Fabià Corretgé ha treballat amb la Universitat de Lleida per documentar els fets que van tenir lloc a la població, els diferents espais i les víctimes enterrades a Alpicat.

Morts de la Guerra Civil al cementiri d'Alpicat

Una manifestació multitudinària demana la dimissió de Camps a València

Alguna cosa es mou en l'adormida societat civil valenciana. Una convocatòria de l'anònim Col·lectiu Contra la Corrupció a través del Facebook i de l'enviament de correus electrònics va reunir ahir desenes de milers de persones (70.000, segons l'organització) a València amb el lema No a la corrupció, Camps dimissió.

Tot el protagonisme va ser per a la ciutadania. Els partits polítics de l'oposició van quedar en un discret segon plànol, fins i tot el PSPV-PSOE, que no va secundar la iniciativa. «No esperàvem aquest èxit», va reconèixer una de les organitzadores de la protesta, que es va acabar davant del Palau de la Generalitat.

Concentració a Girona contra la Fundació del príncep espanyol

Han revifat la flama antimonàrquica recordant que 'els catalans no tenim rei' Una quarantena de persones s'han concentrat aquest dissabte a la plaça del Vi per expressar el seu rebuig a la Fundació Príncep de Girona, creada fa més de mig any des de Caixa Girona, la Cambra de Comerç de Girona, 'la Caixa' i la Fundació Gala-Salvador. Amb crits com ara 'Els catalans no tenim rei', els assistents han expressat el seu esperit antimonàrquic i a la 'hipocresia' d'aquesta fundació en un manifest llegit per Enric Stern i Nuri Brugada, dos dels encausats per la crema de fotografies del Rei, si bé l'última va ser absolta. 'Per Fires i tot l'any, botiflers fora! No a la Fundació Príncep de Girona' era el lema de la pancarta. L'acte ha transcorregut sense incidents.

El mes de març passat es va anunciar la creació d'aquesta fundació, amb Felip de Borbó com a president d'honor i el president Montilla com a vicepresident d'honor, amb l'objectiu de projectar activitats socials i promoure l'educació i la formació de la joventut a Catalunya i a la resta de l'Estat.

Membres de col·lectius antimonàrquics ja van expressar el seu descontent i van iniciar una campanya a Internet en contra per després crear la plataforma No a la Fundació Príncep de Girona, que aquest dissabte ha organitzat la concentració.

Els liberaldemòcrates d'Escòcia no donaran suport al referèndum sobre la independència

El partit liberal demòcrata escocès no donarà suport finalment a la celebració del referèndum que vol fer el govern d'Escòcia l'any que ve sobre la independència. Malgrat l'intent del primer ministre i president de l'Scottish National Party (SNP), Alex Salmond, de convèncer-los i malgrat les veus favorables dins el partit que havien sorgit aquests últims mesos, els liberaldemòcrates han tancat finalment la porta a aquesta possibilitat.

Salmond havia proposat un fórmula de referèndum en què es votés o bé la independència o bé continuar al Regne Unit o bé ampliar el govern autonòmic, però tampoc no ha agradat a la majoria de dirigents liberaldemòcrates.

En principi, el partit liberal demòcrata s'oposava a la consulta, però aquests últims mesos havin sortit veus importants del partit favorables al referèndum. Ara, el líder de la formació, Tavish Scott, s'hi oposava i finalment aquesta posició s'ha imposat. 'Els liberaldemòcrates som un partit que continuarà prenent part en el debat sobre el futur constitucional d'Escòcia, però en els nostre termes', ha dit el partit mitjançant un comunicat.

Milers de persones rebutgen el tancament de Lear a Tortosa

La manifestació convocada aquest dissabte a Tortosa per reclamar un pla de reindustrialització a les Terres de l'Ebre ha tingut un èxit absolut. Sota el lema: 'Volem indústria, volem treball. No als tancaments', unes 16.000 persones segons la Policia Local i més de 20.000 segons els sindicats s'han manifestat pels carrers de la capital del Baix Ebre per rebutjar el tancament de la planta de Lear a Roquetes (Baix Ebre), i demanar a les Administracions que treballin per generar i crear llocs de treball a les comarques de l'Ebre. Les mobilitzacions continuaran la setmana vinent durant les negociacions per l'ERO de Lear i arribaran fins a la plaça Sant Jaume de Barcelona el pròxim 11 de novembre. Avui: L'alcalde de Tortosa acusa Montilla de donar per perduda l'empresa Lear de Roquetes