lo carrer del riu

lo carrer del riu

11 de febrer, 2010

"Coge el dinero i corre"

Ridao es va quedar curt en comparar-ho amb "Bienvenido Mr.Marshall" AMAC 110310 RAC1

El Govern va haver de posar diners sobre la taula per a trobar pobles disposats a acollir el magatzem temporal centralitzat (MTC) que custodiarà les 6.700 tones de residus nuclears de les centrals espanyoles. El Ministeri d'Indústria va fer un "tracte" amb l'Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC) pel qual es va comprometre a augmentar fins a 8,25 milions d'euros cada any la suma que reben, segons fonts de la negociació, amb la condició que presentessin candidats a quedar-se amb l'abocador atòmic. El Ministeri nega tal acord.

Els pobles nuclears van rebre al 2009 més de 20 milions d'euros, segons la comptabilitat de l'Empresa Nacional de Residus Radioactius (Enresa). Els 69 municipis de la AMAC, incloses totes les localitats amb centrals atòmiques, es reparteixen la major part d'aquesta quantitat, procedent de les quotes que paguen les companyies elèctriques propietàries dels reactors.

El tracte aparaulat entre Indústria i els pobles nuclears era que sense candidats no hi hauria diners, i viceversa. El 29 de desembre, el mateix dia que el Ministeri va publicar al Boletín Oficial del Estado la convocatòria per a triar l'emplaçament del MTC, el departament de Miguel Sebastián va complir la seva part i va obrir l'aixeta dels diners, a l'arrencar el procés per a modificar l'Ordre Ministerial d'assignació de fons a municipis nuclears.

Público: Industria pagó para que Yebra y Ascó optaran al ATC

El ministre diu que l'Estat escoltarà les autonomies abans de designar l'MTC

Oh, que bé. Estem salvats!!! El ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, va afirmar ahir que tots els ajuntaments que han presentat candidatures al futur magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears seran tractats «per igual». A més, va garantir que el govern de l'Estat escoltarà les comunitats autònomes abans de prendre una decisió, tot i que va recordar que tots els partits del Congrés van aprovar el 2004 la creació de l'MTC. El ministre contestava una pregunta del diputat republicà Joan Ridao, durant la sessió de control al govern. Ridao havia criticat el procés de selecció de l'MTC i havia acusat l'Estat d'haver organitzat una subhasta «a l'estil de Bienvenido Mister Marshall». Ridao també va recordar el rebuig territorial i institucional a la candidatura d'Ascó. A més, va criticar que l'Estat haja canviat les regles del joc a mitja partida, ja que el 2006 la posició de les comunitats autònomes «era vinculant». «Un sol ajuntament no pot hipotecar el futur i el benestar d'un territori durant diverses generacions», va afirmar Ridao, que va afegir-hi que «les Terres de l'Ebre estan fartes de ser un monocultiu nuclear, i Catalunya, un dels països més nuclearitzats del món». Però el ministre va respondre que el procés ha estat «inapel·lable», i que el destí dels residus nuclears de tot l'Estat es decidirà amb «transparència, equitat i voluntarietat». Així, Sebastián va afirmar que el procés ha estat «democràtic i públic», i va recordar els 154 anuncis en premsa i la pàgina d'internet que informa de l'MTC. El ministre d'Indústria també va precisar que els residus nuclears no són «ni d'esquerres ni de dretes», i que el magatzem nuclear és una manera «segura i eficient» de resoldre la seva gestió, ja que els dipòsits individuals són més cars i presenten més riscos.

El Punt

Carod veu Catalunya arrossegant una 'fatiga crònica' des de l'Estatut

Ui, ui, ui !!! El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, creu que Catalunya 'arrossega una fatiga crònica' des del debat de l'Estatut. Preguntat sobre si veu Catalunya fatigada del tripartit, com va afirmar el conseller d'Educació, eMaragall, Carod-Rovira ha dit que no, però que creu que 'Catalunya està fatigada, que és diferent'. Un estat d'ànim que, segons ell, s'arrossega des de l'Estatut, que 'va crear una sensació de frustració nacional important' per la 'retallada' que es va produir en la negociació a Madrid. En declaracions a Ràdio 4, el vicepresident del Govern ha constatat que el conseller eMaragall 'va dir honestament el que creia i així ho va fer públic'.

Avui: Carod afirma que Catalunya arrossega una "fatiga crònica" des de l'Estatut

Avui: Castells surt en defensa d'Ernest Maragall i adverteix el PSC que és un error "negar la realitat"

Catalunya guanya el premi a la regió europea més emprenedora

La Unió Europea ha premiat Catalunya per les seves polítiques estratègiques per a petites i mitjanes empreses amb l'European Entrepreneurial Region Award, el guardó que reconeix les regions més emprenedores de la Unió. La candidatura catalana era una de les 10 finalistes en la primera edició del premi, a què es van presentar 35 regions europees, i ha rebut el suport el Consell General de Cambres i les patronals Foment i Pimec a Catalunya. El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha recollit el premi aquest dijous a la seu del Comitè de les Regions, a Brussel·les.

Avui: Huguet rep a Brussel·les el premi a la regió europea més emprenedora

2.000 mànegues de merenga empastifen el Carnaval de Vilanova i la Geltrú

Vilanova i la Geltrú ha donat el tret de sortida, aquest dijous a la tarda, al Carnaval amb la tradicional guerra de merengues, una festa que se celebra el Dijous Gras. Enguany, s'han repartit 2.000 mànegues de merenga de 150 grams cadascuna. Els nens de la ciutat han sortit al carrer al llarg de la tarda i s'han empastifat d'aquest dolç. La pastisseria Blanch ha estat l'encarregada de repartir els quilos de merenga entre els infants que han organitzat guerres improvisades pel carrer. La Merengada és un dels actes que, juntament amb les comparses, donen caràcter al Carnaval de Vilanova i la Geltrú, declarat Festa d'Interès Nacional, i que fa que es diferenciï dels carnavals de la resta de localitats. Dijous Llarder: comença el Carnaval (VilaWeb)

L'onada de fred deixarà Catalunya sota zero

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) ha activat aquest dijous a la tarda l'alerta per onada de fred, que per primera vegada afecta a tot Catalunya, arran de la situació excepcional de baixes temperatures pronosticades arreu del territori a partir d'aquesta matinada. Les baixíssimes temperatures aniran acompanyades de fort vent, i també de nevades en alguns punts del Pirineu. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), les temperatures poden baixar per sota dels -10ºC a l'interior del país i dels 0 graus a la costa. Demanen a la ciutadania molta precaució en les activitats a l'aire lliure, especialment a alta muntanya on les baixes temperatures i la sensació tèrmica seran més extremes.

VilaWeb: Aquesta nit serà la més freda de l'any, segons les previsions