19M-VAGA. El conseller d'Educació, eMaragall, ha reiterat que l'executiu català no aplicarà la tercera hora de castellà a les escoles, en una conferència a Madrid en presència de la ministra d'Educació, Mercedes Cabrera. El conseller ha explicat que no la considera necessària i ha exigit a la ministra que es defineixin les competències bàsiques i els nivells de coneixement i, a partir d'aquí ha demanat: 'Deixin que governem això des de l'autonomia i avaluïn-nos'. eMaragall també s'ha referit a la vaga que els sindicats han convocat per al 19 de març que considera que es fa per corporativisme. El conseller considera que aquesta 'resistència al canvi' és 'legítima' i es dóna en uns sindicats que representen un factor 'corporatiu' d'una part de la professió que 'veu alterades les bases del seu exercici diari com la formulació de futur'. Segons eMaragall, aquestes protestes 'gairebé acrediten la legitimitat de la reforma'. Si no hi hagués aquesta resistència, ha dit, voldria dir que el Govern estaria 'guepardejant la qüestió' i gestionant 'un pseudocanvi' amb 'uns quants pedaços i unes gotes d'innovació'. El model que el govern vol impulsar, ha assegurat, 'no és aquest', sinó un 'canvi' 'amb, i no contra'. El conseller també ha reiterat que l'executiu català no considera necessari aplicar la tercera hora de castellà. Davant la ministra, eMaragall ha assegurat que la Generalitat 'treballarà sempre en l'àmbit de la normativa' però alhora 'defensarà amb totes les conseqüències els seus plantejaments en aquest terreny'. El conseller ha recordat l'oposició de la Generalitat al decret i ha apuntat que 'una de les qüestions de fons de la nova Llei d'Educació és la legítima interpretació competencial que ens donarà més camp d'actuació'.
12 de març, 2009
eMaragall assegura davant la ministra Cabrera que no aplicarà la tercera hora de castellà
Col·lectius antimonàrquics inicien una campanya contra la Fundació Príncep de Girona
Andorra deixarà de ser paradís fiscal
Els manifestants anti Bolonya ocupen el campus de la Ciutadella de la Pompeu Fabra
Un portaveu de la Coordinadora de l'Assemblea d'Estudiantes (CAE) ha explicat que la intenció és ocupar aquest recinte, almenys fins al cap de setmana, per celebrar-hi debats sobre el futur de la universitat i el calendari de mobilitzacions en contra de Bolonya. Amb crits "d'Ocupació, no a la privatització", han entrat al pati de l'edifici Roger de Llúria, on han coincidit amb els estudiants que no s'han sumat a la vaga i han llegit un manifest contra Bolonya. Ha estat la mobilització central d'una jornada de protesta que s'ha saldat amb els únics incidents protagonitzats per encaputxats de la CNT que han llençat pots de pintura contra dues seus bancàries i l'antiga seu de La vanguardia. Els organitzadors han dit que hi havia 15.000 participants però altres fonts els quantifiquen en no més de 3.000.
Un portaveu d'aquesta coordinadora ha indicat als periodistes poc abans de l'inici de la marxa que la vaga convocada per avui a les universitats públiques catalanes té un seguiment "massiu", especialment a les facultats de lletres i ciències de la UAB i al campus de la UB al barri del Raval de Barcelona.
Carme Capdevila afirma que el 30% dels aturats catalans han deixat de rebre la prestació d'atur
La Consellera també ha demanat que "s'obri el debat de la sanitat" i que s'hi apliquin reformes, entre les quals hi ha la proposta d'aplicar el model de copagament dels serveis socials a la sanitat pública.