lo carrer del riu

lo carrer del riu

30 de juliol, 2009

Puigcercós assegura que el Govern 'no veu clar' que el TC espanyol avali l'Estatut

Just un dia abans que es compleixi el tercer any del recurs del PP contra l'Estatut, el president d'ERC, Joan Puigcercós, ha assegurat que al Govern hi ha 'molta preocupació' davant la imminent sentència del Tribunal Constitucional espanyol (TC) perquè 'no es veu clar' que avali l'Estatut. És per això que Puigcercós resta tota independència a l'alt tribunal espanyol i revela que l'executiu català pressiona al president espanyol José Luis Rodríguez Zapatero i al PSOE perquè condicionin una sentència que doni 'llum verda' a l'Estatut. El líder d'ERC ha recordat a Zapatero que es va 'fer seu' el text quan el va pactar i el va aprovar a les Corts espanyoles i reitera que, si no ho aconsegueix, 'hauria de dimitir'.

Avui: Puigcercós assegura que el govern català està pressionant Zapatero perquè condicioni la sentència del TC

Chaves es compromet a modificar les lleis que interfereixen en la regulació de les vegueries

El ministre espanyol de Política Territorial, Manuel Chaves, s'ha compromès a modificar aquelles lleis d'àmbit estatal que interfereixen en la llei de governs locals, reguladora de la nova organització territorial del Principat per vegueries. Així ho ha explicat el conseller Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, després de la reunió amb Chaves. Ausàs creu que la llei podria aprovar-se aquesta legislatura.

En cas de fer-ho, i sempre que el govern espanyol faci les modificacions necessàries en les lleis estatals, les vegueries es podrien constituir ja després de les eleccions municipals de 2011.

Núria Pòrtulas, condemnada a dos anys i mig de presó

Núria Pòrtulas ha estat condemnada per l'Audiència espanyola a dos anys i mig de presó per temptativa de col·laboració amb banda armada, segons que ha confirmat l'advocat Benet Salellas. 'La sentència assumeix fil per randa l'atestat inicial dels mossos d'esquadra i no analitza de manera crítica tots els debats que nosaltres hem plantejat en aquest temps', ha dit Salellas. Moltes personalitats i amics han criticat des del primer moment la 'persecució política' del cas. Pòrtulas, de Sarrià de Ter, va ser detinguda fa dos anys per ordre de l'Audiència espanyola a petició dels mossos d'esquadra, que li havien confiscat una llibreta amb informació sobre la campanya de suport a Juan Surroche, anarquista català pres a Itàlia, i ara ja absolt de pertinença a organització armada: 'Acusen la Núria d'haver col·laborat amb una organització que, com s'ha provat, no existeix', explicava Benet Salellas. Aquesta era una de les al·legacions que va fer la defensa, que també va impugnar les irregularitats comeses durant el procés, començant pel moment de la detenció. Però, finalment, el jutge ha donat per bones les acusacions dels mossos i ha condemnat la noia.

Salellas ha dit que ara presentarien un recurs contra la sentència al Tribunal Suprem.

El tripartit no es podria reeditar, segons una enquesta encarregada per CiU

D'això se'n diu anar de vacances amb optimisme. Molt bona, nois !!*!! Orquesta Mondragón - Viaje con nosotros

Segons una projecció encarregada per CiU a l'empresa Feedback, el tripartit no aconseguiria la majoria absoluta en un hipotètic tercer tripartit si es fan servir les dades publicades per l'últim sondeig del CEO, Centre Estudis d'Opinió de la Generalitat.

Per tant, i segons les dades facilitades per la federació nacionalista, la suma del PSC, ERC i ICV-EUiA es quedaria en 63 escons, cinc menys dels 68 necessaris per governar amb majoria absoluta al Parlament. En canvi, CiU podria formar govern pactant amb el PP o amb ERC, i en els dos casos s'arribarien als 69 escons, un més dels necessaris.

El PSC es mantindria en els 37 diputats actuals; ICV-EUiA passaria de 12 a 11 escons; i ERC patiria un fort cop, passant de 21 a 15 escons. El PP conservaria els seus 15 diputats actuals, i Ciutadans també repetiria amb els seus tres escons.

A més, ERC també perdria la seva condició de tercera força al Parlament. Així, passaria del 14,03% de vots que va recollir el 2006 al 10,43% que li dóna la projecció de CiU, gairebé quatre punts menys.

Dos guàrdies civils morts en l'explosió d'un cotxe en una caserna a Calviá

Dos guàrdies civils han mort en l'explosió d'un cotxe a la caserna del municipi mallorquí de Calvià. L'origen de l'explosició, que ha passat al voltant de les 13.50h, és, segons les primeres investigacions una bomba adhesiva col·locada als baixos d'un totterreny de la patrulla de l'institut armat.

Les víctimes mortals són els dos agents que hi havia a l'interior del vehicle, que es trobava entre la caserna i el parc de Bombers de la localitat i molt a prop d'un hotel ple de turistes. És el segon atemptat en poc més de 24 hores, després que aquest dimecres a la matinada explotés un cotxe bomba davant una caserna de Burgos que va provocar 65 ferits. En aquests dos casos s'ha actuat sense avís previ.

Mohamed VI allibera un 40% dels reclusos del Marroc per celebrar el seus deu anys com a rei

i grifa gratis, no ? El rei de Marroc, Mohamed VI, ha fet servir la projecció internacional de la celebració dels seus 10 anys de regnat per fer diversos gestos democràtics que donen una nova imatge del país que ell governa sense passar per les urnes. Entre aquestes accions, hi ha una descentralització del govern estatal i la inclusió de membres de l'oposició en algun càrrec executiu, a més de la típica redempció de les penes d'alguns presos.

El Sahara Occidental se'n veurà afectat, el rei Mohamed VI ha ordenat crear, encara sense data, una comissió consultiva per a la regionalització, que haurà d'establir les bases d'un pla de descentralització del país que haurà de començar pel territori del Sahara Occidental. En el discurs a la nació que Mohamed VI ha fet al poble marroquí, a més d'assentar les seves bases del proper any polític, també ha anunciat el que el ministeri de justícia havia confirmat prèviament: 24.865 presos (prop d'un 40% de la població reclusa), dels quals 659 eren de nacionalitat estrangera.

Segons fonts diplomàtiques espanyoles, 178 dels presos alliberats són de nacionalitat espanyola. Les mesures de Gràcia afectaran entre el 65 y el 80 per cent de la població reclosa espanyola en aquest país del magrib, que segons dades del govern espanyol facilitats a principis de juliol, ascendia fins 228 presos. Tot i això, les autoritats consulars espanyoles de Marroc eleven aquesta xifra fins els 278. Els consolats espanyols han informat que la majoria de les excarceracions es faran entre aquest dijous i aquest divendres en grups de 48 ex-presidiaris.

El País: "Vendo costo del 'gueno"

Rocamora i Bages exploren la relació de Picasso amb la música

L'incendi que aquests dies ha cremat als Ports ha fet aparcar momentàniament una de les activitats culturals clau d'aquest any a Horta de Sant Joan: la celebració del centenari de la segona estada de Picasso al poble. Mentre el fum entelava la muntanya de Santa Bàrbara, a l'interior del convent de Sant Salvador, situat just a la seua falda, compartien espai –i encara ho fan– dues exposicions: la primera, la de fotografies d'Horta preses per Picasso l'estiu del 1909, i la segona, la instal·lació Elements de conducta i transport, en què el músic flixanco Joan Bagès i l'artista tortosí Jaume Rocamora exploren la relació de Picasso amb la música.