lo carrer del riu

lo carrer del riu

18 de juny, 2008

Montilla i Puigcercós es reuniran el 26 de juny

El president català, José Montilla, i el nou president d'ERC, Joan Puigcercós, han acordat aquest dimecres reunir-se el 26 de juny per parlar sobre el pacte d'Entesa del govern català després del congrés d'Esquerra.

Segons fonts pròximes als dos dirigents, Montilla i Puigcercós s'han vist ja aquest mateix matí, amb el vicepresident del govern català i expresident d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, en una trobada que ha durat uns quinze minuts i que s'ha celebrat al despatx del president de la Generalitat al Parlament, que avui celebra la seva sessió ordinària.

La reunió ha estat breu, però ha servit per mantenir un primer contacte personal entre els tres dirigents després del congrés d'ERC del passat cap de setmana que, per una gran majoria, va donar per bo el pacte dels republicans amb el PSC i ICV-EUiA en el govern català.

Minuts després, a la sortida d'una votació a l'hemicicle, Montilla i Puigcercós s'han deixat fotografiar junts als passadissos de la cambra mentre conversaven sobre algun afer del ple parlamentari.

Aprovada la reforma del Codi Civil català

El Parlament ha aprovat la llei del llibre quart del Codi Civil de Catalunya, relatiu a les successions. El llibre quart manté els principis successoris del dret català, però els actualitza. Per exemple, en cas de mort sense testament, es reconeixen els mateixos drets a tots els tipus de parella, és a dir, als matrimonis i a les unions estables de parella, heterosexuals o homosexuals. Concreta que el fet rellevant és "l'existència d'una comunitat de vida estable i els llaços d'afecte entre els que conviuen com a parella, i no el caràcter institucional del vincle que els uneix".

Una de les novetats que incorpora el projecte de llei és el concepte d'"indignitat successòria" en casos de violència domèstica, que impedeix que les persones que hagin matat o infligit greus lesions a la seva parella, fills o pares, i hagin estat condemnats per això en sentència ferma, puguin beneficiar-se de la seva herència.

El projecte de llei del llibre quart, que ha estat presentat per la consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha arribat al ple sense cap esmena gràcies a les negociacions entre tots els grups durant les fases de ponència i comissió.

L'IEC exigeix a París una rectificació de l'Académie Française per la seva càrrega contra el català

L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ha exigit durant un acte a París que l'Académie Française "rectifiqui" en referència a la càrrega contra la llengua catalana de la setmana passada, segons ha informat l'institut.

Alhora, l'IEC ha demanat "respecte" per l'idioma i ha criticat que l'acadèmia carregués contra el català. Aquestes declaracions es van ahir durant la celebració del 30è aniversari de la creació del Centre d'Estudis Catalans de la Universitat Sorbona a París.

L'entitat ha qualificat de "sorprenent" l'actuació de l'acadèmia, que va exigir en un comunicat que es retirés la proposta de l'Assemblea francesa d'incloure a la Constitució el reconeixement del català, el basc, l'occità, i el bretó com a patrimoni de l'estat.

En la seva argumentació, l'Académie al·legava que el reconeixement d'aquestes llengües "atempta" contra la identitat nacional.

L'alcalde d'Estepona surt de l'ajuntament després de 14 hores d'escorcoll

Estepona 180608 CATr L'alcalde d'Estepona, Antonio Barrientos, ha sortit a les 5.30h de la matinada de l'Ajuntament després de 14 hores d'escorcolls per part de la Policia Nacional. I ho ha fet amb mostres visibles de cansament i en un silenci absolut. Res a veure amb la pinta de guanyador que gastava a les darreres eleccions.

Per la seva banda, la titular del jutjat de primera instància i instrucció número 1 d'Estepona, Isabel Conejo, ha decretat presó defugible sota fiança per a tres dels detinguts en el marc de l'operació contra la corrupció urbanística a Estepona i ha deixat en llibertat sense fiança dos detinguts més, segons fonts judicials.

Als cinc se'ls imputen els delictes de suborn i blanqueig de capitals, tot i que al primer, amb les inicials J.R.G., se li atribueixen presumptament altres delictes contra l'administració pública, segons han informat les mateixes fonts. Està previst que la resta dels arrestats, una vintena, passaran a declarar davant de la instructora del cas en els pròxims dies.

A Ginestar ho van acabar més aviat !!!

Carod demana revisar els mecanismes assamblearis en els congressos d'ERC

L'expresident d'ERC i vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha opinat avui que el partit ha de "revisar" els mecanismes de funcionament assembleari del congrés, i ha afirmat estar "preocupat" per la falta d'unitat amb què ha acabat el procés congressual.

En un apunt al seu bloc, Carod-Rovira opina que la gestió de la "victòria democràtica" que suposa per a ERC haver elegit els nous líders mitjançant primàries "no ha estat la més adequada".

"Alguns dels mecanismes de participació congressual mostren símptomes de desgast i necessiten una revisió", ha afegit, en la línia del que ha apuntat els últims dies el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet --pròxim al president Joan Puigcercós--, que va definir el mecanisme assembleari del congrés com una "ruleta russa" poc representativa de la totalitat dels militants. De 10.000 militants, uns 3.000 van participar dissabte en el congrés.

Precisament, serà en una comissió representada pels quatre sectors d'ERC --els dos crítics de Reagrupament.cat i Esquerra Independentista i els oficialistes liderats pel president del partit, Joan Puigcercós i el mateix Carod-- on es tractarà la modificació dels estatuts republicans i una eventual revisió del sistema assembleari dels congressos d'ERC, entre altres coses la recuperació del logotip del partit amb les tres sigles ERC, en lloc de l'actual Esquerra.

Carod creu que "ningú pot donar lliçons de democràcia a ERC", perquè la resta de partits "estan molt lluny d'arribar a cotes de participació i transparència, a vegades massa". A més, ha manifestat que és un "mal senyal" per al sistema polític català que "l'expressió de la voluntat popular es vegi com a sinònim d'inestabilitat".

El bloc d'en Carod: Ara toca construir el futur

Estudien posar barreres a l'Ebre per evitar inundacions: Mon Dieu !!!

El Departament d'Agricultura i l'Agència Catalana de l'Aigua han constituït una comissió tècnica per determinar quins punts de l'Ebre s'han de reforçar per evitar que una altra crescuda del riu provoque danys econòmics per inundació. Així ho va explicar ahir el delegat del govern a l'Ebre, Lluís Salvadó, després de la reunió del consell de direcció de l'administració territorial del govern a l'Ebre. «Es tracta de col·locar unes barreres físiques per impedir el pas de l'aigua en cas d'una crescuda del riu», va dir Salvadó. Amb aquesta actuació es pretén evitar que poblacions com Miravet, però també altres de la ribera de l'Ebre, com Benifallet o, fins i tot, Tortosa, s'inunden quan el cabal del riu supera els 1.800 metres cúbics per segon. «Farem més robust el riu», va afegir el delegat del govern a l'Ebre. Tot i que la Generalitat ja ha parlat d'aquesta qüestió amb la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), encara no s'ha concretat qui es farà càrrec del cost econòmic d'aquesta mesura, que segons Salvadó no tindrà un pressupost gaire elevat. Un dels municipis més afectats per la riuada va ser Miravet: de les 200 hectàrees agrícoles inundades, 40 corresponen a aquest municipi. Des de l'Ajuntament de Miravet s'ha posat damunt la taula la necessitat de millorar la gestió dels embassaments de Mequinensa i Riba-roja. En aquest sentit, l'alcalde de Miravet, Toni Borrell, diu que la quantitat d'aigua que es va desembassar va ser superior als 1.800 metres cúbics per segon que va reconèixer la CHE. També ha denunciat que no es comencés a soltar aigua des dels pantans amb anterioritat, una mesura que probablement hauria evitat les inundacions. VilaWeb/ElPunt: Instal·laran barreres físiques a l'Ebre per evitar inundacions

ERC presenta una iniciativa al Congrés per tancar Ascó I

ERC forçarà el Congrés dels Diputats a debatre sobre la clausura de la central nuclear d'Ascó I.

El diputat republicà Francesc Canet ha presentat al Registre de la cambra baixa una proposició no de llei que reclama al govern espanyol que establisca un calendari de tancament de totes les centrals de l'Estat, i que l'insta a "tancar definitivament'" i de manera anticipada la central d'Ascó I perquè "no garanteix les oportunes mesures de seguretat".

Els republicans presenten la proposició després que la presidenta del Consell de Seguretat Nuclear, Carmen Martínez Ten, comparegués a la comissió d'Indústria del Congrés i confirmés que l'organisme regulador demanarà abans de finals del mes de juliol al ministeri d'Indústria que sancione el titular de la central pels incompliments detectats arran de la fuita radioactiva.

La proposició d'ERC, que es debatrà i votarà a la Comissió d'Indústria del Congrés, també demana que es"prohibisquen" les visites escolars a les centrals nuclears, per evitar nous casos com el que es va produir a Ascó I, en què els menors que havien visitat la central van haver de passar per controls radiològics per determinar si havien sigut afectats per la fuita, amb resultats negatius.

Pla especial per a la Ribera d'Ebre

Un quart punt de la proposició insta el govern espanyol a impulsar un pla de desenvolupament econòmic i social juntament amb les administracions locals i autonòmiques que "garantisca un model de desenvolupament social i territorial perdurable en el territori". Aquest pla, segons el text, ha de fer especial atenció a la Ribera d'Ebre, i ha de suposar "una alternativa per a les persones afectades pel tancament de les nuclears".

Massa incidents

Els republicans recorden que l'incident d'Ascó I no és un fet aïllat i que en els últims tres anys les centrals gestionades per l'Associació Nuclear Vandellòs-Ascó (ANAV) han registrat dos alertes de nivell 2 en l'Escala internacional de successos nuclears. Anteriorment, el 2004, Vandellòs II va registrar l'incident més greu des del 1989 a Vandellòs I.

Segons ERC, els controls que es van posar en marxa a partir de l'incident del 2004 no han servit per tranquil·litzar ningú, sinó per "posar en evidència els múltiples errors que es produïen" i el fet que "més de la meitat dels successos de què s'informa es produeixen a les centrals gestionades per ANAV".

En aquest marc, ERC recorda que l'última fuga a Ascó I va ser el 27 de novembre del 2007 i que no es va fer pública fins al 5 d'abril del 2008 "gràcies a Greenpeace i no al control del Consell de Seguretat Nuclear". De fet, apunta la proposició, el mateix CSN reconeix que ANAV "va ocultar informació" fins i tot després que l'incident es donés a conèixer.

El fet que el titular de la central ocultés informació, continua la proposició, no tan sols va posar en qüestió la seguretat de la central i de les persones que hi treballen o la visiten, sinó que "va impedir un reconeixement i atenció mèdica urgent". Un fet "absolutament preocupant", continua, perquè "es va permetre la visita d'un centre escolar en una situació de risc de radioactivitat".

ERC també recorda que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, es va comprometre l'any 2005 a establir un calendari de tancament de les centrals, tot i que per ara no ha presentat cap calendari.

La PDD convoca una assemblea per resoldre les "il·legalitats" sorgides diumenge a Girona

La Junta Permanent de la Plataforma pel Dret de Decidir (PDD) ha convocat els socis a una assemblea per al 29 de juny per resoldre totes les 'il·legalitats' que han sorgit arran de l'assemblea de diumenge passat a Girona, en què es va aprovar una nova junta 'paral·lela' i 'fora de tota legalitat'. Així de moment està en vigor un mandat de la Junta Permanent 'legal' que acabarà 'el dia que es desbloquegi aquesta situació' i com a màxim al febrer del 2009, per finalització del mandat. De fet, aquest dimarts la Junta Permanent ja ha escollit Elisenda Romeu presidenta interina. La Junta Permanent explica també que aquestes qüestions legals s'han posat en mans d'un grup d'advocats. En la carta que ha enviat la PDD als socis per convocar-los per al 29 de juny, expliquen que en la darrera assemblea, del diumenge 15 de juny a Girona, un cop aquesta va haver acabat, a un quart de nou del vespre i després d'una jornada d'onze hores 'd'intens debat' –'tal com estava previst a la convocatòria'-, la vicepresidenta, Mònica Sabata, i un sector dels assistents 'van voler quedar-se' i 'forçar la resta d'assistents' per acabar 'aquella mateixa nit' una assemblea que 'ja estava convocada per a dues jornades'. Segons la informació feta pública als mitjans, varen aprovar una nova Junta, 'fora de tota legalitat'.

Com que l'assemblea no va arribar a tractar tots els temes que estaven previstos dins l'horari establert, la Junta 'té l'obligació de continuar en la segona jornada del dia 29 de juny' l'assemblea 'a partir del punt on es va deixar, com ja estava previst'. En aquesta segona jornada tocaria acabar el debat i l'aprovació, si s'escau, d'uns nous estatuts, i l'elecció d'una nova junta, segons recull la carta als socis.

Però com que l'expresident Pep Ribas va dimitir unes setmanes abans, i la vicepresidenta s'ha erigit dintre d'una junta paral·lela 'sense suport legal', 'es fa difícil la continuació de l'assemblea en el sentit que estava previst', ja que per inscriure uns nous estatuts i una nova junta es requereix la firma del president, i en el seu defecte, de la vicepresidenta, observa la PDD a la carta.

Per aquest motiu la Junta 'legal' s'ha vist obligada a proposar un nou ordre del dia que permeti seguir treballant 'fins que les il·legalitats que s'han dut a terme per certes persones siguin resoltes'. La Junta ha posat en mans d'un grup d'advocats, coordinat per Pep Cruanyes, les qüestions legals.

Així, la Junta proposarà un ordre del dia per aprovar un organigrama de treball que segueixi diferents línies. Una és que la Junta delegarà totes les seves funcions executives, polítiques i comunicatives en un comissió gestora executiva, i alhora aquesta comissió gestora executiva farà la coordinació de les diverses comissions que han funcionat fins a la data.

També s'estableix que les persones que formaran part de la comissió gestora executiva seran triades el 29 juny, per la qual cosa la PDD demana a tots els socis i entitats de la Plataforma que facin arribar per correu electrònic abans del 24 de juny les seves candidatures a coordinadors de la comissió gestora executiva -la Junta Permanent farà arribar totes les candidatures als socis de la PDD.

En la carta, que fa una crida a la participació dels socis, també s'inclou que l'extinció del mandat de la Junta Permanent 'legal' acabarà el dia que es 'desbloquegi' aquesta situació i com a màxim al febrer del 2009, per finalització del mandat.

Ordenen reobrir la causa per injúries contra el rei pels articles sobre la caça de l'ós Mitrofan

Mitrofan 180608 CATr La secció tercera de la sala penal de l'Audiència Nacional ha ordenat al jutge Fernando Grande-Marlaska que reobri la causa contra els dos humoristes gràfics Josetxu Rodríguez i Javier Ripa, i l'articulista Nicola Lococo, acusats d'un delicte d'injúries greus contra la Corona, per la publicació al diari Deia d'un article i una fotocomposició sobre la caça de l'ós Mitrofan per part del rei Joan Carles l'octubre del 2006. La sala considera que els articles i el muntatge "s'allunyen de la controvèrsia sana i se centren en la figura del monarca, amb dosis de difamació". L'escrit inclou diversos exemples com ara la inclusió en els reportatges del terme "mamarratxo" en al·lusió al monarca i l'expressió "el rei de copes", que sembla que denuncia, diuen els magistrats, "un hàbit tòxic". Els jutges Alfonso Guevara, Guillermo Ruiz Polanco i Maria de los Ángeles Barreiro destaquen també que els articles qualifiquen el rei Joan Carles com a "sanguinari turista reincident" fet que pot suposar "un atac als valors morals" de la figura del rei a causa de la seva rellevància com a cap de l'Estat, fet que comporta "un descrèdit davant de la ciutadania".

Viquipèdia: Mitrofan

elMundo.es: El timo del oso Mitrofán

lo carrer del riu: Mitrofan als jutjats !!!(22.11.07)