lo carrer del riu

lo carrer del riu

09 de gener, 2009

Després de 4 anys, torna la neu a Miravet

En glops de neu el cel es fon,
que no engoleix la terra dura,
als arbres nus posa una untura,
del fosc camí prepara el son.

Castells envia avui al govern estatal el document català sobre la proposta de Solbes de finançament

Castells 090109 RAC1 El conseller d'Economia, Antoni Castells, farà arribar al govern estatal el document del govern català en relació a la proposta de finançament presentada pel vicepresident econòmic, Pedro Solbes. Castells ha dit que el govern ha fet una valoració molt ponderada, apreciant els avenços però també assenyalant les insuficiències, "de manera que ara no podríem signar un acord, perquè és insuficient", ha assegurat.

Castells, en una entrevista a RAC 1, ha dit que, si no fos per Catalunya, no hi hauria canvi de model de finançament, perquè els altres ja estaven bé com estaven. "Per poc que millorin, estan encantats. Al que tenien por era a empitjorar. Els que hem d'estar contents som nosaltres, i nosaltres encara no ho estem, i aquest és el problema", ha afirmat el conseller.

Castells ha dit que, ara que hi ha hagut l'incompliment en el termini, el que han d'aconseguir és que no hi sigui també en els continguts. El conseller ha destacat tres temes importants: s'ha de complir el que diu l'Estatut, que té uns criteris molt clars; hi ha d'haver un canvi de model: els ingressos de la Generalitat han de dependre dels impostos dels ciutadans, amb un mecanisme d'anivellament, que faci que s'acostin posicions, no que s'inverteixin; i finalment, hi ha d'haver la concreció de les xifres.

Avui: El govern català envia a Solbes una llista "d'insuficiències" de la seva proposta de finançament

Puigcercós adverteix que la proposta de Solbes es podria girar en contra de l'Estatut

Puigcercós 090109 COMr El president d'ERC, Joan Puigcercós, creu que la proposta de Solbes té algun element que és estatutari, però que es tracta d'una proposta confusa i que el govern l'ha de matisar. Puigcercós ha precisat que hi ha elements de la proposta presentada pel vicepresident econòmic del govern espanyol que, segons els percentatges que s'apliquin, es poden girar "radicalment en contra del que diu l'Estatut", ha assegurat en una entrevista a COMRàdio.

Així, el dirigent d'ERC ha decidit enviar aquest matí un document al conseller Castells amb les propostes sobre el finançament. "Es tracta que Catalunya al final no disposi de menys recursos que les comunitats que són receptores de recursos", ha afirmat.

Pel que fa a les declaracions d'ahir del conseller de Política Territorial i Obres Públiques sobre el finançament, Puigcercós ha afirmat que Nadal no va dir el que el govern pensa i que, en tot cas, "el que va fer ahir va ser guardar les formes", ha assegurat.

Tortosa recull signatures per retirar símbols franquistes

Dimarts, 13 de gener, es compliran 70 anys de l'ocupació de Tortosa per l'exèrcit de Franco, i el Casal Popular Panxampla ha organitzat una sèrie d'actes per recuperar la memòria històrica, homenatjar la resistència antifranquista i denunciar la presència de símbols feixistes a les Terres de l'Ebre. De fet, a més de l'acte central també han previst una recollida de signatures per reclamar la retirada de símbols «feixistes» com el monument de la Batalla de l'Ebre i el canvi de nom del barri 13 de Gener.

VilaWeb/ElPunt: Iniciativa popular a Tortosa per retirar els símbols franquistes i canviar el nom del 13 de Gener

La justícia obre la porta a invalidar parcs eòlics que vulneren la llei d'urbanisme

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha decretat que dos parcs eòlics de les Garrigues, l'Urgell i la Conca de Barberà no s'haurien d'haver construït sobre sòl rústic en considerar-los un «veritable, efectiu i innegable sistema general urbanístic», tal com es determina en l'article 34 de la llei d'urbanisme de Catalunya. El tribunal ha denegat l'autorització administrativa atorgada per la direcció general d'Energia i Mines perquè la tramitació prevista per la Generalitat en l'energia eòlica obvia la llei urbanística i permet construir els aerogeneradors en terrenys en què no hi ha planejament. Tenint en compte que la gran majoria de parcs eòlics catalans es troben en sòls rústics, la sentència podria deixar a la corda fluixa desenes d'instal·lacions.

VilaWEb/ElPunt: El TSJC obre la porta a invalidar els parcs eòlics que vulneren la llei d'urbanisme

Oriol Junqueras: Sentit comú

El 9 de gener del 1776, l'intel·lectual anglès Thomas Paine publica, anònimament, Common sense, un escrit a favor del dret de separar-se del Regne Unit. Aquest document influirà decisivament en la posterior Declaració d'Independència dels Estats Units. Després de la guerra, Paine torna a Anglaterra, on publica Els drets de l'home (1791). Un veritable èxit de vendes amb centenars de milers de lectors vinculats a les associacions radicals democràtiques, favorables als principis de la Revolució Francesa. La reacció, però, no es fa esperar. Els seus llibres són cremats públicament i es veu obligat a fugir a França. Sigui com sigui, Paine és un home valent i conseqüent amb els seus ideals, de tal manera que és empresonat per haver denunciat els excessos del terror revolucionari. I, de fet, tan sols la caiguda de Robespierre li estalvia el pas per la guillotina. Durant el seu empresonament, comença a redactar L'edat de la raó (publicada el 1794), en què defensa unes posicions deistes contràries a qualsevol tipus de religió revelada: "La veritable paraula de Déu és el Món i no cap text sagrat"; "Déu és veritat moral i no pas misteri o obscuritat"; "El nostre deure és actuar amb justícia, estimar la misericòrdia i intentar fer feliços els nostres germans". I, d'altra banda, a Justícia Agrària (1797), es mostra partidari d'un repartiment equitatiu dels recursos naturals i de la implementació d'un sistema de pensions per a la vellesa. Unes tesis que topen amb les inèrcies pròpies de la religiositat i del liberalisme econòmic conservador dels Estats Units. Tal com va afirmar Ciceró, "la veritat es corromp tant amb la mentida com amb el silenci". I la trajectòria vital de Thomas Paine exemplifica que el camí del rigor intel·lectual, de l'honestedat moral i del coratge polític no ha estat mai fàcil.