lo carrer del riu

lo carrer del riu

29 de febrer, 2008

Oriol Junqueras: 'Guillem Tell'

El 29 de febrer de 1792 neix Gioachino Rossini. Els primers anys de la seva vida, doncs, coincideixen amb el llarg període bèl·lic que trasbalsa el conjunt d'Europa, entre la Revolució Francesa (1789) i Waterloo (1815). Uns conflictes que tenen el seu reflex en la mateixa família d'aquest compositor italià, atès que el seu pare s'ha d'exiliar a causa de les simpaties que havia demostrat envers el procés revolucionari francès i l'arribada de les tropes napoleòniques a Itàlia. De fet, molts italians esperaven que les baionetes franceses servissin per proclamar la llibertat política i la unitat nacional d'Itàlia; i, en realitat, viuran una enorme decepció en constatar que Napoleó els tracta com titelles de la seva política exterior. Uns sentiments contradictoris que també podem trobar a Alemanya. Així, el 1804, poc després de la invasió francesa a Suïssa, Friedrich Schiller escriu Guillem Tell, en què elogia el cabdill de la independència helvètica en època medieval. I quan Napoleó es proclama emperador, Beethoven canvia l'encapçalament de la seva tercera simfonia (Heroica), que en principi havia dedicat al general "alliberador", convertit en el nou tirà d'Europa. Una evolució sentimental que ajuda a entendre el ventall de les actituds dels catalans el 1808. Com és ben sabut, la influència del classicisme i del romanticisme alemanys serà immensa al llarg de tot el segle XIX arreu d'Europa. I, en concret, per posar-ne tant sols un simple exemple, el 1829, el mateix Rossini estrena a París l'òpera Guillem Tell, composta a partir d'un llibret inspirat en l'obra de Schiller. Aleshores, com ara, els catalans hem de mirar a Europa, però també hem de saber que la nostra feina no ens la faran mai els altres.

Mike Oldfield - William Tell Overture

ERC presentarà al Ple de Tortosa una moció exigint al govern estatal la publicació de les balances fiscals

El grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Tortosa ha presentat una moció, que es debatrà en el Ple del pròxim dilluns, 3 de març, on es reclama al govern estatal la publicació de les balances fiscals referents a l'administració general de l'Estat amb totes les comunitats autònomes, exposant la metodologia concreta per calcular-les, l'actualització anual dels estudis i la divulgació dels seus resultats. L'objectiu d'aquesta moció és, segons ha explicat el portaveu del grup, Ricard Forés, conèixer la realitat del que Catalunya dóna i rep de l'estat espanyol, fet que té incidència directa amb el dèficit que pateix Catalunya i, conseqüentment, amb el finançament dels mateixos ajuntaments.

Grafits de Banksy al garatge de l'ambaixada suïssa a Londres

Els grafits, aquestes pintades que decoren o embruten, segons els gustos, les façanes dels edificis, són vistes amb mals ulls en molts llocs, però sobretot a la pulcra Suïssa. D'aquí la idea que va tenir un ambaixador de la Confederació Helvètica de convidar un dia a uns joves grafiters perquè pintessin les parets de garatge de la seva ambaixada a la capital britànica. Entre els joves que van atendre la trucada hi havia un misteriós artista, aleshores poc conegut i avui internacionalment famós, anomenat Banksy. Segons el diari The Guardian, que aquest divendres dóna la notícia, almenys deu dels grafits del garatge són originals de l'enigmàtic artista. El més sorprenent de tots és un cap de Lenin amb els cabells drets, repetida vint-i-una vegades amb la llegenda "voltors capitalistes". Altres representen la Mona Lisa amb el visor d'un rifle sobre el front, a un gos faldiller que té un malson en forma de buldog i un amenaçador policia que diu: "Rieu ara però un dia manarem nosaltres". El pla original era conservar els grafits durant algun temps i després tornar a netejar les parets, però les pintades van agradar tant al personal diplomàtic suís que s'ha decidit conservar-les. Ara, l'ambaixada helvètica pot sentir-se orgullosa de tenir el garatge més cool de tot Londres. A més a més, aquestes pintades poden valer una fortuna a jutjar pels preus que estan arribant les seves obres al mercat.

http://www.banksy.co.uk

Video: What's in the Swiss embassy's car park?