lo carrer del riu

lo carrer del riu

16 de maig, 2010

Barça 4 - Valladolid 0

Puyal 160510

El Barça ha guanyat el títol de Lliga de futbol en emportar-se els tres últims punts de la competició. El Barça ha superat el Valladolid per 4 a 0. Luis Prieto, en una desgraciada acció en la seva pròpia porta en el minut 27, ha obert el marcadors. Pedro, en el 31, ha col·locat al Barcelona amb un avantatge de dos gols al concloure la primera part. En la segona, Messi ha acabat d'empènyer la pilota cap a la xarxa en una acció que ha començat Touré Yayà en el minut 61. L'argentí ha sigut l'artífex del quart del Barça, al 75, i li ha dedicat el gol a la seva mare. El Reial Madrid, que abans de l'última jornada d'avui era l'únic que li podia arrabassar el títol al Barça, ha empatat a Màlaga 1-1. És el quart títol d'aquesta temporada per als blaugrana, si bé és el primer de l'any 2010. Abans havien guanyat la Supercopa d'Europa, la Supercopa d'Espanya i el Mundial de Clubs. És també el setè títol de l'era Pep Guardiola a la banqueta blaugrana. FOTOGALERIA SPORT: Les millors imatges del partit

FOTOGALERIA SPORT: Les millors imatges de la festa

El Barça guanya la Lliga

'Ser del Barça és lo millor que hi ha' Coldplay - Viva La Vida

El Barça s'ha tornat a proclamar campió de la lliga, en una tranquil·la última jornada on no ha fet falta estar atents dels transistors. L'amenaça del Madrid no ha existit en tota la tarda de diumenge, després que els blaugrana s'avancessin al marcador amb un gol a pròpia porta de l'equip contrari i posteriorment marquessin Pedro i Messi per partida doble. A més els blancs només han pogut empatar contra el Màlaga, de manera que l'equip català s'ha endut el títol de lliga amb una xifra rècord de 99 punts en lliga, deixant l'equip espanyol a tres punts. Minuts abans d'acabar el partit les celebracions a Canaletes ja havien començat, i es preveu que fins a 80.000 aficionats allargaran la festa fins ben entrada la matinada.

Puigcercós defensa un tribut sobre els beneficis de la banca

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha rebutjat aquest diumenge les retallades socials que ha plantejat el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i ha demanat al president de la Generalitat, José Montilla, que utilitzi la seva influència a Madrid per forçar l'executiu central a gravar els que més tenen. En declaracions als periodistes al Parc de la Ciutadella, s'ha referit a les declaracions de Montilla en què va apuntar que caldria apujar alguns impostos. "Jo li diré quin impost s'ha d'apujar, el de patrimoni, que grava les rendes més altes", ha argumentat el líder republicà, que també ha defensat un tribut sobre els beneficis de la banca i de les grans corporacions.

Puigcercós ha subratllat que el govern ha fet un gran esforç per les famílies, reconeixent les mateixes ajudes per primera vegada per a les monoparentals que per a la resta. "No podem permetre que la crisi i la retallada i la mala gestió del govern espanyol ens obliguin a fer marxa enrere", ha indicat.

Segons el president d'ERC, hi ha àmbits que es poden retallar, com els sous dels diputats i dels alts càrrecs dels governs. També es podrien reduir ministeris i retallar la despesa en instrumental bèl·lic, però hi ha ajudes i col·lectius que s'han de preservar, com el poder adquisitiu dels pensionistes, les famílies, i les empreses, així com les persones que reben ajudes socials. "Farem tot el que podrem a Catalunya i a Madrid perquè les famílies, els pensionistes i els receptors d'ajudes socials tinguin garantides aquestes ajudes", ha assegurat.

El líder republicà ha indicat que estudiaran les mesures que ha proposat Zapatero, però ja ha avançat que algunes les rebutjaran. Més que les que es prenen, ha dit que en falten algunes, com la retallada de ministeris. A més, ha recordat que les comunitats que han fet un "dispendi" amb fons europeus haurien de retallar "molt més" que Catalunya. "Aquí paguem molts peatges, si volen recaptar que posin peatges en les entrades a Madrid", ha reclamat.

Jordi Pujol: 'És bo que l'independentisme agafi força i es plantegi amb claredat'

El carreró sense sortida on es troben les relacions entre Catalunya i l'Estat espanyol ha portat l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, a expressar una simpatia vers l'independentisme inaudita fins ara. En una entrevista al diari AVUI, Pujol reitera que el serial de la sentència de l'Estatut 'bé no acabarà', i pronostica que que la retallada anirà 'malament, molt malament, o molt i molt malament' per Catalunya. Conscient que la política del peix al cove s'ha acabat, Pujol reconeix que l’independentisme és una posició que en aquests moments 'és viva i ha agafat força', i celebra que 'es plantegi amb claredat'. El president Pujol també veu bé que 'un dia' es celebri un referèndum d'independència, però no veu clar que els anys que vénen s'hagin de pensar en clau d'autodeterminació. 'No és ser gaire realista', conclou.

Jordi Pujol: “Ja no podem esperar res de l’Estat espanyol” (Avui)

Els eurodiputats catalans proposen usar el català en la clausura de la Presidència espanyola

L'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa ha iniciat un procediment parlamentari per demanar que el català sigui una de les llengües utilitzades durant l'acte de clausura de la presidència de la UE en el qual ha de parlar el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez.

Els eurodiputats catalans Maria Badia (PSC), Raimon Obiols (PSC), Oriol Junqueras (ERC) i Raül Romeva (ICV) han donat suport a la iniciativa signant una carta dirigida al president del Parlament Europeu, Jerzy Buzek. que el català sigui utilitzat en l'acte, previst per al 6 de juliol.

El popular Santiago Fisas ha mostrat el seu rebuig a l'escrit, tot i que ha manifestat que no serà "hostil" a la decisió encara que esperarà al resultat de la negociació entre l'Estat i el president de la càmera europea. A més, Fisas no descarta intervenir en català davant del plenari, si finalment s'autoritza la seva utilització.

A l'espera que la presidència de l'eurocambra es pronunciï, Tremosa ha demanat avui en un comunicat que el president Zapatero, "passi de les paraules als fets" i "aconselli l'ús del català". CiU lamenta que el govern espanyol "consideri resolta la qüestió lingüística quan, a la pràctica, el català no és tractat en igualtat de condicions amb la resta de llengües oficials".

França i Poder Judicial espanyol demanen als tribunals de Catalunya que no remetin sentències en català

Apreten pels dos costats !!! El Ministeri de Justícia de França i el Consejo General del Poder Judicial espanyol (CGPJ) han instat els jutges de Catalunya a no remetre escrits en català a tribunals del país veí per vulnerar el reglament d'usos lingüístics.

França ha elevat la queixa al CGPJ, que al seu torn ha remès una carta a la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Maria Eugènia Alegret, a qui li recorda que França únicament accepta comunicacions judicials, al marge d'en francès, en anglès, italià, alemany i espanyol, i que "no acceptarà cap altra llengua".

La carta, signada pel servei de relacions internacionals del CGPJ, explica el cas d'un jutjat de Cassà de la Selva (Girona), que va tornar a un jutjat de França una comissió rogatòria redactada en català.

El CGPJ assegura que existeix "malestar" per part del col·lectiu dels Huissier de Justice francesos per l'ús "habitual" del català als formularis i escrits remesos pels jutjats catalans a França.

La carta recorda que els estats europeus tenen potestat per dictar a quines llengües estrangeres diferent a la seva els han de ser remesos els escrits judicials, pel que insta el TSJC a complir la normativa.

El nombre de sentències redactades en català pels jutjats de Catalunya es va reduir sensiblement el 2009 respecte l'any anterior. Es van dictar un 18,9% de sentències en català respecte al castellà, mentre que el 2008 van ser un 19,4%, segons es desprèn de la memòria anual del TSJC.

El punt màxim d'utilització d'aquesta llengua es va produir el 2004, amb un 20,6%, i, des de llavors ha anat disminuint sensiblement. La utilització del català en les sentències és "minoritària" i sempre ha tingut un percentatge "molt baix".

La USAP tornarà a disputar la final del campionat francès de Rugbi

L'equip nordcatalà, actual campió, repetirà la final de l'any passat contra el Clermont La USAP de Perpinyà, actual campió de la lliga francesa, tornarà a disputar la final contra l'ASM Clermont d'Alvèrnia, a qui va guanyar el campionat l'any passat per un clar 22-13 al Stade de France de Saint-Denis (París). Enguany l'equip català intentarà revalidar el títol al mateix estadi parisenc el 29 de maig, en un matx on els perpinyanencs seran els favorits. D'aconseguir tornar a la Catalunya Nord amb el planxot, seria la primera vegada a la història que la USAP s'endú el campionat francès dos anys seguits.

La USAP ha guanyat el títol de lliga francès els anys 1914, 1921, 1925, 1938, 1944, 1955 i el 2009, i intentarà revalidar la victòria de l'any passat d'aquí dues setmanes.

L'equip nordcatalà, que enguany promociona 'Turisme de Catalunya' a les seves samarretes, va acabar la temporada com a líder de la fase regular i disputava el Top 14 com a clar favorit. El proper 29 de maig se sabrà si els nordcatalans fan història.