lo carrer del riu

lo carrer del riu

24 de desembre, 2009

...perquè tinga son, aquesta nit santa...

El Messies-Haendel 231209 CATr

Bon Nadal a les Terres de l'Ebre i, per extensió, a tota Catalunya. No tornen a córrer bones notícies pels nostres pobles. Però, si cal, tornarem a sortir al carrer amb la nostra dignitat per bandera.

Bon Nadal a tothom!!!

La catedral de Barcelona recupera el Cant de la Sibil·la

El Cant de la Sibil·la torna a sonar aquesta nit a la Catedral de Barcelona, després de quatre-cents anys. El drama sacre va deixar de representar-se a la catedral barcelonina l'any 1575, després que les noves directrius del concili de Trento deixessin enrere les pràctiques litúrgiques antigues.

Ara, a partir dels documents que s'han conservat, el cant tornarà a sonar dins la catedral de Barcelona, de la mà de la soprano Eulàlia Fantova i el cor de cambra de Francesc Valls, que interpretaran el cant a dos quarts de dotze, just abans de la Missa del Gall.

A banda, i com ja és tradicional des de fa onze anys, la cantant Maria del Mar Bonet interpretarà el Cant a l'església de la Bonanova de Barcelona. Maria Del Mar Bonet - El Cant de la Sibil·la

La catedral barcelonina no és pas l'únic lloc que recupera aquest drama. D'uns anys ençà, algunes viles han tornat a incorporar en les celebracions de Nadal aquest drama del segle X. Enguany ho fa Puigcerdà (Cerdanya) on dimecres que ve, dia 30, tornarà a sonar el cant. Serà a les deu de la nit al Museu Cerdà.

On aquesta tradició s'ha mantingut sempre de manera ininterrompuda és a l'Alguer i a Mallorca, on els pobles celebren durant la Nit de Nadal les Matines, les misses que commemoren el naixement de Jesús i durant les quals es fa el Cant de la Sibil·la.

El Cant de la Sibil·la, un anunci de la fi del món, és el drama més antic que coneixem, i és que ja es cantava a Ripoll (Ripollès) el segle X. Sembla que deriva de les homilies nadalenques que volien convèncer els descreguts del retorn de Crist. Fins al segle XIII es cantava en llatí però de mica en mica es va anar adaptant al català, a l'occità i al francès.

Viquipèdia: Cant de la Sibil·la

3cat24.cat: El cant de la Sibil·la es podrà sentir a la Catedral de Barcelona 400 anys després

Susan Sarandon i Tim Robbins anuncien la seva separació després de 23 anys de relació

Els actors nord-americans Susan Sarandon i Tim Robbins han acordat separar-se després de més de 23 anys de vida en comú, segons ha anunciat l'agent de la parella. "No es faran més comentaris", va afegir Teal Cannaday en una declaració a Los Ángeles. Cannaday va dir que l'acord de separació va ser acordat l'estiu passat. Sarandon i Robbins formaven un dels matrimonis més famosos del cinema nord-americà. Es van conèixer el 1988 durant el rodatge de la pel·lícula 'Bull Durham' i, sense haver-se arribat a casar mai, tenen dos fills, Jack, de 20 anys, i Miles, de 17 anys. En una ocasió, Sarandon va manifestar que no es casava amb Robbins "perquè no vull que ell em consideri que em tindrà per sempre ni jo vull considerar-ho envers ell... Potser casar-se sigui una bona excusa per fer una festa quan compleixi 80 anys", deia amb una certa ironia. Caracteritzada pel seu activisme polític, Sarandon va guanyar el 1995 l'Òscar a la millor interpretació femenina pel seu paper de monja a "Dead Man Walking". També va guanyar aquest premi de l'Acadèmia de Hollywood el 1981 pel seu treball a la pel·lícula "Atlantic City", al costat de Burt Lancaster. Robbins també va participar els últims anys en activitats polítiques i entre els seus papers més destacats hi ha "Cadena perpètua", al costat de Morgan Freeman, i "Misty River", amb Sean Penn.

El Senat dels Estats Units aprova la reforma sanitària impulsada per Obama

Finalment, amb 60 vots a favor i 39 en contra, el Senat dels Estats Units ha aprovat la reforma sanitària impulsada pel president Barack Obama.

En una votació que s'ha fet a quarts de vuit del matí, hora de Washington, un horari molt poc habitual, els senadors han decidit donar el vistiplau a un dels projectes de política interna més importants d'Obama.

El document aprovat per la cambra alta redueix el cost de la sanitat i amplia la cobertura a més de 30 milions de nord-americans que no tenen assegurança mèdica.

VilaWeb: La reforma sanitària d'Obama, aprovada al Senat

Un 40% de joves catalans encara esperen les ajudes del lloguer, la xifra més alta de tot l'Estat espanyol

Uns 16.500 joves catalans estan a l'espera de rebre els 210 euros d'ajuda pel lloguer, malgrat la seva sol·licitud va ser tramitada favorablement. Aquesta xifra suposa que un 40% dels joves catalans amb dret a rebre aquesta subvenció -que es va posar en marxa ja fa dos anys- encara no han rebut els diners. Es tracta del percentatge més elevat de tot l'estat espanyol. El secretari per la Joventut, Eugeni Villalbí, ha denunciat a l'ACN que els joves catalans estan patint una 'discriminació' vers els joves d'altres comunitats. En aquest sentit ha recordat que Catalunya és el primer lloc de l'Estat en nombre de resolucions positives i en canvi és l'última en rebre els diners. Per això, ha demanat el traspàs de competències en habitatge.

Flix accepta el trasllat dels fangs tòxics amb camions si abans es fan millores bàsiques a les carreteres

L'alcalde de Flix, Òscar Bosch, va assenyalar ahir que encara no saben la data exacta de l'inici dels treballs previs a la neteja del pantà. Bosch va dir que tant la societat estatal Acuamed com l'empresa adjudicatària només els han comunicat l'inici imminent de les obres, que començarien després de Nadal. L'únic problema és la construcció de la cinta transportadora dels fangs tòxics, i la principal alternativa és el transport amb camions. Flix acceptarà el canvi si abans es fan millores a les carreteres.

Bosch es va referir, també, a les gestions per ampliar l'abocador especial del Racó de la Pubilla, situat en uns terrenys municipals però gestionat per Ercros. Segons l'alcalde, ara s'està explotant la segona fase, i la tercera fase de l'abocador podria utilitzar-se per als fangs que s'extreguin del pantà. Però abans cal posar-se d'acord amb l'empresa, ja que l'Ajuntament no vol afectar la seua activitat ni comprometre la continuïtat de la fàbrica en el futur. Des del 1996, al Racó de la Pubilla s'hi aboquen els fangs depurats que resulten de la producció del fosfat bicàlcic, però la fàbrica de Flix va vessar directament a l'Ebre, entre 1973 i 1988, els residus sense tractar.