lo carrer del riu

lo carrer del riu

31 de març, 2009

Ausàs: 'És la llei més ambiciosa possible dins el marc jurídic vigent'

Astem salvats!!! Jordi Ausàs 310309 CATr

El Consell de Govern ha aprovat avui el Projecte de llei de consultes populars per via del referèndum, l'instrument que permetrà a la Generalitat i als ajuntaments convocar consultes populars sobre qüestions que afectin les seves competències, amb resultats no vinculants. El conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, ha dit que la norma vol promoure la participació ciutadana i combatre la desafecció política i que el redactat és el 'més ambiciós possible dins el marc jurídic vigent'.

Ausàs també ha dit que era una llei per a ser utilitzada tantes vegades com calgués i 'un avanç en el desplegament de l'Estatut i l'autogovern de Catalunya'. Malgrat que els resultats dels referèndums no seran vinculants 'el govern estarà obligat a donar-hi resposta en seu parlamentària'.

El text aprovat preveu que un 3% de la població, uns 230.000 catalans, puguin demanar la celebració d'un referèndum. També ho podrà demanar el Govern, 1/5 part dels diputats del Parlament o dos grups parlamentaris, o un 10% dels municipis que representin 500.000 habitants.

Però, ...la última paraula la tindrà Madrid !!! Independència, ja!!!

El Banc d'Espanya contradiu Solbes i diu que es poden repetir casos com el de CCM

El governador del Banc d'Espanya, Miguel Àngel Fernández Ordóñez, ha dit avui al matí que, casos com el de la Caja Castilla-La Mancha, que va necessitar la intervenció del govern espanyol, es podien repetir, si continua la crisi. Ordóñez no descarta que s'hagin de restructurar entitats petites i mitjanes. Aquestes paraules contradiuen al ministre espanyol d'Economia, Pedro Solbes, que ahir va assegurar que el d'aquella caixa era un 'cas aïllat'.

Reagrupament Independentista demana eleccions anticipades

Reagrupament independentista (RI), un dels corrents crítics d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), ha demanat eleccions anticipades perquè considera que 'l'actual Govern de la Generalitat no és apte ni per a liderar Catalunya ni per a gestionar amb eficàcia els interessos de la ciutadania'. En un comunicat al web, signat per Rut Carandell, demanen 'que parli el poble' i critiquen la gestió de Joan Saura al capdavant d'Interior i la gestió 'nul·la' del republicà Josep Huguet en l'aplicació del Pla Bolonya. Així, es tensa encara més la situació interna a Esquerra, on la direcció també fa front a les crítiques d'Esquerra Independentista (EI) que promou un referèndum intern perquè la militància decideixi quin posicionament ha de tenir el partit quan hi hagi un acord de finançament.

PSE i PP es comprometen a rebaixar l'exigència del basc per als funcionaris

El PSE i el PP basc han aprovat un acord anomenat Bases per al canvi democràtic al servei de la societat basca que farà lehendakari Patxi López. El text inclou la intenció de rebaixar l'exigència del coneixement del basc per als funcionaris, ja que anuncien que la llengua no suposin un "limitació" a l'hora d'accedir a la funció pública excepte en casos en què "el perfil lingüístic es requereixi per a la tasca a exercir". També es preveu que "l'assignació de perfils lingüístics" a l'administració es faci segons "l'ús efectiu de les llengües" a cada zona. I el coneixement del basc es valorarà de manera "adequada" en "equilibri amb els mèrits professionals" a l'hora de contractar empleats en les ofertes públiques d'ocupació.

Segons s'explica en el text, en matèria educativa, i amb la finalitat d'"acordar una eventual regulació de la política lingüística", es tindrà en compte, entre altres elements, la llibertat d'opció lingüística per part dels ciutadans entre les dues llengües oficials.

PSE i PP es comprometen a impulsar l'escola pública basca "educant en i per a la llibertat, la convivència i en igualtat, des del respecte als valors democràtics i a la nostra realitat institucional", pel que indiquen que la política de subvencions del departament d'Educació s'ajustarà a entitats i organismes de la Comunitat Autònoma Basca i tindrà en compte les necessitats de foment i promoció de la política educativa. L'acord el signaran aquest dimecres i després fixaran els terminis previstos en el reglament de la cambra basca perquè "es parli de la investidura abans que acabi el mes d'abril", segons ha dit el secretari general del PP basc, Iñaki Oyarzábal.

Afirmen que Joan Carles I va prometre a Franco mantenir Espanya unida

L'escriptor Hèctor López Bofill és autor del llibre Escac al rei, on la monarquia espanyola no surt precisament ben retratada. Segons el també professor de dret constitucional a la UPF "la monarquia és l'antagonista d'una societat formada per éssers humans lliures i iguals". Tot i que formalment Joan Carles I no té un veritable poder polític, López Bofill afirma que en els darrers 30 anys ha exercit el poder en tres ocasions: el 23-F, "i no l'exercici del poder per salvar la democràcia"; a primers del 90, quan hauria apadrinat una alternativa al PSOE devorat per la corrupció i un PP que no quallava; i el 1996, quan va imposar un ministre al govern d'Aznar. En una entrevista al diari Avui, López Bofill recalca que la monarquia "avui no té cap sentit" i recorda que Joan Carles I va prometre a Franco en el llit de mort del dictador que "mantindria Espanya unida", promesa que ha complert al peu de la lletra. Hèctor López Bofill: "Felip VI durà el nom en record de Felip V"(Avui)

El Fòrum per la Memòria demana al registre civil de València el reconeixement dels represaliats pel franquisme

Representants d'associacions per la recuperació de la memòria història al País Valencià sol·licitaran avui al registre civil de València un reconeixement de defunció legal dels soterrats a les fosses del cementiri general. El Fòrum per la Memòria del País Valencià ha identificat 22.000 víctimes, però encara n'hi ha dues mil sense identificar. L'acte coincideix, avui, amb el setantè aniversari de l'entrada de les tropes franquistes a València. Empar Salvador, presidenta del Fòrum, diu que el reconeixement de defunció pel registre té una importància vital per als familiars, i que és una qüestió legal que cal resoldre. 'L'estat espanyol sempre ha ignorat els desapareguts del franquisme', subratlla Salvador, que cita Francesco Cossiga al pròleg de 'El moment de dir prou', de Toni Strubell, quan diu que 'les fosses comunes [de València] són les més grans de la història europea del segle XX'. El 18 d'abril s'inaugurarà al cementiri de Paterna el memorial a les víctimes de la repressió franquista, fet per Antoni Miró, i l'endemà es farà l'acte central d'homenatge i de desgreuge a les víctimes soterrades a la fossa comuna del cementiri de València. Documental: El genocidi franquista a València

Carlos Fabra anuncia l'aturada provisional de Mundo Ilusión

El president de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra, ha anunciat que aturava provisionalment la societat Mundo Ilusión 'fins que no pugui posar-se en marxa per a tirar endavant el projecte'. Fabra ha matisat que el consell d'administració no eliminava la societat, sinó que, simplement, en paralitzarava la gestió 'fins que aquesta no pugui activar-se'. Mundo Ilusión és un projecte de parc temàtic que la Diputació vol situar entre Orpesa i Cabanes.

El vice-president del consell d'administració de Mundo Ilusión ha explicat que, d'una altra manera, hi hauria costos 'innecessaris' i que mantenir la societat 'seria perdre el temps en una qüestió que, fins que no es defineixi urbanísticament el projecte, no tindria capacitat perquè no sabem quan tindrem els terrenys'.