lo carrer del riu

lo carrer del riu

25 de maig, 2010

Oriol Junqueras reclama una actuació immediata de la CE en defensa del cabal ambiental de l'Ebre

L'eurodiputat d'ERC, Oriol Junqueras, ha enviat quatre preguntes parlamentàries a la Comissió Europea reclamant-li que tuteli el procés d'elaboració del Pla de la Conca de l'Ebre per tal que compleixi la Directiva Marc de l'Aigua 'Necessitem que Europa actuï de manera decidida davant l'incompliment dels terminis del nou Pla de Conca de l'Ebre. Cal assegurar un cabal ambiental per tal de tenir un riu i un delta vius', ha afirmat Junqueras. L'eurodiputat ha carregat contra el govern espanyol 'que incompleix sistemàticament la normativa europea' i ha recordat que la normativa europea reclamava que els estats membre presentessin els plans de conca a la CE al mes de març i l'estat espanyol no ho ha fet.

L'eurodiputat reclama ara a la Comissió un calendari per tal que el govern espanyol compleixi els compromisos que fixa la Directiva Marc de l'Aigua. Junqueras veu amb 'preocupació i alarma' que tant l'esborrany del nou Pla de Conca de l'Ebre com la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre no incloguin cap previsió ni quantitat que determini el cabal ambiental pel tram final del riu Ebre. Per Junqueras, 'el cabal de l'Ebre en el seu tram final s'ha de fixar d'acord amb criteris científics que assegurin el futur del Delta i del riu i no amb criteris polítics, que converteixin el cabal ambiental en les sobralles d'aigua de les concessions riu amunt’. Al mes de març, en una resposta parlamentària, Junqueras va obtenir un compromís explícit de la Comissió Europea en defensa del tram final de l'Ebre. La CE va assenyalar llavors que el cabal mínim no es podia fixar com el sobrant de les concessions d'aigua. De fet, Brussel·les considera imprescindible establir un cabal mínim dels rius pel bon estat de les aigües superficials i el medi ambient i, per això, la Directiva Marc de l'Aigua estableix que, només després que els plans de conca hagin determinat el cabal mínim necessari per mantenir el bon estat ecològic dels diversos trams fluvials, es poden atorgar noves concessions.

Junqueras ha anunciat que el proper diumenge assistirà a la manifestació convocada per la Plataforma en Defensa de l'Ebre sota el títol 'L'Ebre sense cabals és la mort del Delta'.

La IP pel referèndum oficial d'independència arriba al Parlament amb el suport de 7.000 persones

Amb el suport de gairebé 7.000 persones, Uriel Bertran i Alfons López Tena han presentat al registre del Parlament la seva Iniciativa Popular (IP) per tal que la Generalitat convoqui un referèndum oficial sobre la independència de Catalunya fent ús de la nova Llei de Consultes. En només deu dies 574 persones s'han integrat a la comissió promotora i 6.250 s'hi han adherit com a signants, una xifra que s'ha titllat d''èxit aclaparador' i que 'legitima' els impulsors per tirar endavant el procés. Bertran i López Tena han demanat 'celeritat' a la Mesa del Parlament i l'han instat, un cop més, a centrar-se 'exclusivament' en l'anàlisi tècnica de la IP que asseguren és 'impecable'. En aquest sentit, Bertran ha apuntat que seria 'al·lucinant i surrealista' que els mateixos partits que a nivell local han aprovat mocions a favor de les consultes tinguin ara una postura diferent al Parlament.

VilaWeb: Porten al parlament la IP per un referèndum oficial

Avui: Dues peticions de referèndum d'independència esperen resposta al Parlament

El Parlament demanarà que el TC espanyol es declari incompetent o que aturi el procés fins a la seva renovació

El Parlament presentarà aquesta setmana un incident processal en què demanarà que el Tribunal Constitucional espanyol (TC) es declari incompetent per sentenciar l'Estatut o bé suspengui el procediment contra el text català fins que el tribunal recuperi la legitimitat que, a parer dels lletrats del Parlament, ha perdut principalment pel mandat caducat de quatre dels seus membres des de fa dos anys i cinc mesos i per la vacant no coberta des de fa dos anys. Així ho ha explicat en roda de premsa el president del Parlament, Ernest Benach, després de conèixer l'informe que han elaborat els lletrats de la cambra catalana, que constata que hi ha arguments per demanar la incompetència del TC espanyol.

Avui: El Parlament demana que el TC es declari incompetent per decidir sobre l'Estatut

Zapatero demana als ajuntaments que 'col·laborin' a contenir el dèficit, malgrat que el 80% correspon a l'administració estatal

José Luis Rodríguez Zapatero, ha donat aquest dimarts per 'culminada' la 'fase de l'autogovern' i ha reivindicat l'inici d'un nou període marcat per la 'cooperació' i la 'responsabilitat' del conjunt de les administracions públiques. El la seva compareixença a la sessió de control del Senat, Zapatero ha recordat que l'Estat de les autonomies ha fet un paper 'extraordinàriament positiu' però ha afirmat que amb els nous acords de finançament ha 'culminat' i 'cal fer una fase de cooperació perquè el conjunt del sistema i del model funcioni molt millor'. Zapatero ha assegurat que espera de les autonomies i els ajuntaments 'cooperació lleial en el compromís de la reducció del dèficit', malgrat que la pràctica totalitat del dèficit espanyol (80%) l'ha generat l'administració de l'Estat. Avui: Zapatero dóna per acabat el desplegament autonòmic de l'Estat

Tot a punt pel cinquè Dia de les Seleccions Catalanes

Aquest any l'honor d'organitzar la cinquena edició del Dia de les Seleccions Catalanes recaurà a la vila de Tortosa, que organitzarà la festa el proper dissabte, 29 de maig. Els organitzadors hauran d'intentar superar les esplèndides xifres de participació de l'any passat, on més de 30.000 persones van acostar-se als actes organitzats a Mataró. Entre els partits destacats d'enguany cal comptar-hi un Catalunya-Suècia de Futsal, així com un Catalunya-Holanda de Korfbal. Per tal de promocionar la jornada, des de la Plataforma ProSeleccions Esportives han engegat una campanya als mitjans de comunicació que compta amb un espot protagonitzat per l'exestrella catalana d'handbol Enric Masip.

El govern declara la festa de Sant Antoni d'Ascó com a festa d'interès nacional

La Generalitat va acordar ahir, a proposta del conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, declarar com a festa patrimonial d'interès nacional la festa de Sant Antoni d'Ascó.

Aquesta festa es concentra el cap de setmana més proper al 17 de gener i dura quatre dies. La festa comença amb la recollida de la llenya que els veïns deixen a les portes de les seves cases i que servirà per alimentar la foguera al llarg dels dies de celebració. També té lloc la Plega (o capta de diners) pels carrers del poble, que abans servia per sufragar les despeses que generava la celebració. El segon dia destaca pels Tres Tombs i la benedicció dels animals. A Ascó té la particularitat que són encapçalats pel clavari i els majorals, i que en el seu itinerari es passa a cercar la imatge del sant a casa del clavari anterior, que al llarg de tot l'any l'ha custodiat. Aquest mateix dia i els dos següents tenen lloc les curses de cavalls, matxos i rucs.

La foguera s'ubica al bell mig del Pla de l'Església i esdevé durant els dies de Sant Antoni un element simbòlic de la festa. Cada dia, es fa al voltant de la foguera la ballada de jotes i sardanes. Lo rogle de Josep M.: Sant Antoni d'Ascó, festa d'interès nacional

Controlat l'incendi forestal de Benifallet, que ha cremat cap a trenta hectàrees de pinassa, pi blanc i matoll

Els Bombers de la Generalitat han donat per controlat a tres quarts de sis d'aquest dimarts a la tarda l'incendi forestal que afecta des d'aquest dilluns a la tarda una zona boscosa a Benifallet. L’incendi, que es va declarar al paratge de la Font Dendé i que estava fase de control des de la una d'aquesta matinada passada, ha afectat una superfície de gairebé 30 hectàrees de pinassa, pi blanc i matoll. A les sis de la tarda han començat a retirar-se els efectius encara que diversos vehicles de Bombers restaran a la zona per acabar de remullar bé la zona afectada pel foc. Hi ha encara una vintena de dotacions terrestres i es retiren els quatre mitjans aeris que han treballat en l'incendi.