lo carrer del riu

lo carrer del riu

10 d’agost, 2009

Maragall, disposat a encapçalar la manifestació contra el TC

L’expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, està disposat a encapçalar una manifestació contra una eventual sentència negativa del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut, al costat dels expresidents Jordi Pujol, Heribert Barrera i Joan Rigol, segons fonts properes a l’exlíder del PSC. Es dóna la circumstància que Maragall va rebutjar acompanyar els expresidents en la manifestació de l’1 de desembre del 2007 pel dret a decidir sobre les infraestructures. En canvi, ara està disposat a un front presidencial com el que ja van escenificar tots quatre donant suport al president José Montilla i al govern català en la negociació del finançament. En la manifestació de l’1 de desembre contra el caos de Rodalies, quan es va informar Pujol que Maragall havia assistit a la manifestació –a la qual no es va sumar el PSC– a títol personal, va reclamar que se li demanés de col·locar-se al costat seu i de Barrera i Rigol. Però aleshores Maragall ho va rebutjar. Ara, en canvi, Maragall no només hi està disposat, sinó que ha dit a persones properes que la manifestació s’hauria de fer fins i tot abans que el Constitucional emeti la sentència, i proposa la data de la Diada de l’Onze de Setembre.

Mas coincideix amb Maragall en la conveniència d'una gran manifestació si el TC retalla l'Estatut

Estranyes coincidències. Després d'una llarga temporada en què la picabaralla política ha estat la protagonista l'espera de la sentència del Tribunal Constitucional espanyol (TC) sobre l'Estatut podria recuperar un cert sentiment d'unitat. El líder de Convergència i Unió, Artur Mas, s'ha mostrat partidari d'una gran manifestació si el TC retalla el text, tal i com ha proposat l'expresident Pasqual Maragall.

Artur Mas: “En un referèndum d’independència votaria que sí”(Avui)

ERC donarà suport a qualsevol resposta unitària a la sentència del Constitucional sobre l'Estatut

El portaveu d'ERC, Ignasi Llorente, ha assegurat aquest dilluns, en relació amb la futura sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut, que "qualsevol resposta" a una nova retallada estatutària "feta des del consens i la unitat" tindrà el suport del seu partit.

Segons indica Llorente, la resposta de la societat catalana a una "sentència adversa" del TC "ha de ser el màxim d'unitària possible", i, en aquest sentit, ha coincidit amb l'expresident Pasqual Maragall, que ahir es va mostrar favorable a encapçalar una manifestació unitària amb a la resta d'expresidents de la Generalitat i del Parlament.

El portaveu d'ERC ha subratllat la importància de la unitat "perquè allò que més facilita la feina als que són contraris a la sobirania de Catalunya és precisament la divisió dels partits catalans".

Ignasi Llorente ha recordat que el 18 de febrer del 2006 ERC va sortir sola al carrer -juntament altres entitats de la societat civil catalana- per reclamar que no es retallés l'Estatut, i que un temps després, l'1 de desembre del 2007, CiU i ICV es van sumar també a una altra gran manifestació a favor del traspàs de les infraestructures.

"Seria ara molt significatiu que, si hi ha una tercera manifestació, també s'hi sumi el PSC, o almenys, bona part de les persones pròximes a aquesta formació", ha apuntat el portaveu d'ERC, en referència a Pasqual Maragall.

Segons aquest dirigent independentista, resulta "simbòlic veure com Esquerra va començar sola i ha anat sumant a CiU i al PSC", i ha afegit que "això és el que ha anat passant a la política catalana en l'última dècada, que ERC ha aconseguit sumar la resta de formacions polítiques catalanes en reclamacions que abans només feia ella".

Segons la seva opinió, "el temps està donant la raó" al seu partit "en molts temes, com el dret a decidir i l'avanç en la sobirania de Catalunya".

Reagrupament prepara un acte patriòtic a Barcelona l'11 de setembre

Reagrupament, la formació que lidera l'exconseller i exmilitant d'ERC Joan Carretero, està preparant un "acte patriòtic" a Barcelona en el marc de la commemoració de l'11 de setembre. Així ho ha anunciat a la seva pàgina web, en què també es recorda la celebració de la primera assemblea nacional el primer cap de setmana d'octubre, moment en què s'escollirà els òrgans de direcció i es votaran els estatuts.

A la web, Reagrupament critica el govern tripartit, assegurant que "defensarà amb ungles i dents" el poder a Catalunya. També acusa l'actual govern Montilla de "prioritzar mantenir el poder per sobre de l'interès del país". També assegura que el tripartit compta amb "l'aparell judicial de l'Estat" per "embrutar el bon nom dels dissidents". Reagrupament ja compta, com es reitera a la web, amb representació a gairebé la totalitat de les comarques catalanes, així com amb associats a la Catalunya Nord, al País Valencià i a les Illes.

Durant l'estiu, tot i que es redueix l'activitat de la formació, Reagrupament continua celebrant actes de presentació, en aquest cas a Bellver de Cerdanya i Puigcerdà, a més d'estar presents a la Universitat Catalana d'Estiu a Prada.

Un detingut per la crema de la pantalla gegant de Terrassa

Agents de paisà dels Mossos d’Esquadra han detingut aquest dilluns al migdia a Jaume Soler, militant d’Endavant de Terrassa, al seu domicili de Vilanova i la Geltrú, en relació amb la crema de la pantalla gegant que l’ajuntament de la ciutat vallesana va instal·lar per retransmetre un partit de la selecció espanyola el passat 20 de juny.

Tot i que els Mossos van determinar que la puntada d’un operari de Tele 5 a una ampolla amb benzina va causar l’incendi de la pantalla ubicada al Raval de Montserrat, la policia seguia buscant la persona, que segons el mateix operari, va deixar una motxilla amb l’ampolla a dins sota la pantalla.

La detenció s'ha produït quan el jove es trobava al seu pis amb la seva companya i els seus dos fills. La família ha denunciat que els agents no han informat en cap moment del motiu de la detenció.

S'ha convocat per aquesta tarda una concentració de protesta davant la comissària dels Mossos d'Esquadra a Vilanova i la Geltrú.

Les colles de diables i dimonis presentaran al·legacions a la transposició de la directiva

Salvem el correfoc de Garcia!!! La Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, conjuntament amb altres federacions i agrupacions del món del foc, han ratificat a Valls les al·legacions a l'esborrany de transposició de la directiva europea sobre material pirotècnic que el Departament de Cultura presentarà la setmana que ve al Ministeri d'Indústria espanyol. La directiva regula la seguretat i desenvolupament dels espectacles amb foc i ha de ser transposada abans de gener de l'any que ve.

El president de la Federació, Pep Enric Martí, ha explicat que s'oposaven a la proposta, feta pel ministeri, de fer acreditar per escrit a tots els assistents a un acte amb foc que són conscients de la mena d'activitat que és. Enric ha dit que això era 'impossible', car hi ha centenars de festes amb pirotècnia cada any a tot el país i la mesura suposaria d'acreditar dos milions de persones. A més, ha explicat que la mesura era innecessària perquè la llei d'espectacles de Catalunya atribueix als ajuntament la potestat d'autoritzar aquestes festes. Les federacions també demanen que sigui la Generalitat qui reguli aspectes com l'edat dels participants en colles infantils i els materials pirotècnics que poden manipular, i no, com proposa la directiva, que siguin els pares que autoritzin els fills a participar a les festes.

El 15 d'agost acaba el termini d'al·legacions. Ara caldrà demanar una reunió amb els responsables del Ministeri d'Indústria i esperar a la resolució del 4 de gener.