lo carrer del riu

lo carrer del riu

09 d’octubre, 2008

El Parlament europeu aprova un informe que rebutja els transvasaments

El Parlament europeu ha aprovat avui un informe, introduït per l'eurodiputat austríac Richard Seeber del Partit Popular Europeu, que rebutja els transvasaments per resoldre la sequera i aposta per la reutilització d'aigües residuals i per les dessaladores. L'eurocambra critica les 'urbanitzacions agressives' dels estats europeus i els exigeix que 'tinguin en compte les consideracions relatives a l'aigua en la seva planificació de l'ús del sòl'.

El text adverteix que 'la construcció de transvasaments pel transport d'aigua a grans distàncies no hauria de ser la solució al problema de la sequera'. Seeber insta a resoldre el problema mitjançant 'opcions tradicionals, com la construcció d'infrastructures que permetin regular cabals' o solucions 'innovadores com la reutilització d'aigües residuals o la dessalinització sostenible'. L'informe s'ha aprovat per 594 vots a favor, 45 en contra i 12 abstencions, tot i que el paràgraf que alerta que els transvasaments no són la solució a la sequera s'ha hagut de votar a banda. Això ha dividit els eurodiputats catalans: el parlamentari de CiU, Ignasi Guardans, i el del PSC, Raimon Obiols, hi han votat en contra; els també socialistes Maria Badia i Martí Grau s'han abstingut; i el del PP, Alejo Vidal-Quadras, i ICV, Raül Romeva, hi han votat a favor.

30 anys de la mort de Jacques Brel

Jacques Brel-Amsterdam Alt, prim i desmanegat, amb vestit negre i corbata fina, mans enormes i una boca prominent per on sortien els exabruptes més poètics i les cançons d'amor més sarcàstiques.

Jacques Brel-Avec le temps

Brel, de qui avui, 9 d'octubre, es compleixen els 30 anys de la mort, es va retirar dels escenaris en ple èxit internacional. Només tenia 38 anys."Més val fer-ho quan ets al capdamunt que quan ja estàs en decadència", deia. Havien estat deu anys de gires per tot el món amb gairebé 300 concerts anuals. Jacques Brel-Quand on n'a que l'amour I és que en Jacques Brel tot era excessiu, des de les seves interpretacions, absolutament teatrals, a unes lletres iròniques, sarcàstiques, tendres, antisocials, misògines, desesperades, a unes músiques dramàtiques i extremadament líriques, a la seva pròpia vida, en què va passar d'abandonar la dona i les filles a Brussel·les a canvi dels escenaris de París, a abandonar el món per una volta als oceans en veler que es va acabar en trobar el paradís, les illes Marqueses, on va viure els últims anys de la seva vida fent de taxista aeri i a les quals va dedicar el seu últim disc, Les Marquises, enregistrat just un any abans de morir d'un càncer de pulmó. VilaWeb/ElPunt: Recordant Jacques Brel

Viquipèdia: Jacques Brel

nou d'octubre: Pels nostres drets, pel nostre país

Milers de persones s'han aplegat a València sota el lema 'Pels nostres drets, pel nostre país'. Durant la processó del matí s'ha penjat una estelada a la plaça de l'ajuntament Tot i la pluja i el fort vent que han colpit avui bona part del País Valencià, milers de persones s'han aplegat a València per a manifestar-se amb motiu de la diada del Nou d'Octubre. La Comissió 9 d'Octubre, formada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i diverses entitats culturals, socials i polítiques, es manifesten enguany sota el lema 'Pels nostres drets, pel nostre país', amb la finalitat de denunciar la política del PP contrària a la llengua i als drets socials dels valencians. Darrere, una altra pancarta, resa 'Els Països Catalans decidim independència' es manifesten també les organitzacions Endavant, Maulets i CAJEI. Enguany, però, la manifestació del Nou d'Octubre no ha pogut discórrer pel centre de la ciutat, perquè el govern hi ha fet passar una cavalcada d'homenatge a Jaume I. ACPV i Escola Valenciana han lamentat que la Generalitat intenti, any rere any, fer menys visible la manifestació. El gerent d'Escola Valenciana, Àngel Martí, explica que la cavalcada de la Generalitat preval legalment sobre la manifestació com a acte d'interès públic. El Nou d’Octubre té una càrrega festiva doble. Per una banda commemora l'entrada triomfant a València del rei Jaume I, del qual enguany se'n celebra el 800 aniversari del naixement, i per l’altra, és la festa de Sant Dionís o Dia dels Enamorats. Quan el decret de Nova Planta (1707) prohibí l'encesa de fogueres i petards, els pastissers i confiters valencians tingueren la pensada de perpetuar la commemoració regalant a la persona estimada un mocador de roba ple de dolços de massapà elaborats artesanalment. Heus ací l'origen del Dia dels Enamorats i de la mocadorada ('mocadorà').

Viquipèdia: mocadorà

Avui: Independentistes i blaveros s’enfronten a València per les banderes en la diada del 9-O

Els Verds del País Valencià comencen la campanya Tanca Cofrents

Els Verds del País Valencià (EVPV) comencen avui la campanya Tanca Cofrents, en un intent per obligar a tancar aquesta central nuclear. Aquesta formació, contrària al model de societat nuclear establert, vol esdevenir 'l'eix vertebrador de la lluita pel desenvolupament de les energies renovables al País Valencià'. Cofrents és la central nuclear del país amb més incidències sabudes: n'ha notificades més d'una desena des de principi d'any.

'L'energia és fonamental per al desenvolupament de les societats i és un element estratègic que no pot continuar en mans de les grans corporacions financeres i sota el control de les grans potències. Les energies alternatives, fonamentalment la solar, poden ser la base d'aquestes noves relacions més justes, solidàries i democràtiques', diu EVPV a la web que ha obert arran de la campanya. A banda la web, també farà una exposició que recorrerà les escoles i associacions, recollirà signatures, programarà actes lúdics i culturals i organitzarà mobilitzacions en favor del tancament de la central nuclear.

La intenció de la campanya és de mobilitzar la societat 'sobre els perills i perjudicis de l'energia nuclear, sobre el fet que la societat nuclear perpetua el sistema de dominació i sobre els avantatges de les energies renovables'. EVPV comença la campanya avui, coincidint amb el Nou d'Octubre, i l'acabarà 'el dia que l'estat acorde el tancament de la central nuclear.' Les quatre centrals nuclears del nostre país han notificat aquests últims mesos la majoria d'incidències registrades pel Consell de Seguretat Nuclear (CSN); en alguns casos, ha calgut tancar les centrals uns quants dies. La majoria d'incidents han estat considerats de nivell zero (és a dir, sense perill de seguretat), però alguns grups ecologistes sostenen que les centrals han envellit i que calen més inversions en seguretat.

Isabel-Clara Simó: Però si ens portem molt bé!

Complim tots els nostres deures: anem a Hisenda a deixar els nostres quartos, tan durament guanyats, ens humiliem bufant en un estri bufador que ens mostra un mosso, acudim puntuals a la feina, portem els nens a escola, i, posats a fer, fins i tot anem a votar (i si cal, sacrifiquem un pont). Sabem que hi ha desgràcies naturals, i les mirem amb compassió, car un tsunami a Begur seria insòlit, els nostres terratrèmols són benignes i el vent més potent, la tramuntana, només va aconseguir tombar un tren en èpoques glorioses dels nostres avis. Són desgràcies que castiguen la gent més pobra de la terra, i ens commovem i enviem diners. Veiem l'assot de les malalties, i preguem perquè no ens toqui a nosaltres ni als nostres estimats; prenem una quantitat tal de fàrmacs que alarma pensar què prendrem quan estarem malalts de debò. Ens rentem mans i dents, ens dutxem, vigilem els excrements i controlem la pressió sovint. Fem el que podem, sí senyora. Ens apuntem a cursos de gimnàstiques exòtiques que, per la seva raresa, deuen ser exorcismes eficaços. Complim les lleis, i ens escandalitzem quan algú no ho fa; paguem les nostres factures amb primmirada puntualitat. Ens protegim de la grip i deixem o intentem deixar el tabac, perquè ens han dit: "Prou". Paguem quantitats astronòmiques quan casem els fills o quan se'ns mor algú. Abusem de la targeta de crèdit i després ho lamentem, com quan érem petits i fèiem campana: el retorn a l'escola ens obligava a dir mentides pintoresques i desdenyables. Però mai no havíem pensat que els nostres pobres estalvis necessitessin altra garantia que la de l'entitat bancària, ni imaginàvem que el corralito no fos un fenomen estrictament argentí. Ai.

El TC retallarà la cooficialitat del català i la negociació bilateral en finançament

El Tribunal Constitucional (TC) està ultimant la sentència sobre l'Estatut, en què es preveu que imposarà fortes limitacions a alguns aspectes clau, com el finançament i la llengua.

El TC ja ha enllestit el 80% dels articles recorreguts i ara només quedaria fer la votació. La sentència deixaria clar que Catalunya no pot fixar el seu finançament en una negociació exclusivament bilateral amb el govern espanyol, i que el model que s'estableixi en cada pacte hauria de garantir la solidaritat entre els territoris, amb l'objectiu de garantir la igualtat bàsica dels drets dels ciutadans, sigui quina sigui la seva comunitat d'origen o residència. Així, la bilateralitat no quedaria exclosa com a mètode de diàleg, però sí emmarcada en un deure de negociació i acord globals, sotmès a l'aplicació de la llei orgànica de finançament de les comunitat autònomes (LOFCA). Per tant, deixaria clar que el model de Catalunya es manté lluny del sistema del País Basc i Navarra.

La sentència restringirà el concepte de cooficialitat lingüística prevista a l'Estatut amb l'objectiu d'assegurar el bilingüisme a Catalunya i davant la por d'un progressiu arraconament del castellà en la vida institucional i pública. Així, el debat que s'està duent a terme entre els magistrats es decanta per suprimir el deure de conèixer el català per als ciutadans de Catalunya.

Eliminant el deure de conèixer el català s'aconsegueix que els jutges no tinguin aquesta obligació a Catalunya.

El terme nació no es tocarà perquè forma part del preàmbul, tot i que s'especifica que aquells que insisteixin a mantenir-lo admetin que la sentència remarqui que només existeix una nació, l'espanyola. Avui: El PSC confia que el Constitucional avali l'Estatut

Avui: CDC proposa un govern d'unitat, i ERC, accions "unilaterals" davant el TC