lo carrer del riu

lo carrer del riu

08 de febrer, 2010

Sabaté qüestiona el «no» institucional a l'MTC i fins i tot planteja un magatzem per als reactors catalans

Amb amics així, no ens calen enemics !!! El delegat del govern al Camp de Tarragona, Xavier Sabaté, trenca avui el seu silenci des que es va obrir el procés de selecció d'una seu per al magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears. El dirigent socialista, que fa temps que es va mostrar partidari que la demarcació fos la seu de la polèmica instal·lació, matisa aquella opinió ja que acaba reconeixent que no hi ha hagut un bon procés previ d'informació ni hi ha prou consens.

Malgrat això, Sabaté manté implícitament la seva posició de fer una crida a la responsabilitat com a país: «Hem acabat decidint que no es faci a Catalunya, de manera que serem l'únic país del món que dependrà d'un altre en aquesta matèria tan sensible», conclou.

També ironitza amb el fet que l'«estigmatització» de l'equipament i dels pobles amb instal·lacions nuclears pot acabar «espantant» els candidats de fora de Catalunya a guardar la deixalla que es genera a les centrals catalanes. «I si ningú vol els residus de les nuclears catalanes, què en farem», es pregunta, i respon recuperant una proposta seva: s'hauria de buscar una alternativa a Catalunya «per als residus que es generen aquí».

Això sí, Sabaté coincideix amb els «ecologistes seriosos» que primer caldria marcar un calendari de tancament de les centrals espanyoles, però de tota manera no ho veu una condició ineludible per construir l'MTC.

Sabaté s'havia mantingut indirectament en el centre d'atenció del polèmic procés fins i tot sense haver obert la boca, ja que l'any passat va arribar a afirmar que el magatzem podria ser una oportunitat econòmica per al municipi del Camp de Tarragona o l'Ebre que aspirés a ser-ne la seu i, ara, mentre el govern s'hi oposava, l'alcalde d'Ascó feia públic la setmana passada que Sabaté, natural de Flix, li havia donat suport, sense que el delegat ho desmentís. Avui, concreta una mica més el seu punt de vista.

directe.cat: ERC retreu el 'doble discurs' del PSC amb el cementiri nuclear després que Xavier Sabaté defensi la seva ubicació a Ascó

Marfanta.com: Resposta del PSC-Imnova a Xavier Sabaté (Nota de premsa)

elPeriódico: Benvingut Mr. àtom (No n'hi ha prou d'estar empadronat al poble per accedir a un lloc que exigeix especialització)

Ridao recorda al ministre d'Indústria espanyol que el cementiri nuclear no es pot imposar

El rebuig generalitzat de la societat catalana contra el possible cementiri nuclear centralitzat espanyol a Ascó podria no ser suficient per aturar la ubicació dels residus a territori català. Per tal de fer pal·lesa aquesta oposició, que compta amb el mocions de rebuig a plens municipals i consells comarcals, així com el posicionament contrari del Parlament de Catalunya i la Generalitat, el secretari general d'ERC i portaveu a Madrid, Joan Ridao, preguntarà al ministre d'Indústria espanyol si pensa buscar el consens en la futura ubicació del magatzem nuclear. Ridao ha recordat que 'l'informe que en el seu dia va aprovar el Congrés deia que no es podia imposar una decisió d'aquesta naturalesa si no es garantia consens institucional i territorial'. 'No pot ser que només cinc persones decideixin el futur de les Terres de l'Ebre i Catalunya', ha assegurat Ridao, que traslladarà amb 'tota rotunditat' al Govern espanyol 'l'oposició de Catalunya a la instal·lació del cementiri nuclear'.

La Conselleria d'Huguet exigirà per llei el coneixement del català al professorat universitari

Després d'aprovar la tramitació parlamentària de la Llei del Cinema, que acabarà amb la marginació del català a les pantalles, ara el Govern de la Generalitat s'ha proposat reequilibrar el català a les universitats. El Departament d'Innovació, Universitats i Empreses prepara el Decret Llei que garantirà l'obligatorietat del nivell C de català en tots els professors universitaris que es contractin a partir d'ara. D'aquesta manera, l'acord simbòlic del Consell Interuniversitari de Catalunya, que el 2008 que instava a contractar docents amb coneixements de català, assolirà la categoria de Llei, després que universitats com la UAB o la UPF ignoressin el pacte i continuessin contractant docents que no dominen la llengua del país.

Jordi Hereu i Patxi López aposten per la connexió entre els eixos mediterrani i atlàntic d'alta velocitat

Ui, mos fotran la guàrdia civil a sobre!!! L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i el lehendakari, Patxi López, han coincidit aquest dilluns en una trobada a Sant Sebastià en l'objectiu de donar un 'impuls definitiu' perquè es puguin connectar l'eix d'alta velocitat atlàntic, que està desenvolupant Euskadi, amb el mediterrani, situat a Catalunya. L'aposta pel vehicle elèctric, la política de rehabilitació en nuclis urbans i les infraestructures d'alta velocitat han centrat la reunió que han mantingut aquesta tarda l'alcalde de Barcelona i el lehendakari. Pel que fa el vehicle elèctric, Hereu ha destacat la 'magnífica oportunitat' que pot suposar per Catalunya i Euskadi.

La CUP presenta una campanya de suport als encausats per delicte electoral

La CUP ha presentat avui els primers actes de la campanya de suport als penedesencs encausats per delicte electoral. Tots dotze compareixeran d'aquí a dues setmanes davant del jutge per haver recollit signatures a favor del dret de decidir durant una jornada electoral. Un dels encausats, Xavier Navarro, és regidor de la CUP a l'Ajuntament de Vilafranca, i si el declaren culpable, serà inhabilitat del càrrec.

Entendríem com una vulneració dels drets polítics fonamentals que fos inhabilitat del seu càrrec, democràticament escollit, per recollir signatures pel dret de decidir', diuen des de la CUP. Per la seva banda, Navarro afirma: 'Estic convençut que han volgut posar-nos la por al cos perquè deixem de qüestionar-los, però la resposta de l'esquerra independentista és clara: continuarem molestant sempre que ho considerem just'.

Granollers promociona la consulta independentista a la Mitja Marató

Cal aprofitar qualsevol excusa cívica per promocionar les consultes sobre la independència. Aquest diumenge Granollers Decideix ha aprofitat la Mitjà Marató de la ciutat, la més important de les celebrades al Principat, per donar a conèixer l’eslògan principal de la plataforma, 'Tant sí com no, vota', que vol convidar els granollerins a participar en la consulta sobre la independència que es celebrarà el 25 d'abril, coincidint amb la tercera onada de referèndums independentistes.

Tornen les manifestacions per demanar l'absolució de Núria Pòrtulas

L'assemblea de suport a Núria Pòrtulas s'ha tornat a concentrar aquest diumenge davant la subdelegació del govern a Girona per demanar l'absolució de l'activista gironina, acusada per la justícia espanyola de col·laboració amb banda armada. La concentració, que ha coincidit amb el tercer aniversari de la detenció, ha recorregut els carrers de la ciutat de Girona amb crits de protesta contra la policia i contra el judici que se li va fer, segons diuen, 'per ideologies i no per fets'. L'Audiència Nacional espanyola va condemnar aquest estiu Pòrtulas a dos anys i sis mesos de presó per 'temptativa de col·laboració a banda armada'. L'assemblea de suport a l'activista va presentar un recurs al Tribunal Suprem espanyol, i ara n'esperen una resolució.

Arrenca la comissió d'investigació d'Horta de Sant Joan amb crides al rigor i a la responsabilitat institucional

Els treballs de la comissió d'investigació sobre l'incendi d'Horta de Sant Joan han començat aquest dilluns amb crides al rigor i a la responsabilitat institucional. El president del Parlament, Ernest Benach, ha subratllat que els membres han de ser conscients que 'l'atenció del país estarà posada' en ells, i s'ha mostrat convençut que la comissió 'donarà el màxim exemple de rigor i sentit institucional'. El president de la comissió, el socialista Higini Clotas, ha assegurat que la seva intenció és que no quedi cap dubte del que va succeir el passat mes de juliol, i ha demanat un treball 'de rigor, de serietat i de responsabilitat' per donar resposta a allò que l'opinió pública reclama.

VilaWeb: El Parlament comença a investigar l'incendi d'Horta de Sant Joan

Els defensors de l'Ebre reinvidiquen el cabal mínim per frenar el retrocés del Delta

L'any 2045 el mar podria cobrir parcialment la urbanització Riumar de Deltebre si no es posen solucions a la falta de sediments que pateix aquesta important zona humida del territori. Per tal de conscienciar sobre el retrocés del Delta, aquest diumenge la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) i l'entitat Seo Bird Life han senyalitzat tres punts on el nivell de l'aigua del mar arribarà en els pròxims 15, 25 i 35 anys. Les dues entitats han reivindicat que es garanteixi un cabal mínim ecològic per al riu Ebre que ajudi a minimitzar els efectes que el canvi climàtic ja tindrà sobre el Delta. Els defensors de l'Ebre també han avançat que preparen una nova gran mobilització, la data de la qual es decidirà en l'assemblea del dia 20 de febrer a Tortosa.