lo carrer del riu

lo carrer del riu

27 de novembre, 2009

Els pagesos denuncien els baixos preus que els 'imposen' les distribuïdores amb una tractorada a Móra la Nova

Els agricultors han fet una tractorada en què han participat uns 50 tractors i, després de fer un recorregut d'uns cinc quilòmetres entre Móra la Nova i Móra d'Ebre, han tallat la C-12 –Eix de l'Ebre- durant una mitja hora. Els agricultors han denunciat així els baixos preus que els 'imposen' les grans distribuïdores i l'encariment que pateixen els consumidors, així com han criticat els governs català i espanyol per 'no fer complir la normativa de comerç i consum'.

El coordinador d'UP a les Terres de l'Ebre, Joan Montesó, ha manifestat que els pagesos 'no poden resistir més' la crisi que pateixen, ja que les grans distribuïdores 'els escanyen vilment amb els preus, els terminis de pagament i les importacions de productes de fora que no segueixen les normes fitosanitàries' de l'Estat espanyol. Montesó ha destacat que, mentre els pagesos cobren preus 'per sota del que és just', els ciutadans també pateixen un encariment del consum i compren productes 'més insegurs'. 'Volem preus justos al camp i a la ciutat, perquè el pagès pugui viure i els ciutadans puguin consumir', ha reivindicat.

Amb la tractorada, els pagesos també han criticat que els governs català i espanyol 'només diuen que tenim raó però no posen res per la seva part' per solucionar la crisi del sector, tal com ha assegurat Montesó, qui ha afegit que 'no actuen ni fan aplicar les normes de comerç a les distribuïdores'.

ALEGO: TRACTORADA A LA RIBERA D' EBRE

L'SNP presenta una moció perquè el Parlament escocès doni suport a les consultes

Bill Kidd, diputat de l'Scottish National Party (SNP) al Parlament escocès, ha presentat una moció de suport a les consultes sobre la independència de Catalunya.

L'hemicicle escocès acull amb 'satisfacció el dret de poble català a expressar els seus punts de vista malgrat la intenció declarada de la fiscalia espanyola d'apel·lar contra' les consultes. Considera que el dret a la lliure determinació, consagrat a la carta de les Nacions Unides és, 'sense cap de mena de dubte, un dret humà fonamental que no ha de ser negat, i espera que el govern espanyol treballarà de forma constructiva conjuntament amb el Govern de Catalunya per respectar els desitjos del poble català'.

Joan Ridao: 'Ningú ens pot demanar que acatem la sentència'

El secretari general d'ERC i portaveu al Congrés, Joan Ridao, afirma que la seva formació no acceptarà una retallada de l'Estatut dictada per un Tribunal Constitucional espanyol (TC) 'caducat' i 'grollerament polititzat' que actua segons dicten el PSOE i el PP. 'Ningú ens pot demanar que acatem la sentència sense més' i afirma que el president Montilla tampoc ha fet aquesta petició als republicans. ERC no considera 'legítim' el tribunal i recorda que un revés al text suposaria 'un autèntic cop d'Estat institucional'. Ridao aposta per la unitat de les forces catalanes en la resposta i demana a CiU que es comprometi a no instrumentalitzar la sentència per fer oposició.

Toni Comín: 'la Constitució ja ha donat de sí tot el que podia'

La possible retallada de l'Estatut a mans del Tribunal Constitucional espanyol ja ha provocat les primeres veus dins el PSC a favor de reformar la Constitució. El diputat del PSC-CpC Toni Comín ha assegurat que 'la Constitució ja ha donat de sí tot el que podia', ja que es tracta d'una 'opció esgotada' per la societat catalana. Segons Comín, després d'aquest carreró sense sortida només queda la independència o la reforma de la Constitució. En aquest sentit, Comín ha anunciat que en la desena convenció de Ciutadans pel Canvi defensaran un decàleg a favor d'una reforma constitucional que aposti per transformar l'Estat autonòmic en un Estat federal.

En relació a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) promoguda per CpC sobre la llei electoral catalana, que ha aconseguit recollir prop de 90.000 signatures, Comín, director de la campanya, ha admès que la llei proposada per CpC no 'és una solució a la desafecció, als problemes de corrupció o a l’abstenció' però contribuiria a corregir la distància de la política respecte als ciutadans. D’altra banda, Comín ha explicat que la llei electoral que CpC proposa 'mantindrà la desproporció: un vot de l’àrea metropolitana valdrà la meitat que un de Sort”, i ha afegit: “Nosaltres no perjudiquem els territoris menys poblats'

L'editorial unitari dels diaris provoca un clam català en defensa de l'Estatut

L'històric editorial conjunt que van publicar ahir dotze diaris es va convertir en un autèntic clam català en defensa de l'Estatut. El president de la Generalitat, els partits –tret del PP i Ciutadans– i entitats de tot tipus de la societat civil es van adherir sense fissures a La dignitat de Catalunya, en què s'alerta que una eventual retallada del text aprovat en referèndum podria posar en risc el pacte constitucional del 1978 i suscitaria «la legítima resposta d'una societat responsable». L'editorial va arribar just el dia que el Tribunal Constitucional es va reunir per deliberar sobre els recursos contra l'Estatut, en una altra sessió que va acabar sense acord. José Luis Rodríguez Zapatero va rebre el text amb fredor i alguns mitjans de la dreta espanyola el van censurar. Avui: La premsa espanyola ataca l'editorial de l'Estatut

elPeriódico: Municipis catalans i universitats recolzen l'editorial de l'Estatut

LaVanguardia: La sociedad catalana no cesa en su apoyo al editorial pro Estatut

La llei de l'avortament supera el primer tràmit al Congrés dels Diputats

La nova llei de l'avortament va superar ahir el primer tràmit parlamentari. El Congrés va rebutjar, amb el vot de 183 diputats, les esmenes per tornar al govern la reforma, el text de la qual preveu l'avortament lliure en les primeres catorze setmanes de gestació. Durant el debat, el govern va obrir la porta a rectificar un dels punts més polèmics de la futura llei, el que permetria a les joves de 16 anys avortar sense permís parental. elPeriódico: Aído, oberta a pactar l’avortament de les menors

Les famílies catalanes progressistes són les que més "dimiteixen" en l'educació dels seus fills perquè prioritzen la seva promoció personal

pares progres? 271109 RAC1

Les famílies catalanes progressistes són les que més "dimiteixen" en la educació dels seus fills, ja que la deleguen en l'escola, les cangurs i altres familiars. Aquest és la conclusió de l'estudi Models educatius familiars a Catalunya que la Fundació Jaume Bofill ha presentat aquest divendres sobre les pràctiques educatives de les famílies catalanes.

L'estudi conclou que s'ha de reforçar el comportament correcte dels nens amb afecte però també exigint-los el compliment de normes. En el cas de les famílies progressistes, els pares prioritzen la seva promoció personal a l'educació dels fills i els donen poc afecte, fins i tot menys que el que reben els fills de les famílies considerades conflictives. La conducta social dels fills depèn sobretot del bon ambient a les llars més que no pas del model familiar –monoparental, mare treballadora...–, al qual és un "gravíssim error" culpar de les actituds antisocials.

Aquestes actituds antisocials, segons mostra la investigació, són resultat de la manca de supervisió dels pares als fills, de les discussions familiars i l'estil educatiu. Les actituds prosocials, en canvi, són fruit de la cohesió familiar, la possibilitat d'expressar sentiments i opinions, el reforç dels comportaments correctes i el compliment de les normes.

elPeriódico: Els nens més conflictius procedeixen de famílies d'alt nivell adquisitiu

elPeriódico: Els progressistes acomodats figuren entre els pitjors pares

El Comebe centrarà les seves inversions de 2010 en el projecte museogràfic 'El pas del Riu' de Móra d'Ebre

El Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (Comebe) destinarà prop d'una quarta part del seu pressupost de 2010 al projecte museogràfic a l'aire lliure 'El pas del Riu', a Móra d'Ebre. Així ho preveu el pressupost per a l'any vinent que l'ens ha aprovat aquest divendres al migdia i que ascendeix a 871.771 euros -un 30% més que el passat 2009-. L'actuació a Móra, vora la riba fluvial, permetrà explicar el paper que va jugar l'Ebre en la batalla amb una 'interpretació suggestiva i innovadora' dels fets. A banda, durant 2010 es realitzarà la museografia del centre de La Fatarella (Terra Alta) sobre 'La participació internacional' i se senyalitzaran tots els municipis consorciats.

BLOC DE PERE MUÑOZ: JUNTA GENERAL DEL "COMEBE"