lo carrer del riu

lo carrer del riu

29 de maig, 2010

La batalla de l'aigua del Delta de l'Ebre torna demà a Barcelona

Nova batalla per defensar el delta de l'Ebre. Però en aquesta ocasió no es tracta d'una mobilització per oposar-se a un macrotransvasament específic. Les entitats cíviques del sud de Tarragona es manifestaran demà a Barcelona per reclamar al Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí que fixi "d'una vegada" els cabals mínims que ha de ser preservats en el tram final de l'Ebre. Aquestes entitats han donat la veu d'alerta en conèixer el contingut de l'esborrany del nou pla hidrològic de la conca de l'Ebre, que apunta un reguitzell de noves captacions a l'Ebre (regadius i obres hidràuliques ...) que amenacen, segons ells, de deixar la desembocadura sense suficient cabal. Si el tram final de l'Ebre perd massa volum d'aigua, es reduiran les aportacions de sediments, de manera que s'agreujaria l'actual retrocés que pateix el Delta.

El pla hidrològic de la conca de l'Ebre havia d'estar aprovat el desembre de l'any 2009 i remès a Brussel el març d'aquest any. Josep Puxeu, secretario de Estado de Medio rural y Agua, afirma que el retraso se ha debido a que todos los planes hidrológicos españoles (Ebro, Tajo...) debían estar acabados conjuntamente y ser enviados a la UE, pero eso no ha sido posible por la "bronca política, no técnica" surgida estos meses y que ha enfrentado a comunidades entre sí. Josep Puxeu, secretari d'Estat de Medi rural i Aigua, afirma que el retard s'ha degut a que tots els plans hidrològics espanyols (Ebre, Tajo ...) havien d'estar acabats conjuntament i ser enviats a la UE, però això no ha estat possible per la "bronca política, no tècnica" sorgida aquests mesos i que ha enfrontat a comunitats entre si. "Els plans seran enviats a la UE a mesura que estiguin fets. L'esborrany del nou pla hidrològic de l'Ebre (que està elaborant la Confederació Hidrogràfica, amb seu a Saragossa) és el centre de la polèmica. El document parla d'unes expectatives potencials de creació de 402.166 hectàrees de nous regadius i d'un increment de la capacitat de regulació de la conca en uns 2.022 hectòmetres cúbics l'any, el que significa una quantitat que duplicaria el transvasament de l'Ebre programat pel govern del PP al any 2002, denuncien aquestes entitats.

"La suma de regadius i compromisos de subministrament d'aigua que ha anat assumint el Ministeri, units al Pacte de l'Aigua d'Aragó o els canals del Segarra-Garrigues i Xerta-Sénia, suposen un volum d'extracció d'aigua a l'Ebre que són una amenaça directa per al Delta ", assenyala Manolo Tomàs, dirigent de la Plataforma en Defensa de l'Ebre Sorprenentment, la directora general de l'Aigua del Ministeri, Marta Morén, precisa que les xifres sobre nous regadius a la conca de l'Ebre aparegudes en el document "són un error" i que aquestes quantitats eren "només un punt de partida" procedent de la planificació de 1998. "Ha estat un retalla i enganxa, però alguns d'aquests regadius ja estan fets i altres no es faran mai. És un nombre de màxims, la xifra està inflada, i he demanat a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre que la corregeixi. Caldrà veure quins d'aquests nous regadius són tècnica, econòmica i ambientalment viables. A més, no hi ha diners per a tot això ", va declarar Marta Morén per rectificar el document.

No obstant això, per la Plataforma de Defensa de l'Ebre, que ja va encapçalar l'oposició al transvasament programat a l'Ebre el 2002, les xifres presentades són l'evidència dels perills que amenacen al Delta. Per això, ha demanat al Ministeri de Medi Ambient fixi i als cabals ecològics en el tram final de l'Ebre si vol acabar amb la desconfiança. Aquest "error" s'uneix al fet que l'elaboració del pla hidrològic de la conca de l'Ebre s'està retardant. El Ministeri de Medi Ambient havia d'haver aprovat el passat mes de desembre (incloent la reserva dels cabals mínims de manteniment que ha de portar el tram final del riu per protegir el Delta). Però l'exhaustiva recopilació de peticions d'aigua a la conca del riu i el llarg procés participatiu per concertar el pla han impedit fins ara quadrar els números i han retardat aquesta tasca.

Puigcercós es pregunta qui paga les 'campanyes descomunals' i diu que la corrupció 'no és patrimoni només del Palau'

El president d'Esquerra Republicana, Joan Puigcercós, ha aprofitat la presentació del candidat del seu partit a l'Hospitalet per a preguntar-se 'qui paga' 'les campanyes electorals descomunals'. Puigcercós ha acusat a d'altres partits de tenir 'hipoteques' amb 'banquers', 'caixes', 'diaris' i 'constructors'. També ha afegit que la corrupció 'no és patrimoni només del Palau de la Música'. Les maniobres fosques per pagar campanyes 'també s'han fet des de molts ajuntaments, no gaire lluny de l'Hospitalet', ha dit Puigcercós en aquesta ciutat. Allà, la Guàrdia Civil ha investigat la compra d'uns terrenys a la plaça d'Europa per part del constructor Lluís Casamitjana, imputat en el cas Pretòria. "Hi ha una despesa electoral i preelectoral descomunal", ha constatat Puigcercós, que s'ha referit entre d'altres als cartells electorals que es poden veure en molts busos de l'àrea metropolitana en els últims dies. "I això qui ho paga?", s'ha preguntat.

I ha recordat el cas del Palau de la Música. "Algú presumptament utilitzava el Palau per a buscar subvencions d'empreses que contractaven obra pública per a acabar pagant campanyes electorals espectaculars", ha dit Puigcercós. I ha assegurat que "això té retorn" i "hipoteca" als beneficiaris, en una referència a CiU i el PSC, que no ha citat expressament.

Demanen la dimissió del conseller eMaragall

Unes 2.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, -10.000, segons els organitzadors- s'han manifestat aquest dissabte a la tarda a Barcelona contra la política educativa del govern i han demanat la dimissió del conseller eMaragall.

La concentració, convocada pels cinc sindicats de l'ensenyament, ha sortit de la plaça Urquinaona i ha acabat a la plaça Sant Jaume enmig d'un ambient festiu, música, globus i pancartes amb inscripcions com 'No a la retallada de serveis educatius', 'Contra la política educativa del Departament', 'Més places per a persones adultes' o 'Educació Low Cost. Estudy avui means eMaragalling'.

La lectura d'un 'Manifest social en defensa de l'ensenyament públic' ha tancat l'acte.

El govern català retalla els sous dels funcionaris i gravarà les rendes més altes

El conseller Castells diu que 'els sacrificis són necessaris' El consell de govern català ha aprovat avui un decret llei que preveu reduir un 5% els sous dels funcionaris i també ha adoptat un acord de govern per gravar les rendes més altes. La finalitat de les mesures d'austeritat és reduir en 1.700 milions d'euros el dèficit de la Generalitat, per tal que aquest se situï en el 2,4% del Producte Interior Brut (PIB) a final d'any. El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha demanat que la gent entengui que 'aquests sacrificis són necessaris per reduir el dèficit públic i poder tornar a créixer'.

Avui: La Generalitat retalla el sou d'uns 240.000 funcionaris una mitjana del 5%

ICV avisa Castells que s'oposarà al pla d'austeritat si no concreta en 10 dies l'increment d'impostos a les rendes altes

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha avisat aquest dissabte al conseller d'Economia, Antoni Castells, que s'oposaran al pla d'austeritat si no concreta en 10 dies l'increment d'impostos a les rendes altes. Herrera s'ha mostrat sorprès per la compareixença que ha fet Castells per explicar el pla d'austeritat i pels terminis que ha donat. Segons el dirigent d'ICV, l'augment de l'IRPF 'als que tenen més' ja s'hauria d'aprovar aquest dimarts i no en un mes. 'Sé que algunes d'aquestes mesures s'han incorporat a contracor però el que diu el decret és que dimarts pactarem els trams de l'IRPF i la setmana que ve el projecte de llei anirà al Parlament amb tràmit d'urgència', ha assegurat Herrera.

La CUP valora avui si s'adhereix al manifest que demana una candidatura independentista a les eleccions al Parlament

El consell polític de la CUP valorarà avui si dóna suport o no al manifest Crida a la Unitat Popular, per la terra el treball i la llibertat, que demana que s'articuli una candidatura de l'independentisme revolucionari de cara a les eleccions al Parlament, previstes per a la tardor. Tot amb tot, el secretariat nacional de la formació ja es va afanyar a marcar distàncies amb el manifest poc després d'haver-se fet públic, deixant ben clar que la prioritat dels cupaires són 'les properes eleccions municipals de 2011'.

Muriel Casals: “Ens hem dit que per viure junts no ens estimem prou”

La nova presidenta d’Òmnium Cultural veu acabat l’encaix català a Espanya en els paràmetres tradicionals, però defensa que el bon veïnatge ha de ser el marc per definir la nova relació.

¿Té cap valor la substitució dels membres del TC amb mandat esgotat?

Té un cert valor, sí. Sobretot per ells, per la institució. El que ha passat amb el TC és inenarrable, un desastre de comportament, però per ells és greu perquè han desprestigiat una institució que ha de ser seriosa. Fer el canvi pot fer recuperar, i això que han anat molt avall, el prestigi. No m’apunto a dir que això no serveix de res. Per nosaltres no serà gran cosa, però per al TC sí. I com que no crec que com més desastre sigui Espanya millor per a nosaltres, doncs que els vagi bé.

Segon aspecte. ¿Un acord per modificar la llei del TC seria una escletxa per seguir insistint en l’encaix?

Aquest encaix seria molt difícil que durés. Hem anat molt enllà, tant nosaltres com els espanyols. Ens hem dit molt, molt clarament que no ens estimem prou per viure junts. Potser amb una altra mena de relació ens estimaríem. Això de l’encaix està perdut, i hem de tenir clar que substituir els membres del TC o reformar la llei del TC tenen l’objectiu de salvar aquest encaix.

Entrevista a l'Avui

Manifestació multitudinària a Sueca per la recuperació del Xúquer

Desenes de milers de manifestants (15.000, segons l'organització; 12.000, segons la policia) han recorregut avui Sueca per reclamar la recuperació i preservació del riu Xúquer, convocats per la Plataforma Xúquer Viu. Amb el lema 'Pel Xúquer, pel nostre futur', han demanat que els governs treballin perquè el riu porti aigua 'de bona qualitat i duradora, per a beure i també per al desenvolupament d'activitats productives'.

La mobilització ha tingut el suport de 24 ajuntaments i 104 entitats. Portaveus de la plataforma Xúquer Viu han explicat que la manifestació tenia lloc cinc anys després de la protesta contra el transvassament Xúquer-Vinalopó, una 'amenaça imminent' per al riu i l'Albufera. Ara la plataforma ha organitzat aquesta nova mobilització ciutadana davant 'l'estancament' de la política de l'aigua. Així, han explicat que el Xúquer i l'Albufera continuen 'sense tenir fixats cabals ecològics que garanteixin la seva viabilitat' i també han denunciat que el nou Pla de Conca, que s'hauria d'haver aprovat a final de 2009, 'es troba aturat'.

La Fiscalia arxiva la causa contra el jove acusat de cremar una pantalla durant la retransmissió d'un partit a Terrassa

La Fiscalia ha demanat que s'arxivi la causa contra Jaume Soler, el jove de Vilanova i la Geltrú acusat de cremar l'estiu de l'any passat una gran pantalla de tela al Raval de Montserrat, a Terrassa, quan es projectava el partit de la Copa de Confederació de Futbol que enfrontava les seleccions d'Espanya i Sud-àfrica. La decisió s'ha pres després de determinar que no era possible assenyalar el noi com a culpable perquè no hi havia suficients proves que l'inculpessin.

Els fets van tenir lloc quan l'Ajuntament de Terrassa i Telecinco van organitzar un acte de suport a la selecció espanyola de futbol, coincidint amb el fet que el blaugrana i jugador de la selecció Xavi Hernàndez és veí de Terrassa.

Des de l'associació Alerta Solidària de Terrassa, el seu portaveu, Martí Majoral, ha manifestat que en tot moment es va destacar que aquell era un acte de tendència espanyolista més que un acte de suport al jugador terrassenc, i que per aquest motiu el col·lectiu s'hi havia oposat en reiterades ocasions. De fet, Mayoral afirma que en aquesta concentració s'hi van veure diverses banderes espanyoles preconstitucionals.

El V Dia de les seleccions catalanes reivindica la plena oficialitat a Tortosa

Més de 2.000 persones han participat avui en la campanya 'Catalunya al mundial del Brasil 2014'. Ho han fet a Tortosa, coincidint amb la celebració del V Dia de les seleccions catalanes, organitzat per la Plataforma Pro-Seleccions Catalanes i l'Ajuntament de la ciutat. Entre els participants hi havia el President del Parlament de Catalunya, Ernest Benach; el batlle de Tortosa, Ferran Bel; el president de la Federació Catalana de Futbol, Jordi Casals; i el president de la Plataforma Proseleccions, Xavier Vinyals; entre més.