lo carrer del riu

lo carrer del riu

17 d’agost, 2009

Joan Puigcercós no descarta un tercer tripartit si el PSC abandona el seguidisme al PSOE

El president d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Joan Puigcercós, ha condicionat la tercera reedició del tripartit després de les eleccions de 2010 a un major compromís del PSC amb Catalunya, ja que els socialistes catalans 'voten coses a Madrid que van en contra del que diu el seu propi govern'. Pel líder republicà després de les eleccions caldrà plantejar 'què anem a fer, el qui i el com és secundari'. En una entrevista aquest dilluns a Els Matins de TV3, Puigcercós ha vinculat la reedició de l'entesa a 'un nou pas endavant', aventurant que l'acord amb els actuals socis de Govern 'potser no el trobem i hem d'anar sols de viatge', referint-se així a un possible pas a l'oposició.

Aquesta ha estat la resposta que ha donat el president d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) al fet que, segons ell, 'hi ha una cosa que ens ha de fer reflexionar', i és que ha assegurat que hi ha persones que els catalans van votar que 'voten coses a Madrid que van en contra del que diu el seu propi govern'.

Puigcercós ha aprofitat l'avinentesa per posar sobre la taula que 'és necessari una sindicatura electoral catalana', una junta electoral de Catalunya que evitaria que les eleccions catalanes es gestionessin des d'un òrgan espanyol. Aquest és un dels temes que es tractaran a la presentació de la candidatura a les pròximes eleccions del candidat d'ERC que es farà al setembre.

Carod també defensa una manifestació abans de la sentència per l'Estatut

Carod Rovira ERC 170809 CATr

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha advocat avui per celebrar una manifestació a Catalunya per defensar l'Estatut abans de fer-se pública la sentència del TC. Carod ha considerat que una bona data per convocar-la seria la pròxima Diada de l'11 de setembre.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Carod ha opinat que amb aquesta manifestació "a Madrid segons qui es pensaria dues vegades dir segons quines coses", i ha indicat que no tindria sentit fer una manifestació en defensa de l'Estatut després de la sentència. "Si sortim després, de què servirà?", ha preguntat. "Una vegada ha parlat el poble, ningú més té dret a dictaminar", ha dit Carod, qui ha assegurat que és més partidari de celebrar una manifestació a favor de l'Estatut, que no contra ningú.

En preguntar-li per una eventual sentència del TC que retallada el text, Carod ha advocat per una resposta "no només al carrer, sinó de caràcter institucional i polític". També ha assegurat que si hi ha retallada de l'Estatut, "serà un moment adequat" perquè els catalans diguin si l'Estat de les autonomies és el model de convivència amb l'Estat que més els convé.

Josep Huguet proposa impulsar la reforma de la Constitució des de Catalunya

“Desconeixem com serà la sentència del TC, per tant, no posem la bena abans de la ferida. Ara bé, com que és previsible que torni a passar el ribot per l’Estatut, val més que deixem de llepar-nos les ferides i comencem a parlar de solucions”. D’aquesta manera, el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet , ha recordat des de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), a Prada de Conflent, que Catalunya disposa d’un conjunt d’eines jurídiques i polítiques per donar una resposta a una sentència adversa de l’alt tribunal en relació amb l’Estatut.

Per Huguet, cal anar més enllà d’una “reacció cívica legítima”, perquè una manifestació no solucionarà “la laminació de l’autogovern de Catalunya”. En tot cas, el conseller ha confirmat que sortirà al carrer “com a membre d’ERC, perquè com a ciutadans, els partits també tenen dret de manifestar-se”, però ha deixat clar que en democràcia “el que compten són les lleis”.

Precisament per això, el conseller, que ha insistit que no parla en nom d’ERC ni del govern, sinó a títol personal, ha fet una crida perquè “des del Parlament de Catalunya s’iniciï un procés de reforma constitucional de l’Estat per convertir l’Estat en un Estat plurinacional democràtic”.

Uriel Bertran creu que un tercer tripartit seria "dolent"

El líder del corrent crític d'ERC Esquerra Independentista (EI), Uriel Bertran, ha assegurat avui que un tercer tripartit seria "dolent" per a Catalunya.

Bertran ha avançat que EI presentarà una bateria de propostes perquè s'afegeixin al programa electoral de les pròximes eleccions autonòmiques. Entre les quals hi ha, "que ERC no torni a pactar amb partits d'obediència espanyola, com el PSC".

Les altres dues bases d'EI per al programa d'ERC passen per reivindicar "obertament" el concert econòmic i "poder exercir el dret a decidir".

En llibertat els onze detinguts a Berlín per reivindicar un acord de pau a Euskal Herria

Mugarik Gabeko Ekintzaileak es va donar ahir a conèixer amb una acció-protesta a l'estadi de Berlín, on s'està celebrant el campionat mundial d'atletisme. El seu primer acte es va centrar a reivindicar un acord de pau durador a Euskal Herria. Els onze activistes detinguts han estat posats en llibertat. Un d’ells va aconseguir desplegar una pancarta on hi apareixien els colors espanyol, francès i basc, en referència que l'acord haurà de donar-se entre els dos estats amb Euskal Herria. D'altres van disfresar-se de mascotes i van poder accedir al recinte.