lo carrer del riu

lo carrer del riu

17 d’octubre, 2008

El govern català i CiU demanen a Garzón que comenci el procés amb Companys

Carod-Rovira 171008 RAC1 El govern català i CiU van aplaudir ahir el procés judicial que està intentant engegar contra el franquisme el jutge estrella de l’Audiència Nacional, Baltasar Garzón, però alhora li van reclamar que comenci la investigació per un dels casos més flagrants: l’assassinat del president de la Generalitat, Lluís Companys. Avalant indirectament la petició d’obertura de 19 fosses entre les quals hi ha la del poeta Federico García Lorca, el primer que va sortir a la palestra va ser el vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira, que va recomanar a Garzón amb un joc de paraules que també tregui Companys “de la fossa jurídica” en què el va enterrar el franquisme i que ara el govern espanyol no gosa reobrir. Carod, que va fer aquestes declaracions en una visita a Port Aventura, va assegurar que Garzón té prou competències per anul·lar el judici de Companys i reparar moralment la seva figura.

També el diputat de CiU al Congrés, Jordi Xuclà, va coincidir amb Carod en el sentit que el poder judicial està dotat per l’Estat amb els instruments necessaris per anul·lar els judicis il·legals del franquisme. “És important aprofitar la porta jurídica que s’obre amb la llei de memòria històrica”, va apuntar.

Fraga qualifica de "disbarat" la decisió de Garzón d'investigar els desapareguts de la Guerra Civil i el franquisme

Manuel Fraga 171008 RAC1 El president fundador del PP, expresident de Galícia i ministre durant la dictadura de Franco, Manuel Fraga, ha qualificat aquest divendres de "disbarat" la decisió del jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón de declarar-se competent per investigar els crims contra la humanitat comesos durant la Guerra Civil i el franquisme i ha recordat que "ja hi va haver lleis d'amnistia".

Per Fraga, "políticament" és "un error gravíssim" ressuscitar problemes del passat.

Garzón comptabilitza en la interlocutòria en què es manifesta competent per investigar els crims de guerra durant la Guerra Civil i el franquisme un total de 114.266 persones que van desaparèixer entre el 17 de juliol del 1936 i el desembre del 1951.

Fraga coincideix amb l'opinió de la Fiscalia, que aquest dijous va desacreditar la decisió de Garzón en considerar que aquests delictes van prescriure l'any 1977 amb l'aprovació de la llei de l'amnistia.

Isabel-Clara Simó: 'Caminito'

Com tothom sap, el Planeta d’enguany se l’ha endut Fernando Savater, i això ens ha produït un frenesí d’alegria. Esperem amb candeletes que l’any que ve l’hi donin a Federico Jiménez Losantos, que tant s’ho mereix, sobretot ara que entre causes judicials i multes per insults va una mica just de fons. Per completar la nostra felicitat –la del poble català, aquell a qui Xirinacs deia “Poble català, posa’t a caminar!”–, tenim una esplendorosa estrena de cinema que es diu Camino, perquè estàvem oblidant l’Escrivà de Balaguer, que és quasi sant (o sant del tot? De vegades em perdo...), i això no pot ser. Els responsables diuen que l’hem de veure sense prejudicis. A veure: si has llegit i analitzat Camino, si saps què pretén, l’estructura de poder que defensa i l’ordre social que preconitza, aleshores, no es pot parlar de prejudicis; tret que fem nostra la trampa aquella de dir que ser demòcrata equival a ser neutral. Ho he sentit tants cops que ja no replico, perquè si ho faig em diuen nazi, sobretot m’ho diuen uns analfabets que no tenen ni idea del nazisme. Com veieu, som un poble feliç. Ara mateix, sabeu de què ens alegrem? Doncs que un jutge hagi dit que tancar els repetidors de TV3 del País Valencià, pagats amb la butxaca de la gent, és atemptar contra els seus drets fonamentals, tot i que quan hi hagi recurs és ben possible que aquest jutge s’avergonyeixi de la seva intolerància, del seu extremisme i de ser un radical. I és que ara, si ens fuetegen, li fem una manyaga al fuetejador perquè ens ha partit l’esquena i no la cara. Mentrestant, la befa que hom fa amb l’Estatut de Catalunya i amb el finançament ens mostra que ni tan sols vivim a peu dret, com les persones lliures.

Gràcies, PNB !!! Gràcies, BNG !!!

PNB i BNG salven els pressupostos una altra vegada pressupostos 171008 RAC1 Els grups parlamentaris del PNB i BNG no presentaran esmenes a la totalitat dels pressupostos generals de l'Estat del 2009. Les dues formacions han arribat a un principi d'acord amb el partit socialista després d'un matí de llargues negociacions que seguiran durant el cap de setmana. Els portaveus dels grups polítics han assegurat que dilluns pot haver-hi un acord definitiu.

El portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Jose Antonio Alonso ha assegurat que es tracta d'un "bon pacte que servirà per donar estabilitat política i econòmia a l'Estat espanyol". Alonso ha assegurat que s'han posat sobre la taula temes de transferències polítiques actives d'ocupació i investigació, desenvolupament i innovació al País Basc i sobre l'augment d'infraestructires a Galícia.

Amb els vots d'aquestes dos grups parlamentaris, el govern es garantitza l'aprovació dels pressupostos i el rebuig a les esmenes presentades per la resta de formacions polítiques (CiU, ERC-IU-ICV, CC, PP)

No sé com ho veieu valtros. Amb aquesta tropa anem servits!!! directe.cat: Els socis de CiU a GALEUSCAT salven els pressupostos a Zapatero.

Múrcia desenterra el fantasma del PHN amb l'excusa del Xerta-Sénia

El govern de Múrcia va assegurar ahir, a través d'un comunicat, que la construcció del regadiu Xerta-Sénia demostra que el riu Ebre «té aigua per a tothom» i va reiterar que els pagesos murcians també necessiten aquest recurs. A més, Múrcia recorda que el canal Xerta-Sénia és la porta del transvasament al sud, però que ara hi ha «una comporta al límit de Catalunya». VilaWeb/ElPunt: Múrcia aprofita el Xerta-Sénia per reclamar un altre cop el transvasament de l'Ebre

Té la mà Maria: TRANSVASAMENTS – EL NEGOCI

Els bisbes realitzen la seva particular recuperació de la Memòria Històrica

El bisbe auxiliar de Madrid i portaveu de la Conferencia Episcopal Española, Juan Antonio Martínez Camino, ha anunciat la beatificació de fins a 800 màrtirs perquè “la sang dels màrtirs és el millor antídot contra l’anèmia de la fe”. Martínez Camino va realitzar aquesta declaració en la presentació dels llibres "Els primers 479 sants i beats màrtirs del segle XX a Espanya. Qui son i d’on venen" i "Màrtirs del segle XX a Espanya. Do i desafiament". Durant la presentació dels llibres, el bisbe auxiliar de Madrid també va mostrar un DVD sobre els actes de beatificació de gairebé 500 màrtirs celebrats a Roma l’octubre de 2007. Una celebració que la Conferencia Episcopal Española no descarta imitar per a la beatificació prevista pels 800 màrtirs, tot i que encara no es coneix quan i on es farà. En època de crisi cal diversificar l'oferta del mercat. L'increment de noves estampetes segur que serà un èxit en plena Apocalypsy. En vendran més que samarretes lo Barça.