lo carrer del riu

lo carrer del riu

26 d’abril, 2009

Junqueras retreu al govern espanyol que destini sis vegades més a Caixa Castella-la Manxa que a Catalunya

El candidat d'Esquerra a les europees, Oriol Junqueras, ha denunciat que el govern espanyol "ha donat 9.000 milions d'euros a la Caixa de Castella la Manxa" mentre que 'l'oferta de millora del finançament per a Catalunya és fins el moment de 1.400". Pel que fa a la sortida del membre del corrent crític Esquerra Independentista (EI), Jaume Renyer, Junqueras ha preferit que aquesta qüestió "la valorin els òrgans del partit". Tot i així, ha apuntat que "sempre sap greu que algú que ha compartit un tram del viatge amb tu ho deixi", però a la vegada ha mostrat la seva confiança que "tots plegats serem capaços de continuar compartint el viatge" tant des de dins com des de fora d'ERC.

Junqueras ha abordat el tema de la crisi econòmica, destacant les dades "descomunals" de l'atur en el conjunt dels Països Catalans. Ha posat l'exemple de les Illes Balears, on les persones sense feina superen ja el 20% de la població activa, i on el dèficit fiscal ja suposa el 14% del seu Producte Interior Brut (PIB) anual. "Els ciutadans de les illes estan regalant cada any l'equivalent d'un Pla Obama de l'estat espanyol", ha comentat el candidat d'ERC. A més, considera remarcable que comunitats autònomes amb més competències fiscals, així com "mecanismes polítics i econòmics", tenen unes taxes d'atur inferiors. És el cas del País Basc, Navarra, i en tercer lloc, Madrid.

Esquerra Independentista es desvincula de la decisió de Renyer i diu que és "fidel al partit"

"Som lleials al partit i ho continuarem sent encara que ens convidin a marxar tantes vegades com vulguin. Ha costat molt, fer aquest partit, i treballarem des de dins pel canvi que propugnem", Amb aquesta claredat, el corrent crític Esquerra Independentista, ha respost a la direcció d'ERC, que en conèixer la decisió de Jaume Renyer de deixar el partit s'ha preguntat si el seu posicionament és majoritari dins el moviment crític liderat per Uriel Bertran.

EI ha dit que desconeixia les intencions de Renyer. "Ho hem sabut avui, però en tot cas, és la conseqüència d'una reflexió que va iniciar després del Congrés d'ERC. La respectem, però no la compartim en absolut. És una decisió estrictament individual, no té més importància".

VilaWeb: ERC respecta la decisió de Renyer i no li demanarà explicacions

Montilla demana paciència per a arribar a un acord de finançament que 'complirà l'estatut'

El president de la Generalitat, José Montilla, ha demanat paciència als catalans en la recta final de la negociació del nou model de finançament. Calen, ha dit, uns quants dies més de discussió i de feina dura per a assolir un acord que, ha assegurat, 'complirà l'estatut i no caurà en els errors del passat'. També ha dit que CiU tenia una actitud poc patriota, perquè prova d'entrebancar les negociacions, però que ell continuaria amb la mà estesa.

'No farem ni un pas enrere', ha recalcat, després dels contactes d'aquesta setmana amb representants del govern espanyol sobre finançament, bo i comminant a passar de les paraules als fets.

Avui: Montilla diu que "falten uns dies de discreció i feina dura" per tancar un bon acord

El mapa del temps entra al debat polític

L'arribada del PSE de bracet del PP a Ajuria Enea tindrà conseqüències ràpides i visibles en un camp que, aparentment, no hauria de ser matèria de tractament urgent. Es tracta dels mapes que utilitza ETB, la televisió pública basca, en les seves informacions meteorològiques. Segons els acords que possibilitaran l'elecció de Patxi López com a nou lehendakari es durà a terme una "reforma profunda" de les ràdios i televisions públiques del País Basc en la qual en destaca la intenció de fer desaparèixer el concepte Euskal Herria, cosa que portarà a una modificació dels continguts informatius. Una de les conseqüències en serà, precisament, la dels mapes del temps, on no hi podran aparèixer aquells territoris bascòfons que no formen part de l'actual Comunitat Autònoma Basca.

Aquesta qüestió ha portat a reclamar alguns polítics catalans a fer el mateix als mapes meteorològics de Televisió de Catalunya on, després de la informació del Principat i abans de la informació del continent europeu, s'informa del temps de la resta de territoris dels Països Catalans. Així, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va assegurar en conèixer-se l'acord PSE-PP, que es mostrava partidari d'un de similar a Catalunya que portaria a eradicar el que va anomenar “el mapa de l'imperi dels Països Catalans”.

Tomàs Molina és el cap de meteorologia de Televisió de Catalunya i defensor de l'estat actual de coses: “Fem pronòstics per a Catalunya i també per al País Valencià i les Illes Balears perquè és l'àrea natural nostra”, assegura, al temps que assenyala que en tots aquests territoris Televisió de Catalunya “disposa d'observadors que ens passen dades i a més hi tenim audiència, tot i que al País Valencià cada cop menys, a causa del tancament de repetidors".

Medi Ambient destina 14,6 milions d'euros a la conca de l'Ebre

El Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí invertirà 14,6 milions en tres projectes de millora de l'estat ecològic dels rius de la conca de l'Ebre. Aquestes actuacions es duran a terme a les nou comunitats autònomes que configuren la conca i tenen l'objectiu de recuperar el dinamisme i la capacitat de l'Ebre i els seus afluents, amb la mínima afectació en l'hàbitat aquàtic i de ribera. La inversió al tram baix de l'Ebre –Saragossa, Osca, Terol i les comarques lleidatanes, tarragonines i castellonenques– serà de 5 milions d'euros. Les obres s'executaran aquest 2009, ja que el ministeri ho considera «urgent».