lo carrer del riu

lo carrer del riu

01 de juny, 2009

Oriol Junqueras assegura que l'Europa dels pobles serà la tercera força a Mallorca

Oriol Junqueras, candidat de la coalició Europa dels pobles, ha estat aquest diumenge a Mallorca. Ho ha fet en el marc d'un acte electoral organitzat per ERC-Illes i Entesa per Mallorca, les dues formacions illenques que formen part de la coalició. La cita ha tingut lloc a Vilafranca de Bonany, municipi del Pla, on s'ha fet un dinar i un parlament. Hi ha assistit unes tres-centes persones. En el seu discurs, Junqueras ha recalcat la importància de tenir una força política que 'pugui fer front al PP' i evitar que 'el PSOE doni suport al PP'. El candidat europeu també ha fet incís en la problemàtica de l'espoli fiscal existent al país i especialment a les Illes Balears on és més notori.

Respecte a les enquestes recents, Junqueras ha apuntat que aquestes 'ens situen prop del segon diputat'. Pel que fa a la previsió de resultats a Mallorca, el candidat s'ha mostrat convençut que la coalició esdevindrà la tercera força més votada.

GLADIATOR BARÇA !

La cinta que va demanar el tècnic per guanyar el Manchester viatja de la mà d'una epopeia musculosa, tot i que el futbol del Barça és més a prop d'un film intimista i elegant "El nostre somni és Roma", per Quim Casas

Raül Romeva assegura que de 'cap manera' l'energia nuclear ajuda a combatre el canvi climàtic

Raul Romeva 010609 CATr

El candidat d'ICV a les eleccions europees, Raül Romeva, i el secretari general del partit, Joan Herrera, han afirmat aquest diumenge a la tarda a Vandellòs (Baix Camp) que de 'cap manera' l'energia nuclear ajuda a combatre el canvi climàtic. Els dos ecosocialistes han afirmat que l'energia nuclear és 'cara, insuficient, genera residus tòxics, insegura i hipoteca el futur'. Al mateix temps, Romeva i Herrera han assegurat que apostar per l'energia nuclear és 'apostar pel passat' i que els països europeus estan apostant pel tancament de centrals que funcionen amb aquest tipus d'energia. Herrera ha demanat a Zapatero que no confongui 'vida útil amb vida límit de les centrals nuclears'.

En aquesta mateixa línia, Herrera ha demanat a Zapatero i al conjunt de socialistes que es posicionin entorn l'ús i la continuïtat de les centrals nuclears. Segons Herrera, en funció del dirigent socialista amb què parla hi ha un plantejament o un altre.

En aquest sentit, Romeva ha afirmat que amb vista al futur i mirant a Europa, 'cal apostar' per les energies netes, l'estalvi energètic i el tancament de les centrals nuclears.

Un manifestant de Som lo que sembrem, detingut quan intentava acostar-se al cotxe de Montilla a Lleida

La intenció era la de donar-li uns papers reivindicatius Els Mossos d'Esquadra van detenir Albert Puy, un manifestant de la plataforma Som lo que sembrem, quan va intentar apropar-se al cotxe del president Josè Montilla a Lleida. Els manifestants repartien papers en contra que els partits al parlament Europeu aturin la iniciativa popular de la proposició de debatre sobre conreus i aliments transgènics. La concentració d'una desena de persones de la plataforma va començar abans del míting central dels socialistes a la ciutat de Lleida. L'intent de donar un paper a Montilla que va acabar amb una detenció es va produir a la sortida del míting davant del pavelló del barri de Cappont a l'avinguda Doctora Castells.

L'Obra Cultural Balear considera 'inacceptable' la substitució del senyal de TV3 pel del canal internacional TV3cat

L'Obra Cultural Balear (OCB) ha considerat "inacceptable" la decisió de la direcció de la CCMA de substituir el senyal de TV3 pel de TV3cat, el canal internacional de Televisió de Catalunya, ja que aquest canvi privarà els espectadors balears de veure continguts com ara les pel·licules, documentals i altra producció externa pels quals Televisió de Catalunya no té drets d'emissió internacional.

Segons un comunicat d'aquesta entitat de defensa de la llengua i la cultura catalana a les illes Balears, la direcció de TV3 haurà passat a tractar les illes "com si fossin un país estranger". L'OCB i l'associació Voltor van posar en marxa, l'any 1986, els repetidors per veure TV3 a les Illes i ara, 23 anys més tard, consideren que la corporació ha de rectificar una decisió que no és sinó un "retrocés" en el procés de construcció de l'espai de comunicació en català.

Igualment, l'OCB ha demanat al govern balear, a la Generalitat i a la direcció d'IB3 que instin la cadena pública catalana a rectificar. L'executiu insular, en concret, "té l'obligació legal de promoure a les nostres illes la presència de les televisions en català, tal com diu la Llei de Normalització Lingüística", apunta l'entitat en un comunicat d'aquest dilluns.

VilaWeb: TV3 desapareix de les Illes substituïda pel canal internacional

Xipre, seu dels tretzens Jocs dels Petits Estats d'Europa

Xipre acull, des d'avui fins al 6 de juny, els tretzens Jocs dels Petits Estats d'Europa, en què s'apleguen els millors esportistes d'Andorra, San Marino, Mònegue, Malta, Luxemburg, Islàndia, Liechtenstein i Xipre. Tots vuit estats tenen en comú tenir menys d'un milió d'habitants. Els cinquanta-nou esportistes andorrans que hi competeixen miraran de guanyar divuit medalles i superar, així, els resultats obtinguts a Mònegue l'any 2007.

Amb tot, segons que ha recordat el president del Comitè Olímpic Andorrà, Jaume Martí, no serà gens fàcil, car el nivell de la resta d'esportistes que hi participen, que és molt alt, s'apuja en cada nova edició.

La idea de fer uns jocs per als estats més petits d'Europa va començar a tenir-se en consideració el 1981, atesa la dificultat que tenien alguns estats a l'hora de poder participar als Jocs Olímpics i, especialment, de guanyar qualcuna medalla. La proposta formal, tanmateix, no es va fer fins el 1984, als Jocs Olímpics de Los Angeles. L'any següent, el 1985, es disputaven a San Marino els primers Jocs dels Petits Estats d'Europa, amb el vist-i-plau del Comitè Olímpic Internacional (COI). Andorra els va organitzar els anys 1991 i 2005. Fou precisament l'any 2005 que va aconseguir de guanyar, ni més ni menys, que trenta medalles (vuit d'or, catorze de bronze i nou d'argent). Tot un èxit.

Aquest esdeveniment esportiu, que patrocinen els comitès olímpics europeus, s'inspira en els valors i ideals que regeixen l'olimpisme: noblesa en la competició, modèstia en el triomf, acceptació de la derrota, igualtat, ètica de l'esforç, agermanament dels pobles, foment de la pau...