lo carrer del riu

lo carrer del riu

04 de juny, 2011

Demà més de 80 entitats demanaran el tancament de les nuclears

Més de 80 entitats socials han convocat una manifestació a Barcelona aquest diumenge per demanar el tancament "urgent" dels vuit reactors nuclears que romanen operatius a Espanya, mitjançant l'establiment d'un calendari progressiu a l'estil de l'adoptat per Alemanya.

Així mateix, han sol·licitat que no es concedeixi la renovació del permís d'explotació de la nuclear d'Ascó, a la qual li venç el termini d'operació a la fi d'aquest any, i que s'abandoni definitivament el procés d'ubicació del magatzem temporal centralitzat (ATC) de residus radioactius.

La construcció de l'ATC, segons el parer dels convocants, s'hauria d'abordar tan sol després d'acordar el calendari de tancament, més després d'un accident nuclear com el de la central japonesa de Fukushima que "ha tornat a mostrar el veritable rostre de l'energia nuclear: brut, perillós, car en vides i en costos econòmics".

Jordi Miralles, president de la Fundació Terra, opina que la decisió d'Alemanya de tancar totes les seves centrals nuclears "és una decisió intel·ligent", perquè, segons ell, "tancar una indústria significa apostar per innovar en una altra". Sobre aquest tema, ha assenyalat que quan el món es decideixi per eliminar l'energia nuclear, Alemanya estarà més avançada i preparada per liderar el nou mercat.

Miralles ha assenyalat que Espanya està en condicions de competir amb Alemanya en energies renovables, però per a això creu necessari que el Govern opti per una decisió similar a la germana.

Segons les dades del president de la Fundació Terra, l'energia nuclear a Espanya només suposa el 8% de la producció, per la qual cosa advoca per la seva eliminació, davant l'important risc que suposa, tal com s'ha vist.

La manifestació demanarà que s'elabori una estratègia per a una transició energètica accelerada cap a un sistema elèctric basat en l'estalvi, l'eficiència i tecnologies d'inspiració 100% renovable.

La convocatòria de la manifestació ha servit també perquè Greenpeace presentés un estudi sobre la dispersió hipotètica de radiació que tindria un accident de nivell 7 en la central nuclear d'Ascó, elaborat sobre la base de dades meteorològiques.

L'ONG ecologista recorda que la radioactivitat pot viatjar per l'aire centenars de quilòmetres, representant una amenaça per a aquells que inhalen aire radioactiu i podent contaminar extenses àrees de terreny quan les partícules radioactives es fixen en el sòl, sobre la base de l'estudi que ha realitzat la Universitat de Ciències Naturals de Viena (BOKU) en col·laboració amb l'Institut Austríac d'Ecologia (Ökologie Institut).

SANTIAGO VILANOVA: Fukushima i TV3 (ElPunt)