lo carrer del riu

lo carrer del riu

12 de maig, 2009

Zapatero dóna una altra data per al finançament: “abans del 15 de juliol”

ZP 120509 COMr

ZP 120509 RAC1

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha anunciat aquest dimarts en el debat de política general una nova data per rubricar l'acord de finançament autonòmic. Zapatero ha dit que convocarà el Consell de Política Fiscal i Financera, on totes les comunitats hauran de signar l'acord, “abans del 15 de juliol”. Segons el president espanyol, el seu executiu “ha treballat lleialment” per aconseguir l'acord amb la totalitat de les comunitats autònomes, “amb cadascuna d'elles i amb totes” de forma “bilateral i multilateral”, “com ho fa qualsevol govern responsable”, ha explicat. Aquest anunci de Zapatero fa suposar que, en qualsevol cas, no hi haurà acord fins a després de les eleccions europees, que se celebren el 7 de juny.

Professors, Òmnium i la Plataforma per la Llengua denuncien la recessió del català a les aules

La Plataforma de Professors en Defensa del Català al Batxillerat, Òmnium Cultural i la Plataforma per la Llengua denuncien la reducció de les hores de català a les aules de batxillerat que el Departament d'Educació va decretar a finals del curs passat en benefici de les assignatures de modalitat i de noves matèries. Els docents consideren que la reducció de les hores lectives forma pitjor els alumnes i impedeix aprofundir en els coneixements d'aspectes bàsics de la llengua.

A Catalunya es fan set hores setmanals de classes de llengües: dues de català, dues de castellà i tres d'anglès. Als països europeus el nombre d'hores dedicades a les llengües és superior, segons la Plataforma de Professors en Defensa del Català. A Alemanya i Itàlia, per exemple, s'hi destinen onze hores a la setmana i a Suïssa, deu.

Els docents consideren aquesta situació «paradoxal», tenint en compte «la cooficialitat de dues llengües al nostre país, una de les quals és la pròpia», i afirmen que no hi ha cap altre país d'Europa que «s'estigui plantejant la reducció de l'ensenyament de la seva llengua nacional en el batxillerat».

VilaWeb: Centenars de professors signen un manifest reclamant més català al batxillerat

eMaragall adverteix que no modificarà "en cap sentit" el model lingüístic de Catalunya

El govern no abandonarà ni modificarà "en cap sentit" el model lingüístic que hi ha a Catalunya. Clar i català. Així s'ha mostrat el conseller d'Educació, eMaragall, aquest dimarts des de Granollers, on ha inaugurat la Trobada de la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores, unes jornades que volen analitzar el paper de l'educació com a eina per transformar les ciutats.

eMaragall ha destacat que "s'enorgulleix" d'haver pogut fer la seva intervenció en castellà perquè Catalunya "compta amb un model lingüístic que afegeix riquesa i caràcter". eMaragall també ha ressaltat: "Som el que som però el castellà també és nostre i sabem fins a quin punt l'hem de respectar i cultivar".

Així doncs, el conseller d'Educació ha destacat que "s'enorgulleix" d'haver pogut fer la seva intervenció en castellà: "Ho dic des de la consciència que tenim un model lingüístic que afegeix riquesa i caràcter i del qual ens sentim orgullosos. Un model que ni abandonarem ni modificarem en cap sentit", ha afegit.

Avui: Òmnium i la Plataforma per la Llengua s'uneixen als professors de batxillerat contra la reducció d'hores de català

Rut Carandell també deixa ERC

Rut Carandell, que va ser candidata a la secretaria general d'ERC en el congrés nacional del partit el juny passat, també es dóna de baixa com a militant de la formació. En un article publicat aquest dilluns a la nit a la web de Reagrupament.cat, el corrent crític liderat per Joan Carretero reconvertit ara en associació amb la vista posada a la creació d'un possible nou partit.

"Les sigles en les quals vaig entrar a militar ja no són les mateixes. Des del punt de vista ideològic sóc al mateix punt de partida on era quan tenia 20 anys, però el projecte en què vaig entrar a militar ja no existeix", argumenta Carandell.

En el mateix text, aprofita per fer una crida al nou projecte polític liderat per Carretero. "Cal una nova aposta valenta i revolucionària: hem de trencar l’status quo actual", anuncia. I proposa: "Trenquem amb allò que no funciona, amb la covardia i la resignació".

Amb la marxa de Carandell, ja són tres els militants que es van presentar a les eleccions internes de l'any passat i que ara pleguen. Dels quatre candidats a president d'ERC, s'han donat de baixa Carretero i Jaume Renyer. I ara s'hi afegeix la que va ser una dels quatres candidats a la secretaria general. Rut Carandell: 'Tant podem ser un partit, com una coalició o una agrupació d'electors'(VilaWeb)

Els sindicats convoquen la tercera vaga de l'escola pública per al 10 de juny

Els cinc sindicats de l'ensenyament al Principat (USTEC-STEs, CC OO, ASPEPC-SPS, UGT i CGT) han convocat per al dimecres 10 de juny una vaga general que aturarà l'escola pública per tercera vegada aquest curs escolar. Rosa Cañadell USTEC-STEs 120509 RAC1

La portaveu d'USTEC·STEs, Rosa Cañadell, ha explicat que la 'gravetat de l'ofensiva contra l'escola pública' els ha dut a convocar aquesta protesta tot i ser conscients que el tram final de les classes no és 'un bon moment'.

La convocatòria l'ha donat a conèixer durant una concentració de protesta contra la política educativa del Departament d'Educació que ha reunit unes quatre-centes persones a la plaça Sant Jaume. Cañadell ha matisat que la mobilització d'avui també volia denunciar el pacte de PSC, CiU i ERC per la Llei d'Educació de Catalunya (LEC).

La comissió d'educació del parlament va aprovar la LEC dijous passat, gràcies als vots de CiU, PSC i ERC. Passat aquest tràmit, la votació definitiva de la llei es farà al juny al ple del parlament.

L'última vaga de l'ensenyament públic va ser el 19 de març. Aquell dia els cinc sindicats van demanar la dimissió del conseller eMaragall perquè, al seu parer, 'la immensa majoria del professorat' era contrària a la LEC.

Xiulada monumental en preparació a Mestalla

banda sonora del partit

Es prepara "una xiulada històrica". Així és com es viu l'ambient previ a la final de la Copa del Rei en grups, coordinadores i col·lectius independentistes, tant de Catalunya com del País Basc. El partit entre el Barça i l'Athletic de Bilbao a l'estadi de Mestalla, a València, amb el rei espanyol a la llotja preparat per lliurar el trofeu a l'equip guanyador, ha estat rebut per diversos sectors com una gran oportunitat per manifestar-se. La Plataforma pro Seleccions Catalanes ha comprat 5.000 xiulets amb el lema Una nació, una selecció per repartir entre els assistents. Tanmateix, els portaveus de l'organització adverteixen que el seu objectiu és que "la gent animi el Barça" i, com a molt, que reivindiqui les seleccions. "El que no assumim és la consigna de xiular contra el rei o de posar-s'hi d'esquena", adverteixen les mateixes fonts. La proposta d'adreçar la xiulada a la llotja i d'intentar tapar el so de l'himne espanyol, a més de posar-se d'esquena al rei, corre pels fòrums d'internet i ha estat presentada públicament per la coordinadora basca pro seleccions, l'ESAIT, i el col·lectiu Catalunya Acció.

Edició Especial de VilaWeb-Berria

Isabel-Clara Simó: Contra el Barça

Tinc a la meva modesta hemeroteca un munt d'articles sobre l'ensenyament a Catalunya. La majoria bramen en contra. Des d'aquell refinat intel·lectual que es diu Mayor Oreja, que creu que ensenyar en català fomenta l'analfabetisme, fins a conspicus editorialistes que s'exclamen que ja n'hi ha prou d'impunitat (!). Els arguments són primaris, i cap d'ells contrasta els fets. És un acte de "reconquista", com la realitzada a Euskadi (i la reconquesta a Euskadi sempre ha acabat malament... per als invasors), perquè "ja n'hi ha prou", que l'ensenyament és un abús intolerable. I per què? Ah, sí, perquè atempta contra la llibertat. No s'han molestat a preguntar als catalans, ni acceptarien un referèndum (fuig, fuig!), no es basa en cap estudi ni han analitzat cap resultat ni cap fet; es tracta, ai las!, de l'honor. I quan l'honor espanyol es posa en marxa poden passar coses molt desagradables, oi, Moctezuma? L'opinió general és que hem "abusat" del desconcert i els temors de primera hora, que ells no van calcular l'abast de l'invent aquest de les autonomies. I això t'ho diuen els qui em roben 3.000 euros cada any, a mi i a cada ciutadà català, inclosos els castellanoparlants, per tapar els forats que ha obert la seva inèpcia. Què té l'ensenyament català que provoca que l'Armada Invencible es posi en marxa? Doncs que és, només en part, en català, i això, que ha funcionat força bé els darrers trenta anys, és una ofensa, contra La llengua de debò (amb article amb majúscula, perquè de llengua, com de divinitat, només n'hi ha una). I per què tot de sobte revifa l'odi a la llengua catalana? Fàcil: perquè el Barça ho guanya tot, I això ni la cabra de la Legión ho pot consentir. P... catalans!

Mor Antonio Vega, gran poeta de les il·lusions perdudes

No tot era frivolitat en la movida: ho va deixar escrit Antonio Vega en les seves odes a les il·lusions perdudes, primer amb Nacha Pop, després en una laberíntica carrera en solitari marcada per l'autodestrucció conscient. Ahir va morir, als 51 anys, per un càncer de pulmó. Viquipèdia: Antonio Vega