lo carrer del riu

lo carrer del riu

26 de març, 2010

La CANC acusa la nuclear d'haver empobrit la Ribera

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) va afirmar ahir que el magatzem centralitzat que podria instal·lar-se a Ascó és «un engany per al territori», i que la indústria nuclear ha desaprofitat 20 anys per portar a la Ribera d'Ebre la riquesa que ara promet. Així, també va qüestionar els beneficis del nou consorci, que gestionaria uns 3,5 milions.

La CANC va recordar ahir que els municipis de l'àrea nuclear d'Ascó han perdut el 22% de la població. A més, va advertir que Ascó ja té un polígon industrial «buit, amb només un parc de bombers, un cementiri i un camp de futbol». A banda, la Ribera d'Ebre té el producte interior brut més alt de Catalunya, però la CANC va lamentar que siga la comarca més empobrida del país, amb un índex del 17,4%. «Els suposats beneficis econòmics que el Ministeri d'Indústria ha promès per al territori que rebi el magatzem nuclear, uns 6 milions d'euros, ja són la meitat dels 12 que el mateix ministeri prometia fa un any», va dir. «Aquests beneficis actualment pengen d'un esborrany d'ordre ministerial, que no ha estat aprovada, i que parla d'un màxim de 3 milions per al municipi i de 3 més a repartir entre la resta», va afirmar la CANC a través d'un comunicat, tot alertant que ningú no ha garantit que l'ordre ministerial s'acabe aprovant amb les mateixes quantitats. En la mateixa línia, la coordinadora va afegir que el municipi holandès de Borsele només cobra uns 100.000 euros anuals pel fet de tenir el HABOG, el cementiri d'Holanda. En aquest sentit, dilluns el gerent de l'Associació de Municipis en Àrees amb Centrals Nuclears (AMAC) va anunciar a Flix que el nou consorci que s'hauria de crear si l'MTC arriba a Ascó tindria un pressupost anual d'uns 3,5 milions d'euros. «Hem de procurar que els beneficis siguin reals i treballar en comú», va afirmar Marià Vila d'Abadal. «El consorci és la garantia que els ajuntaments treballaran junts, ja que no només s'ha de desenvolupar l'MTC i el centre empresarial, sinó que hi haurà projectes que beneficaran la resta de sectors econòmics de la comarca, uns sectors que tradicionalment no s'han beneficiat de la nuclear», va dir.

Però l'estratègia marcada pels partidaris del magatzem nuclear no ha acabat de convèncer tota la Ribera d'Ebre. Els ajuntaments de Flix, Corbera d'Ebre, Rasquera, Benissanet, la Torre de l'Espanyol, Ginestar i Miravet, més el de la Fatarella, van signar un manifest conjunt en què declinaven assistir a un acte per presentar-los el consorci. A més, Miravet va aprovar dimecres una moció contra l'arribada de l'MTC a Catalunya o al País Valencià.

Revista anticementiri

Ja és al carrer i a internet la publicació No al Cementiri Nuclear, que ha estat coeditada per la CANC i pel col·lectiu Jóvens en Defensa de l'Ebre, amb la col·laboració del setmanari La Directa. La publicació, que ha tingut una tirada de 17.000 exemplars que seran distribuïts arreu del país, pretén ampliar el debat sobre la necessitat i l'origen del magatzem temporal centralitzat (MTC). En la revista hi han participat experts en energia nuclear com Marcel Coderch, Eduard Rodríguez Farré, Paco Castejón i Daniel Gómez.

La Diputació aprovarà avui una moció de rebuig al magatzem

El ple de la Diputació de Tarragona aprovarà avui amb tota probabilitat una moció de rebuig a la instal·lació de l'MTC a Catalunya i, per tant, al municipi d'Ascó. El grup d'ERC, que és qui ho va fer públic ahir, va presentar una moció en aquest sentit que finalment va retirar per afavorir que en prosperés una altra de suport a la que ja va aprovar el ple del Parlament fa quinze dies. L'ens supramunicipal encara no s'havia manifestat sobre el polèmic projecte i la candidatura asconenca i, si bé el president Josep Poblet, de CiU, havia donat suport a l'autonomia municipal de l'alcalde Rafel Vidal, també havia expressat que la demarcació ja ha complert la seva quota nuclear, i tot fa pensar que avui el grup de CiU a la Diputació votarà a favor de rebutjar el magatzem, suposadament amb el PSC i ERC (23 dels 25 diputats). Es desconeix quina posició prendrà el PP, que al Parlament es va abstenir. ERC, per la seva banda, creu que l'acord que prengui avui el ple «ha de conformar el cos de les al·legacions que presenti la Diputació en el procés de concurs obert pel Ministeri d'Indústria».

El Punt: Els dos diputats de la Ribera d'Ebre es desmarquen del rebuig de la Diputació al magatzem nuclear

ERC 'continuarà treballant' per 'l'anul·lació definitiva' del judici sumaríssim a Lluís Companys

El president d'Esquerra, Joan Puigcercós, ha assegurat que continuarà 'treballant amb la família i amb les institucions que ho vulguin per aconseguir la revisió del procés sumaríssim a Lluís Companys fins a la seva anul·lació definitiva'. També ha considerat que la decisió d'aquest dijous de la Fiscalia de considerar anul·lada per la Llei de Memòria Històrica la sentència de mort de l'ex president és 'un frau de llei', i ha lamentat que l'àmbit de la justícia sigui 'el que menys transició política ha fet de la dictadura a la democràcia'. Puigcercós ha confiat que el president i soci seu, José Montilla, que aquest dijous es va donar per satisfet amb la valoració de la fiscalia, revisarà la seva posició.

La Comissió de la Dignitat considera una estafa la declaració sobre el judici a Companys

La junta de fiscals de sala del Tribunal Suprem espanyol es nega a revisar el judici al president Companys perquè entén que la la llei de la memòria històrica ja anul·la aquella sentència. La fiscalia, doncs, denega que la sala militar del Suprem revisi el judici. La Comissió de la Dignitat considera una estafa aquesta declaració dels fiscals del Suprem i en contradiu l'argumentació.

En el mateix sentit, el president de la Comissió per la Dignitat, Josep Cruanyes, va comentar ahir: 'La fiscalia denega la petició de nul·litat del judici sense dir-ho clarament, maquillant-ho amb una declaració que no té gens de validesa i que tan sols és simbòlica.' En canvi, el conseller d'Interior i de Relacions Institucional, Joan Saura, es va mostrar 'esperançat' que la junta de fiscals declari nul el judici a Companys i considera que seria un 'èxit' per al país.

Cruanyes recorda, endemés, que, un cop atorgat el certificat de bona conducta, la Generalitat va demanar a la fiscalia que instés un procés de revisió del judici: 'Aleshores la fiscalia tenia dues opcions: justificar que no hi havia cap motiu per a revisar el judici o bé instar la revisió. Però la fiscalia no és competent per a anul·lar una sentència; això que fa és una declaració simbòlica per fugir d'estudi.' I, continua, no és pas cert que la llei de la memòria històrica autoritzi a considerar nul un judici: 'El congrés espanyol va decidir que la llei no anul·laria sentències ni les declararia il·legals, solament les podia declarar il·legítimes. Així que no ens vulguin vendre bou per bèstia grossa, ara!' La Comissió de la Dignitat va fer aquest comunicat per valorar la declaració.

Laporta vol crear un nou partit on els militants entenguin que 'ha de ser el líder qui estiri del carro'

Diu que els reagrupats hi seran benvinguts, però els alerta: 'Els que veuen en aquest partit de nova creació una plataforma de promoció personal que es quedin a casa' L'encara president del FC Barcelona i cada cop més possible nou actor de la política catalana, Joan Laporta, exposa al seu web que no està disposat a incorporar-se a Reagrupament, sinó que opta per crear un nou partit polític on hi serà benvingut 'tothom que tingui els ideals i les conviccions necessàries per participar d'aquesta revolució, cas de Reagrupament'. Afirma que 'el moviment cap a la llibertat del país és imparable i irreversible. I ara és el moment que aquest moviment es vehiculi cap a l’acció política amb la creació d’un nou partit que aglutini el màxim nombre de persones'.

Laporta2010: Unitat, coherència i fermesa