lo carrer del riu

lo carrer del riu

26 de juny, 2009

Joan Solà: "La classe dirigent d'aquest país es nega a reconèixer que la llengua tira enrere"

És segurament el lingüista més popular del país. Especialment per la seva tasca com a articulista, amb més de 200 columnes publicades al diari Avui en els últims 10 anys, en què s’ha dedicat a analitzar amb rigor tant aspectes tècnics de la llengua com qüestions socials i polítiques. Darrerament ha publicat un recull d’aquests mateixos articles, Plantem cara. Defensa de la llengua, defensa de la terra (La Magrana), i ha rebut el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Entrevista al debat.cat

Perillen les competències catalanes sobre les caixes?

Oco! que primer donaran peixet i, després, es faran els amos!!*!! La vicepresidenta segona del Govern espanyol, Elena Salgado, ha assegurat aquest divendres que l'Executiu de Zapatero ha decidit no modificar les potestats que les competències autònomes tenen per aprovar les fusions de les caixes d'estalvis, encara que ha insistit que el Banc d'Espanya tindrà l'autoritat en casos d'intervenció d'una entitat.

A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que ha aprovat el fons per a la reordenació del sector financer, Salgado ha dit que "no té sentit abordar en aquest moment" els drets de veto que les comunitats autònomes tenen sobre operacions de fusió de caixes d'estalvis. "Els poders de les comunitats autònomes [sobre les caixes] i del ministeri d'Economia i Hisenda [sobre els bancs] queden vigents", ha agregat. (Dic no, però vull dir sí).

Tanmateix, no s'ha aclarit què pasarà si les decisions del Banc d'Espanya en cas d'una intervenció xoquen amb les competències dels governs autonòmics sobre les caixes d'estalvi. Com diuen per allà: "Donde dije digo, digo Diego".

Avui: Salgado rebaixa la nova ronda de converses pel finançament

L'Esquerra Independentista de Girona mostra el seu rebuig a la visita dels prínceps espanyols

Impulsen una fundació per difondre els valors republicans Una trentena de membres de l'Esquerra Independentista de la ciutat de Girona s'han concentrat aquest divendres al migdia davant la rotonda del Palau de Fires per protestar contra la visita de Felipe i Letizia a la capital gironina en motiu de la constitució de la Fundació Príncep de Girona, una entitat impulsada per la Fundació Gala-Salvador Dalí, la Cambra de Comerç, la Caixa i Caixa Girona que tindrà com a objectiu crear una línia d'ajuts i beques per a joves i investigadors en diversos àmbits. Un ampli cordó policial format per una cinquantena de Mossos d'Esquadra ha impedit que els manifestants s'apropessin a l'Auditori cosa que ha provocat insults i alguna empenta entre agents i manifestants.

Darrera una gran pancarta amb el lema 'No a la Fundació Príncep de Girona', els joves simpatitzants de la CUP i Maulets han llençat proclames contra els Borbons: "Els catalans no tenim rei", "Si el rei vol corona, corona li darem. Que vingui a Girona i el coll li tallarem". 'Els impulsors d'aquesta Fundació han fet un acte menyspreable i lamentable, en contra dels principis de la ciutat. Ens consta que molts gironins no hi estan d'acord, fins i tot empresaris de la Cambra de Comerç de Girona han mostrat el seu rebuig per aquesta Fundació Príncep de Girona', ha comentat Jordi Navarro, portaveu de la CUP.

'A través de contactes entre entitats i organitzacions de la ciutat, estem intentant impulsar una fundació que difongui els valors republicans, de fraternitat i llibertat. Creiem que seria una bona proposta i ben acollida per molts sectors de la societat gironina que aquesta nova fundació republicana tiri endavant i faci ombra a la fundació monàrquica que els poder fàctics de la ciutat han volgut tirar endavant' Avui: Els prínceps d'Astúries i Montilla queden atrapats vint minuts en un ascensor a Girona

La plantilla d'Ercros a Flix endureix les protestes contra l'ERO

El moviment de mercaderies a la planta del grup químic Ercros de Flix va quedar paralitzat durant tota la jornada d'ahir. Els treballadors van barrar el pas a tots els camions que pretenien entrar o sortir de les instal·lacions, en protesta contra l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que afecta 75 treballadors del centre de Flix. Tot i que el moviment diari de camions en aquesta fàbrica és d'un centenar, ahir Ercros va optar per derivar-ne cap a altres factories per evitar un col·lapse a Flix.

Comença la temporada de navegació a la Ribera d'Ebre

El Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre ha posat en marxa el servei de navegació turística pel tram del riu Ebre que creua la comarca. Enguany es manté el recorregut entre Móra d'Ebre i Ascó, que va començar a funcionar l'any passat i que s'afegeix al que va de Móra d'Ebre a Miravet. També hi ha l'opció de fer tot el recorregut en un únic viatge. El Consell Comarcal preveu que aquest servei sigui utilitzat per uns 2.000 usuaris. D'altra banda, demà, dissabte, comença la 5a edició de la lliga de muletes de l'Ebre, que organitza la secretaria general de l'Esport per promocionar el riu.

Quatre professores repten les primeres dames del G8 a avergonyir Berlusconi

Són quatre professores de les universitats de Milà, Perugia, Pàdua i Ferrara, i estan "profundament indignades (...) per la manera com el president del Consell italià, Silvio Berlusconi, tracta les dones en l'escena pública i la privada". Així comencen la seva crida Chiara Volpato, Angelica Mucchi Faina, Anne Maass i Marcella Ravenna, que han publicat al diari La Repubblica un text que és tot un desafiament a les primeres dames dels països del G8, inclosa l'italo-francesa Carla Bruni, esposa de Nicolas Sarkozy. De fet, Bruni s'ha pronunciat en altres ocasions contra les actituds de Berlusconi.

El que esperen les quatre professores de les first ladies convidades a la propera cimera del G8, que se celebra a l'Aquila, és que "afirmin amb força que la deslegitimació de la dona en un país ofèn i colpeix les dones de tot el país". És a dir: els demanen algun gest que faci avergonyir el primer ministre italià.

Per les professores, el problema no ve tant dels afers privats de Berlusconi, tot i que ja "han transcendit de l'esfera privada i han pres un significat públic", sinó als mètodes de reclutament de candidates per a les seves llistes electorals i als "discursos sexistes que deslegitimen de manera perversa i sistemàtica la presència femenina en l'escena social i institucional".

S'ha mort el 'rei del pop'

El cantant nord-americà Michael Jackson s'ha mort als cinquanta anys a Los Angeles d'una aturada cardíaca. Michael Jackson - Give In To Me

Michael Jackson va néixer el 29 d'agost de 1958 a Gary (Indiana, EUA). Tenia quatre germans, amb els quals va formar el grup Jackson Five. Amb els Jackson Five, Michael va pujar per primera vegada en un escenaris quan tenia nou anys. No va ser fins l'any 1972 que Jackson va debutar en solitari, deu anys abans de 'Thriller', un disc molt venut: més de 65 milions d'exemplars a tot el món. L'any 1983 Jackson va popularitzar el moonwalk, un pas de ball amb la punta dels peus, com si reculés. Onze anys després, l'any 1994, es va casar amb Lisa Marie Presley, la filla d'Elvis Presley, però es van divorciar al cap de dos anys. Jackson es va tornar a casar, amb Debbie Rowe, amb la qual va tenir dos fills. En tota la seva carrera ha guanyat tretze premis Grammy, el primer el 1979 amb l'àlbum 'Off The Wall', i ha venut al voltant de set cents cinquanta milions de discos.

Viquipèdia: Michael Jackson