lo carrer del riu

lo carrer del riu

26 de gener, 2010

L'Ajuntament d'Ascó aprova la seva candidatura a acollir el cementiri nuclear

L'ajuntament d'Ascó ha aprovat avui en un ple extraordinari presentar la seva candidatura a acollir el Magatzem Temporal Centralitzat (MTC), una instal·lació que albergarà els residus nuclears de tot l'Estat espanyol. En un ple tens, amb membres de la Coordinadora Anti Cementiri Nuclear i nombrosos ciutadans congregats davant la seu del consistori i a la sala de plens, han votat a favor els quatre regidors de CiU, inclòs l'alcalde, Rafael Vidal, i el representant del PSC, i hi ha hagut dues abstencions i dos vots en contra dels representants municipals independents, en l'oposició. Ascó optarà així demà, juntament amb Yebra (Guadalajara), a acollir aquest magatzem a la reunió de l'Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears (AMAC) d'Espanya que se celebrarà a Madrid, i serà el Govern de l'Estat qui designi oficialment el municipi elegit. Xavier Garcia: Ressò d'un míting a Ascó (El Punt)

BLOC DE PERE MUÑOZ: ASCÓ

La Generalitat demanarà per carta al Govern que no instal·li a Catalunya el cementiri nuclear

El president de la Generalitat, José Montilla, enviarà una carta al ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, en què mostrarà el seu rebuig al fet que s'instal·li a Catalunya el cementiri nuclear perquè la decisió de l'Ajuntament d'Ascó de presentar candidatura és "totalment oposada al que li convé al conjunt de Catalunya".

Així ho ha dit el vicepresident català, Josep-Lluís Carod-Rovira, en roda de premsa després del Consell Executiu, i ha afegit que el Govern no comparteix la decisió del ple municipal, però respecta l'autonomia local, i no recorrerà aquest acord.

El que sí que farà el Govern és "fer tots els passos posteriors per intentar per la via de la legalitat" que la decisió d'Ascó no es pugui convertir en realitat, ha dit, encara que ha evitat donar concrecions sobre quines seran aquestes accions.

Carod-Rovira: "No sembla sensat que tot ho hagi d'assumir Catalunya" (Avui)

VilaWeb: Montilla demanarà per carta al govern espanyol que no instal·li el cementiri nuclear a Ascó

Els partits no volen el cementiri a uns mesos de les eleccions

La possibilitat que l’eufemísticament designat com a Magatzem Temporal Centralitzat (MTC), el cementiri de residus nuclears d’alta activitat per a totes les centrals espanyoles, pugui acabar a Ascó (Ribera d’Ebre) ha passat en poc temps de ser una qüestió poc més que local a amenaçar de convertir-se en l’enèsim conflicte Catalunya-Espanya. Tot plegat, curiosament, quan els principals partits catalans estan a favor de l’energia nuclear i pretenien passar de puntetes per la polèmica. Però també en plena precampanya electoral, quan més difícil és prendre decisions poc populars.

En anglès es fa servir l’acrònim NIMBY (‘Not in my back yard’, no pas al meu pati del darrere) per referir-se a l’oposició veïnal que desperten diverses infraestructures que el consens considera com a imprescindibles per a la societat, però que ningú no vol tenir prop de casa. Una oposició que és només local en la major part dels casos, quan es discuteix l’ubicació d'aeroports, abocadors, presons o narcosales. Però que en el cas de l’MTC ha despertat una creixent controvèrsia entre partits, a Catalunya i a Espanya, que, segons la decisió final del ministeri, podria també convertir-se en una nova pugna entre el Govern central i les Comunitats Autònomes afectades.

Manifestació a Ascó NO AL CEMENTIRI NUCLEAR.