lo carrer del riu

lo carrer del riu

17 d’agost, 2008

El conseller Joaquim Nadal recorda al PSOE que es deu al milió i mig de catalans que el van votar

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques català, el socialista Joaquim Nadal, recorda avui al govern espanyol que a Catalunya va obtenir 1,6 milions de vots a les últimes generals, i per tant es deu a aquests vots. Per això, Nadal creu que el govern espanyol ja sap què ha de fer respecte al nou model de finançament autonòmic i als pressupostos generals.

Nadal també es mostra convençut que la Moncloa sabrà fer un bon pressupost perquè els vint-i-cinc diputats del PSC al Congrés 'el votin amb entusiasme'. Per aconseguir-ho, diu que ara cal negociar, parlar poc i respondre amb arguments a les declaracions dels dirigents socialistes contraris a la posició catalana.

Respecte a alguns altres punts de l'estatut i als nous traspassos de competències, Nadal considera que l'administració estatal és poc propícia a materialitzar transferències perquè hi ha una reticència històrica de l'aparell de l'estat i, també, perquè el govern espanyol no té prou clar què és l'estat de les autonomies.

VilaWeb/ElPunt: Entrevista a Joaquim Nadal

Til Stegmann veu innecessari l'ensenyament del castellà a les aules catalanes

El prestigiós filòleg alemany assegura que el castellà no ha de ser una llengua prioritària, malgrat que la Constitució ho digui Til Stegmann 180808 RAC1 “No seria necessari impartir classes d’espanyol a Catalunya. El més normal és que al país s’hi pugui viure íntegrament en català, perquè no és una llengua de segona”. Així de taxatiu es mostra el prestigiós filòleg alemany Til Stegman, creador del mètode EuroCom per a aprendre ràpidament i de forma simultània totes les llengües de la mateixa família lingüística.

Aquest expert, de pares alemanys, nascut a Barcelona i educat a Alemanya i als Estats Units, parla una dotzena d’idiomes, i assegura que aprendre-les és només una qüestió de motivació. Defensa que els alumnes catalans “aprenguin el castellà a través del mètode EuroCom al mateix temps que aprenen la resta de llengües d’origen llatí”.

Stegmann rebutja que es doni un tracte privilegiat a l’espanyol: “l’espanyol no ha de ser prioritari, encara que la Constitució espanyola així ho digui”, ha declarat aquest acadèmic en unes jornades sobre multilingüisme a la Universitat Catalana d’Estiu. Stegmann defensa que la Constitució és “errònia” en el capítol dels idiomes, i “no respectuosa amb les altres llengües”, perquè les supedita a l’espanyol, quan “totes haurien de tenir el mateix dret”.

D’altra banda, Stegmann ha aprofitat per criticar el Manifiesto por la lengua común signat per diversos intel·lectuals en defensa de l’espanyol, i els ha recordat que “no hi ha ni un sol nen que no aprengui castellà a Catalunya”, perquè és una llengua que “és a tot arreu i s’aprèn al carrer”. De passada, Stegmann, Premi Internacional Ramon Llull 2006, ha criticat l’aposta de la Generalitat per una educació trilingüe –català, castellà i anglès-, perquè al seu parer, “representa tancar portes al coneixement d’altres llengües”.

Aquest catedràtic de la Universitat de Frankfurt, fundador de la Biblioteca Catalana de Frankfurt, ha contribuït a la difusió de la cultura catalana amb la traducció a l’alemany de nombroses obres d’autors catalans, i compta en el seu currículum amb més de 300 articles científics sobre llengües.

López Tena recorda que el referèndum pel concert econòmic depèn en primera instància de Governació

López Tena 170808 CATinfo De moment, la Generalitat no té cap eina legal per convocar una consulta d’aquestes característiques, però l’Estatut contempla aquesta possibilitat si es desenvolupa una llei catalana de referèndums. En aquest sentit, el vocal del Consell General del Poder Judicial i president del Cercle d’Estudis Sobiranistes, Alfons López Tena recorda que “el nou Estatut permet fer una llei catalana de referèndums, que autoritzaria aquesta consulta, i si no tenim ja la llei és senzillament perquè el departament de Governació (en mans d'ERC) encara no l’ha dut al Parlament”.

De fet, el conseller Jordi Ausàs va anunciar que la llei ja està preparada, i que a la tardor la presentarà al consell executiu per enviar-la al Parlament. I un cop la llei arribi a la cambra catalana, el suport de la majoria suficient sembla assegurat. El gener passat, CiU, ERC i ICV van donar-hi suport públicament, i d'altra banda el Parlament ja ha instat dues vegades el Govern a presentar aquesta llei.

Ara bé, Tena deixa clar que “l’Estat ha d’autoritzar, segons la Constitució, cada consulta específica, i lògicament podria impedir-la”. La negativa però, generaria un conflicte polític més important que en el cas basc, que no té reconegut aquest dret en el seu Estatut, perquè suposaria el no reconeixement de la legitimitat de la llei catalana per part de l’Estat que la va aprovar.

López Tena, que participa en una jornada a la Universitat Catalana d'Estiu sobre la viabilitat de la independència, adverteix que “el previsible fracàs del finançament i la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut que arribarà a la tardor o com a màxim a l’hivern, conduiran Catalunya a una situació de trasbals polític i social”.

El vocal del Consell General del Poder Judicial està convençut que la sentència serà nefasta per a l’Estatut, ja que hi haurà la voluntat que la sentència sigui aprovada amb consens pels magistrats del PSOE i del PP. Això, a parer de López Tena, suposarà que “molts articles es declararan nuls directament, i els articles que tiraran endavant seran els que no tenen cap mena de rellevància ni d’eficàcia jurídica”.

Carod emplaça el Govern central a "moure fitxa" en matèria de finançament autonòmic

Carod-Rovira 170808 CATinfo El president en funcions de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha emplaçat el Govern espanyol a "moure fitxa" perquè presenti una nova proposta per al finançament autonòmic, advertint que des de Catalunya no s'acceptarà "una mala solució".

Carod ha vinculat aquesta nova proposta a uns pressupostos generals de l'Estat que "han de reflectir el canvi de model en el finançament autonòmic".

Així s'ha pronunciat en una visita a les festa del barri de Gràcia de Barcelona i, abans de l'entrega de premis a la decoració dels carrers, Carod ha assenyalat que la principal responsabilitat en la negociació recau en el Govern. "Ha de complir la llei, una llei com l'Estatut que és molt important i que marca les relacions entre Catalunya i Espanya", ha asseverat.

Saura diu que "Zapatero encara no ha assumit que l'Estatut és una llei que ha de complir"

Joan Saura 170808 CATinfo En relació a les paraules del president del govern espanyol dient que havia complert amb l'Estatut, Saura ha dit que el "sorprenen" i el "preocupen". Per Saura, el president del govern "ha de ser el més interessat a complir la llei i a desenvolupar l'Estatut. Hem d'obrir una nova etapa i el govern central ha de ser bel·ligerant amb els qui, com per exemple Mariano Rajoy, diuen que el finançament que implica l'Estatut és inviable, o amb els que ens acusen d'insolidaris".

Segons el conseller, Zapatero hauria d'expressar "quin model d'Espanya i de finançament vol" ja que "no l'explica". Saura afegeix que "el que ha fallat és la voluntat política del govern central d'impulsar-lo" mentre que "al Govern tenim un full de ruta i hem fet moltes coses des del punt de vista intern".

De tota manera, Saura es mostra optimista sobre l'arribada d'un acord i considera que "l'Estatut és una llei bastant concreta i mentre que l'anterior no deia que s'havien de traspassar la inspecció de treball o Rodalies, aquest sí que ho diu".

Saura diu també que espera que "no sigui necessari" que el PSC hagi de votar en contra dels pressupostos de l'Estat.

ElPeriódico: Entrevista a Joan Saura

La CUP de Reus demana a l'Ajuntament que pengi una estelada a la façana de l'Ajuntament per la Diada

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de Reus, en motiu del primer centenari de la creació de la senyera estelada, ha demanat mitjançant un escrit que l'alcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, i la resta de grups polítics municipals estudiin la possibilitat de penjar, el pròxim 11 de setembre, una estelada a la façana de l'Ajuntament. Es tracta d'una iniciativa en el marc de la campanya 'Un Ajuntament, una estelada', i per reivindicar 'un avenç cap al ple reconeixement dels Països Catalans'. Al mateix temps, el CUP ha facilitat un llistat d'ajuntaments on s'enlairarà l'estelada.

Psicosi !!!

La Guàrdia Civil ha desallotjat la caserna de Constantí a primera hora d'aquest diumenge davant l'arribada d'un objecte sospitòs. Segons han informat fonts de la Guàrdia Civil a l'ACN, aquest matí ha arribat un paquet que han considerat sospitós a les instal·lacions d'aquest cos de seguretat a Constantí. Davant la sospita que pogués ser un paquet bomba, els agents han decidit desallotjar els domicilis de la caserna però poc després s'ha comprovat que era una falsa alarma. El paquet ha resultat ser una nevera portàtil de mida mitjana. A mig matí tot ha tornat a la normalitat.

Els Jóvens de l'Ebre reclamen per al riu un cabal amb sediments

Prop de 70 participants es van aventurar ahir al matí en una piraguada popular per reivindicar un tracte del riu Ebre que asseguri la sostenibilitat del Delta i, en concret, la regulació dels cabals del riu en els embassaments en què es queden els sediments necessaris per a la formació d'aquest espai natural. Diferents associacions juvenils de les Terres de l'Ebre van organitzar aquesta diada com un espai de discussió i per atreure més defensors de la conservació del Delta. A més, es van dur a terme unes xerrades amb els hidròlegs Antoni Canicio i Rafa Sánchez, que van presentar la solució per tornar els sediments regulant el cabal de l'Ebre.

VilaWeb/ElPunt: Reclamen que el Delta tingui prou sediments per mantenir la sostenibilitat

Nadal s'adjudica l'or olímpic

El manacorí Rafa Nadal ha complert el seu somni olímpic i s'ha penjat la medalla d'or a Pequín després d'imposar-se en la final del torneig al xilè Fernando González per 6-3, 7-6 i 6-3. Nadal, que va derrotar en una vibrant semifinal al serbi Novak Djokovic, es convertirà demà oficialment en el número u del rànquing mundial.

Gervasi Deferr aconsegueix la plata en la final de terra

El gimnasta Gervasi Deferr, doble campió olímpic en salt, no ha fallat i s'ha endut la medalla de plata en la final de terra de gimnàstica artística. Deferr ha estat correcte en l'execució, mostrant molta força amb una entrada espectacular i clavant totes les diagonals. Per acomiadar-se ha fet un doble en planxa. Deferr ha reconegut que està "molt content" amb el resultat perquè en tres Jocs Olímpics ha assolit "tres medalles".